Mobilā versija
+2.2°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
5. decembris, 2014
Drukāt

Cūkas pavēdere ar seleriju un ābolu biezeni un kaņepēm

Foto: Māris Zemgalietis
www.foodphoto.lvFoto: Māris Zemgalietis www.foodphoto.lv
Sastāvdaļas:

Presētajai pavēderei:

1 kg cūkas cauraudža

2 ēd. k. sāls

1 tējk. maltu melno piparu

5 sakapātas kadiķogas

1 ēd. k. Dansukker

nerafinētā cukurniedru

cukura

4 ķiploka daiviņas

2 timiāna zariņi

1 rozmarīna zariņš

1 tējk. sinepju sēklu

Biezenim:

300 g notīrītu sakņu seleriju

350 g ābolu

70 g sviesta

500 g piena

sāls

Ceptam ābolam:

1 liels ābols

2 ēd. k. Dansukker kanēļa

cukura

1 tējk. citronu sulas

1 ēd. k. rapšu eļļas

1⁄2 tējk. malta kanēļa

Mērcei:

150 ml vistas buljona

2 ēd. k. miltu

sāls, malti melnie pipari

izmanto plāti, uz kuras

cepās pavēdere

Pasniegšanai:

4 ēd. k. kaņepju pulvera

4 porcijas

Pagatavošana – ilgi

1. Pagatavo garšvielu maisījumu: visas garšvielas un garšaugus, kas domātas pavēderei, piestā rupji saberž.

2. Gatavo gaļu: sagatavoto pavēderi ierīvē ar garšvielu maisījumu un vismaz uz 3 stundām ieliek ledusskapī, lai marinējas. Vēl labāk, ja atliek laika marinēt 12 stundas. Pēc tam liek uz cepešplāts, ievieto 120 grādu karstā cepeškrāsnī un cep ~ 2 stundas. Tad izņem laukā, uzliek slogu un atstāj, lai atdziest. Sagriež gabalos, liek karstā pannā un no visām pusēm apcep. Uz 5 minūtēm ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī.

3. Sagatavo biezeni: selerijas sagriež mazos kubiņos, ber katlā, pielej pienu un izvāra mīkstas. Tikmēr nomizo ābolus un sagriež kubiņos. Ber pannā ar izkausētu sviestu un cep mīkstus. Selerijas kopā ar āboliem sablendē – pēc vajadzības pievieno vārīto pienu un sviestu. Pieber sāli.

4. Cep ābolu: to nomazgā un sagriež 1 cm biezās šķēlēs. Liek bļodā, pievieno citronu sulu, eļļu un kanēļa cukuru un rūpīgi samaisa. Liek uz plāts, ievieto 180 grādu karstā cepeškrāsnī un cep ~ 10 minūtes.

5. Vāra mērci: cepešplāti, uz kuras cepās cauraudzis, liek uz plīts, tajā ielej buljonu un vāra, līdz no plāts atdalās viss sacepums. Izkāš un ielej katliņā. Miltus ieber bļodiņā, rūpīgi iejauc aukstā ūdenī tā, lai nav neviena kunkuļa, un lēnā strūklā lej vārošā mērcē. Samaisa un pievieno garšvielas.

6. Šķīvī ieliek biezeni, tajā ieliek gaļu. Ar karoti uzber kaņepes blakus gaļai, klāt pasniedz mērci un cepto ābolu.

 

Recepte no Raimonda Zommera grāmatas “Mūsdienu latviskā virtuve”

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+