Mobilā versija
+2.0°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
19. augusts, 2015
Drukāt

Citi Cēzara salāti (1)

Foto - Inta StīpnieceFoto - Inta Stīpniece
Sastāvdaļas:

(10 porcijas)

• ½ kg Ķīnas kāposta

• 2–3 vistas filejas gabali

• 6–8 plūmju tomāti

• Džiugas siers

• Grieztā baltmaize grauzdiņiem

Mērcei

• 250 g skābā krējuma (20%)

• 200 g majonēzes

• 3–4 ēdamkarotes cukura

• Angļu sinepes (vairāk nekā puse burciņas)

• Citrons

• Balzamiko etiķis pēc garšas (5–6 ēdamkarotes)

Runā, ka Cēzara salātiem neesot nekā kopīga ar Romas imperatoru. Tāpat katrs tos gatavo, kā vēlas un prot.

Internetā recepšu variāciju tiešām ir daudz, katrs var atrast savai gaumei un garšas kārpiņām piemērotāko. Kad nolēmu gatavot šos salātus, arī es skatījos un ilgi lasīju. Beigās tapa tādi Cēzara salāti, kādus neviens no maniem draugiem un paziņām, pēc viņu pašu teiktā, nebija baudījis. Nav pat svarīgi, kā tie nosaukti. Galvenais – ļoti garšīgi. Mani mājinieki saka, ka šie salāti ir kā saulespuķu sēkliņas – jo ēd, jo gribas vēl.

Pats galvenais – mērce

Cēzara salātu izcilās garšas noslēpums ir mērce. Neklausos tajos, kuri apgalvo, ka tajos nedrīkst būt nekādas majonēzes, jo tas ir prasti un nekam neder. Der gan!

Mērcei gandrīz vienādās proporcijās ņemu 20% skābo krējumu (to gan pielieku mazliet vairāk) un majonēzi (“Francis” ražoto Provansas majonēzi). Pievienoju angļu sinepes (ja pieņem, ka ir glāze krējuma un glāze majonēzes, būs jāliek vairāk nekā puse burciņas sinepju). Pieleju aptuveni pusglāzi balzamiko etiķa. Piespiežu citrona sulu (aptuveni 2/3 citrona) un iemaisu cukuru (mazliet mazāk par pusglāzi). Un viss – nekāda sāls, piparu vai citu garšvielu. Mērci vēlams sajaukt vismaz stundu pirms salātu gatavošanas, lai visas sastāvdaļas savelkas.

Sagataves

Lai salāti izdotos, svarīga ir grauzdiņiem paredzētā baltmaize. Es neizmantoju tostermaizi. Grauzdiņus sagatavoju jau iepriekšējā dienā. Baltmaizes šķēles sagriežu samērā mazos kubiciņos. Lieku uz pannas plānā kārtā un uz plīts, regulāri apmaisot, apgrauzdēju gaiši brūnus (tas notiek ļoti ātri!). Neleju ne pilītes eļļas, neizmantoju cepeškrāsni. Sākumā balt­maizi grauzdēju bez garozas, bet kāda pieredzējusi saimniece pajautāja, kāpēc maizītei nogriežu pašu garšīgāko, un kopš tā laika grauzdēju ar visu garoziņu.

Arī vistas fileju mēdzu sacept jau iepriekšējā dienā. Lai salāti būtu garšīgi, fileju nevajag žēlot. Sagriežu nelielos, garenos gabaliņos, cepot uzdrupinu vistas buljona kubiciņu, neko citu.

Kad fileja un grauzdiņi gatavi, salātu gatavošana vairs neprasa daudz laika.

Visu liek kārtās

Tomātus sagriež un aptuveni pusstundu atstāj bļodiņā, lai atdalās liekais šķidrums. Ja pieliek uzreiz, salāti var peldēt tomātu šķidrumā, un tas nebūs labi.

Kārtoju traukā visas sastāvdaļas: vispirms sagrieztu Ķīnas kāpostu, tad – diezgan smalki sagrieztus plūmju tomātus, sacepto vistas fileju un visbeidzot sarīvētu sieru (parasti ņemu vienu iepakojumu Džiugas). Mazliet siera atstāju pārkaisīšanai.

Bagātīgi pārleju ar mērci. Lai tā labāk iesūktos, kārtās saliktos salātus sadurstu ar nazīti un tad uzkaisu atlikušo sieru. Grauzdiņus uzberu tikai pirms pasniegšanas galdā. Siers virs mērces nepieciešams, lai grauzdiņi nesavilktos ar mitrumu pat pēc vairākām stundām.

Salātus kārtoju stikla traukā, lai izskatās skaisti un svinīgi. Var rotāt ar mazajiem tomātiņiem un zaļumiem – pēc sirds patikas.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

Draugiem Facebook Twitter Google+