Foto – Shutterstock

Cik daudz un kādu saldējumu var atļauties, domājot par figūru. Atbild uztura speciāliste Eva Kataja 0

Veselam.lv lasītājs jautā: “Kas labs ir saldējumos? No našķiem varbūt labs ar to, ka piena produkts? Lai gan dzirdēts, ka mūsdienās no piena produktiem tur vairs ne smakas. Kam jāpievērš uzmanība, lasot iepakojuma aprakstu?”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
“Meita raudāja, zvanīja, nesaprotot, kur atrodas!” Šoferis Ogrē vienaldzīgi izsēdina 10 gadus vecu meitenīti nepareizā pieturā 84
Lasīt citas ziņas

Atbild veselības centra “Vivendi” uztura speciāliste Eva Kataja: “Saldējums ir našķis un tā tas arī būtu jāuztver. Tas nav nedz labs, nedz arī slikts produkts. Ja to ēd pa retam, pāris reizes vasaras sezonā, tad var īpaši nesatraukties par to, cik daudz cukura vai tauku ir saldējuma sastāvā. Taču, vienmēr ir jādod priekšroka kvalitatīvam produktam. Ja tas ir sulas saldējums, tad jāskatās, lai tas ir no īstas sulas vai augļu biezeņa. Savukārt, ja izvēlaties piena saldējumu, tad pārbaudiet (izlasiet etiķeti), vai tas patiešām gatavots no piena produktiem un vai nesatur lētus augu eļļu piejaukumus.

Ja saldējums tiek ēsts katru nedēļu, tad varbūt ir jāapsver tā gatavošana pašam. Tad var kontrolēt gan to, cik daudz cukura pievieno, gan arī bagātināt to ar šķiedrvielām – ogām un augļiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cilvēkiem ar paaugstinātu svaru, kas vēlas to samazināt, veikalos nopērkamais saldējums nebūtu ieteicams. Tā vietā ieteiktu gatavot saldējumus pašiem, sasaldējot blenderētas ogas ar svaigi spiestām sulām.”

Uzziņai

Jūlijā SIA Rimi Latvija kopā ar mediju aģentūru MediaCom veiktā aptaujā, kurā aptaujāti 309 respondentus vecumā no 15 līdz 70 gadiem visā Latvijā, atklājies, ka teju puse jeb 44% Latvijas iedzīvotāju vēso našķi – saldējumu – vasaras mēnešos bauda vairākas reizes nedēļā. Visbiežāk priekšroka tiek dota šokolādes, vaniļas un karameļu saldējumam, kā arī saldējumam ar tropisko un citrusaugļu garšām.

Kā atzinuši aptaujas dalībnieki, lielākoties saldējums tiek baudīts, lai atvēsinātos karstās vasaras dienās vai brīžos, kad kārojas našķi. Savukārt katrs piektais aptaujas dalībnieks norādījis, ka saldējums nereti kalpo arī par ciemakukuli, dodoties viesos, un tiek baudīts svētku brīžos, kad valda prieks.

Iegādājoties saldējumu, Latvijas iedzīvotāju galvenais izvēles kritērijs ir saldējuma garša (86%) un cena (61%). Saldējuma sastāvam iepērkoties īpašu uzmanību velta gandrīz 40% aptaujāto, turklāt sievietes to mēdz darīt biežāk nekā vīrieši.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.