Pēc apmēram septiņām stundām kūpināta ciska gatava.
Pēc apmēram septiņām stundām kūpināta ciska gatava.
Foto: Linda Dombrovska

Cik var tos cepešus… Jākūpina! 0

Kopš šogad iekurināju kūpinātavu, gribējās eksperimentēt arī ar citiem produktiem. Tests paredzēts ar buka cisku un karbonādi. Gatavoju bez receptes, vienkārši iedomājoties, kādu garšu vēlētos, kā arī ņemot vērā apkārt saklausītus padomus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Pagatavošana
Nolēmu taisīt silto marinādi. Lielā katlā ielēju mazliet ūdens, sabēru tur garšvielas, kas sakrājušās garšvielu groziņā. Pipari, kadiķa ogas, mazliet cukura, sāls, lauru lapas. Principā var izmantot jebko. Ak, jā! Man garšo koriandrs, to nežēloju. Kad tas viss sabērts katlā, visu uzvāra tā, ka, piebāžot katlam degunu, no spēcīgās smaržas gribas atrauties.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad šis virču brūvējums bija pagatavots, pielēju aukstu ūdeni un liku marinādē buka cisku un karbonādi. Marinādē viss nostāvēja diennakti, bet var turēt arī ilgāk. Jātur vēsumā – ledusskapī vai pagrabā.

Tad notiek kūpināšanas process. Gribēju savā kūpinātavā to visu pakārt, bet neizdevās, tādēļ nācās visu salikt uz restītes. Nekas, pusceļā apgriezīšu otrādi.

Svarīgi ievērot sentēvu metodi un, pirms visu likt kūpinātavā, produktus saulē apžāvēt. Nezinu, kāpēc, bet tā vajagot. Kūpināšana, izmantojot sausu alkšņa malku, ciskai ilgst apmēram septiņas stundas, turot 60–80 grādu temperatūru.

Var reizēm sanākt karstāks, reizēm temperatūra nokristies, jo visu laiku jau blakus nestāvēsi. Karbonāde gatava ir apmēram pēc trīsarpus četrām stundām.

Kūpināšana ir it kā medību procesa turpinājums. Gaļas marinēšana, kūpinātavas uzraudzīšana, kad pats sāc smaržot pēc gaļas, – tas sniedz tādu mieru.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.