Mobilā versija
Brīdinājums +0.5°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
6. jūnijs, 2012
Drukāt

Ceļam galdā rabarberus! 


skandinvudrupatu

Kā katru pavasari, dārzā pretī saulei atkal lepni slejas rabarberu kāti. Izrādās, rabarberu dzimtene ir Rietumķīnas un Austrumtibetas kalniene.

 

Kā ārstniecības augs tas pazīstams jau gandrīz piecus tūkstošus gadu. Rabarberi satur daudz askorbīnskābes, arī A, E , C, P un dažus B grupas vitamīnus, nātriju, kāliju, magniju, dzelzi, jodu, organiskās skābes, pektīnus, cukuru, miecvielas un flavonoīdus. Bagāti ar organiskajām skābēm – ābolskābi, citronskābi, dzintarskābi, skābeņskābi. Tie uzlabo garastāvokli, nostiprina kuņģa un zarnu traktu, veicina aknu darbību, uzlabo apetīti, mazina slāpes, novērš sliktu dūšu. Arī attīra asinis un palīdz sirds mazspējas gadījumā. Rabarberus lieto arī hemoroīdu, caurejas, hepatīta un drudža gadījumos. Taču rabarberus nevajadzētu ēst katru dienu, jo oksālskābe tajos veido nešķīstošus savienojumus ar kalciju organismā. Piedāvājam dažas receptes, kas skābos rabarbera kātus palīdzēs pārvērst gardā našķī.

 

Bezglutēna rabarberu drupatu maize

Sastāvdaļas: 85 g kukurūzas cietes, 25 g griķu pārslu, 25 g prosas pārslu, 80 g “Dansukker” niedru cukura “Demerara”, 10 g “Dansukker” vaniļas cukura ar dabisko vaniļu, 50 g sasmalcinātu lazdu riekstu, 100 g sviesta vai margarīna, 500 g sasmalcinātu rabarberu, 100 ml “Dansukker” dzidrā cukura sīrupa, 12 g kartupeļu cietes.

 

Kā gatavot?

Sausās sastāvdaļas saber traukā. Pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu vai margarīnu un maisa, līdz masa līdzinās maizes drupatām. Katliņā vāra rabarberus un sīrupu, līdz rabarberi ir mīksti. Iemaisa kartupeļu cieti. Rabarberu masu ielej ietaukotā formā. Pārber ar iepriekš pagatavotajām drupatām. Cep cepeškrāsns vidusdaļā 200° C apmēram 15 min. Rabarberus var aizstāt ar citiem augļiem vai ogām.

 

Rabarberu pīrāgs

Sastāvdaļas (8 porcijām): Pamatnei: 250 ml kviešu miltu, 100 g sviesta vai margarīna, 3 ēd. k. “Dansukker” pūdercukura, 1 olas dzeltenums.

Rabarberu ievārījumam: 700 g sagrieztu rabarberu, 300 ml “Dansukker” baltā smalkā cukura, 8 želatīna plāksnes. Vaniļas krēmam: 6 olu dzeltenumi, 150 ml “Dansukker” baltā smalkā cukura, 1 tējk. “Dansukker” vaniļas cukura ar dabisko vaniļu, 300 ml krējuma, 2 ēd. k. kartupeļu miltu. Rotājumam: grauzdētas mandeļu skaidiņas.

 

Kā gatavot?

Pamatnes sastāvdaļas sajauc kopā un ļauj mīklai vienu stundu nostāvēties ledusskapī. Sakarsē krāsni līdz 175° C. Želatīna plāksnes izšķīdina lielā daudzumā auksta ūdens. Ietauko apaļu cepamformu, kuras diametrs – apmēram 24 cm, malas – noņemamas. Ieklāj cepamformā mīklu. Pamatnē sadur caurumus. Cep krāsns vidusdaļā apmēram 20 min, pēc tam ļauj atdzist. Rabarberus un cukuru liek nerūsējošā katlā un vāra uz mērenas uguns, līdz rabarberi ir mīksti. Izņem želatīna plāksnes no šķīduma un sajauc ar rabarberiem. Biezeni maisa, līdz želatīns ir izkusis. Kad rabarberu biezenis sāk sastingt, to ielej cepamformā uz atdzesētas pīrāga pamatnes. Katliņā sakuļ krēma sastāvdaļas (izņemot vaniļas cukuru) un karsē, līdz sabiezē. Ļauj krēmam atdzist. Pievieno vaniļas cukuru, krēmu izklāj uz rabarberiem. Pārkaisa ar grauzdētām mandelēm. Līdz pasniegšanai tur aukstumā.

 

Vienkāršais rabarberu deserts

Sastāvdaļas (4 – 6 porcijām): 750 g sasmalcinātu rabarberu, 150 g “Dansukker” niedru cukura “Demerara”, 50 g mandeļu, 200 g biezpiena, 5 g “Dansukker” vaniļas cukura ar dabisko vaniļu, 3 olas, 75 ml liesa skābā krējuma, sviests vai margarīns.

Ietauko cepešpannu. Sasmalcinātos rabarberus liek pannā, pārkaisa ar niedru cukuru un cep cepeškrāsnī 200° C 5 min. Mandeles smalki sadrupina, pēc tam samaisa ar biezpienu, vaniļas cukuru, olām un krējumu. Maisījumu pārlej pāri rabarberiem. Cep cepeškrāsnī apmēram 30 min. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

 

Rabarberu sīrups
Rabarberu_sirups

Sastāvdaļas (2 litriem): 2 kg rabarberu, 1,5 l ūdens, 1 citrona sula, 1 kg “Dansukker” baltā smalkā cukura.

 

Kā gatavot?

Rabarberus noskalo, nomizo, sagriež gabaliņos un vāra, līdz mīksti. Kompotu izkāš caur caurduri. Nokāsto šķidrumu lej tīrā katlā, pievieno citrona sulu un cukuru. Vāra uz lēnas uguns, nosmeļot putas, līdz kompots paliek dzidrs. Lej siltās, sterilizētās pudelēs vai burkās un aizvāko. Uzglabā vēsā vietā. Rabarberu vietā var izmantot jebkurus citus augļus vai ogas.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+