Foto: Dainis Bušmanis

Četri grib vienu lielu. Vai piena ražotāju kooperatīvi apvienosies un būs labāka cena 27

Finiša taisnē iegājis sarunu process, kurā iesaistījušies četri Latvijas piena ražotāju kooperatīvi – “Piena ceļš”, “Māršava”, “Dundaga” un “Piena loģistika”. Sarunu mērķis – apvienoties vienā kooperatīvā, lai optimizētu piena savākšanas izmaksas, piedāvātu tirgum lielāku kvalitatīva piena daudzumu un tirgotos par labāku cenu. “Jā” vai “nē” apvienotajam kooperatīvam katra kooperatīva biedri – zemnieki – lems savās pilnsapulcēs.

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krievija vismaz mēnesi zināja par terorakta gatavošanu: “Lai viņi nestāsta pasakas fejai!” 87
Lasīt citas ziņas

Pie sarunu galda aicināti arī citi piena ražotāji – gan kooperatīvi, gan zemnieku saimniecības. “Varat zvanīt jebkuram no mums, kurš labāk patīk,” piebilst kooperatīva “Piena ceļš” padomes priekšsēdētājs Anrijs Aumalis.

Pelna ar biezpienu un krējumu

“Mēs vēlamies no četriem kooperatīviem izveidot vienu. Kooperatīviem ir jākonsolidējas vai arī būs slikti. Katrs par sevi, viens nav cīnītājs. Ir jāapvieno lielāks piena daudzums, vismaz tonnas 600, lai zemnieki varētu sākt aizstāvēt savas intereses,” atzīst “Piena ceļa” valdes priekšsēdētājs Raimonds Misa. “Mūsu galvenais uzdevums ir iegūt pēc iespējas vairāk piena. Saliksim vienā dūrē visu pienu!”

CITI ŠOBRĪD LASA

Kooperatīva vadītāji atzīst, ka lielais piena daudzums nav vajadzīgs “Piena ceļam” piederošajai rūpnīcai “Jaunpils pienotava”, jo jau tagad tās jaudas ir nepietiekamas, lai pārstrādātu visu “Piena ceļa” biedru slaukumu. Tradicionāli, lai dalītu riskus, piens ir realizēts arī Lietuvā, Polijā, Igaunijā u. c. Taču lielāks piena daudzums ļauj vienoties par labāku cenu, un tas ir izdevīgi visiem piena ražotājiem, skaidro A. Aumalis.

Pēc provizoriskiem aprēķiniem, aizvadīto gadu kooperatīvam piederošās piena pārstrādes rūpnīcas “Jaunpils pienotava” pelņa bija 815 tūkst. eiro, kas ir ievērojams kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. “Aizvadītais gads kooperatīvam bija tiešām sarežģīts, bet kopumā veiksmīgs. Mums ir izdevies reorganizēt un sakārtot savu darbību. Īpaši vēlos uzteikt mūsu piena pārstrādes uzņēmumu “Jaunpils pienotava”, kas divu gadu laikā kopš Krievijas krīzes ir spējis pārkārtoties un darboties neatkarīgi un ar peļņu,” uzsver A. Aumalis.

Kooperatīvā “Piena ceļš” apvienojusies 51 zemnieku saimniecība.

Optimizēs piena savākšanu

“Ambīcijas ir jāliek malā. Tas nav ne pareizi, ne ekonomiski, ja pa viena pagasta ceļiem braukā piecas dažādas piena mašīnas,” spriež LPKS “Māršava” vadītājs Jānis Auziņš. Kooperatīvs apvieno 80 saimniecības. Arī šim kooperatīvam ir pašam sava pārstrāde, kurā no biedru saimniecībās slauktā piena tajā top, piemēram, kalcinētais biezpiens, vaniļas mērce, sviests, krējums u. c. produkti. Piena pārstrāde nenotiek savā ražotnē, bet gan tiek pirkts pakalpojums citos uzņēmumos. “Mēs bijām un esam ļoti piesardzīgi. Latvijā jau esošās pārstrādes jaudas nav noslogotas. Par kādu efektivitāti varam runāt, ja rūpnīca strādā tikai vienā maiņā? Kādu piena cenu var maksāt zemniekiem, tā strādājot?”

LPPKS “Piena loģistika” pēc kooperatīva “Trikāta KS” maksātnespējas pasludināšanas pirms diviem gadiem nodibināja 13 saimniecības, tagad kooperatīvs apvieno jau gandrīz 50 zemniekus. Piens tiek savākts sešos savākšanas lokos, kas aptver astoņus pagastus. Piena savākšana tiek nodrošināta ar piecām kooperatīvam piederošām automašīnām. Kooperatīva vadītājs Agris Ludriksons uzsver, ka, neraugoties uz piena kooperācijas līdzšinējām neveiksmēm, cita ceļa nav – mazajiem kooperatīviem ir jānāk kopā. “Taču mums ir jābūt kopā, lai zemnieki būtu lielāki, spēcīgāki, cena būtu labāka. Un to var izdarīt, optimizējot piena savākšanu,” teic A. Ludriksons.

Reklāma
Reklāma
Piensaimnieku LPKS “Dundaga” apvieno gandrīz 50 biedrus un savu svaigpienu pārstrādā gan tradicionālos produktos (kefīrā, biezpienā, sviestā u. c.), gan arī inovatīvos (sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūtu radīts skābpiena dzēriens).