Mobilā versija
+0.2°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
22. novembris, 2016
Drukāt

Lielveikalos saimnieko spāņu un poļu cūkas, vietējie paši ver veikalus (16)

Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

“O, kakla karbonāde par 3,89 eiro! Jāņem!” nospriež pircēja un lielāko daļu savas naudas samaksā poļu gaļas ražotājam.

Latvijas cūkgaļas pieejamība lielveikalos ir ierobežota, jo ražotāji nespēj pildīt tirgotāju drastiskās prasības. Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) valdes priekšsēdētāja Dzintra Lejniece ir satraukta par notiekošo: “Esmu runājusi ar “Rimi” – viņu prasības par centralizētu piegādi cūku fermas nespēj pildīt, to var izdarīt tikai pārstrādes uzņēmumi.

Prasības paģēr, ka neatkarīgi no atrašanās vietas – vai tā būtu Ventspils vai Daugavpils – cūkgaļa jāpiegādā uz Rīgu. Kāpēc Kurzemes ražotājam, kurš būtu gatavs piegādāt savu preci Ventspils “Rimi”, tā būtu jāved uz Rīgu, lai pēc tam to vestu atpakaļ?” neizpratnē ir Lejniece.

Šāda kārtība jau esot labu laiku, un to neviens negrasoties mainīt. Turklāt tirgotāji jau ilgstoši apgalvo, ka pašmāju ražotāji nespēj piegādāt nepieciešamos apjomus, bet mēs to varam izdarīt, jo katrā reģionā ir ražotāji, kas to var izdarīt, apgalvo Lejniece. Asociācija pētījumā noskaidrojusi, ka absolūtais vairākums Latvijas iedzīvotāju svaigu, termiski neapstrādātu cūkgaļu iegādājas reizi nedēļā un 58% to dara lielveikalos.

Tas nozīmē, ka svarīgs nozares uzdevums ir strādāt pie nosacījumiem veiksmīgai sadarbībai ar veikalu tīkliem. Jāņem arī vērā, ka Latvijā tiek saražoti tikai 63% no patēriņam nepieciešamā cūkgaļas apjoma.

Ienāk spāņi

Šobrīd lielveikalos arvien vairāk ienāk spāņu cūkgaļa, tāpat joprojām daudz ir poļu preces. Tiesa, CSP dati gan pagaidām neliecina par krasu cūkgaļas importa pieaugumu no Spānijas – šogad deviņos mēnešos ievestas 155 t, bet pērn kopumā 277 t. No Polijas ievestie apjomi gan ir krietni lielāki – attiecīgi 6909 t un 9076 t. Ražotāji nesaprot, kā spāņu cūkgaļa var būt lētāka nekā vietējā, jo atvest uz Latviju tūkstošiem kilometru un pārdot par cenu, par kādu iepērk no zemnieka, pēc “Eurostat” ziņotās cenas, esot neiespējami, jo jāpierēķina arī kautuves izmaksas un transports. Tas radot jautājumus, kuri pagaidām palikuši bez atbildes.

Lielāko tīklu pārstāvji gan apgalvo, ka vietējā cūkgaļa veikalos ir, taču tās īpatsvaru neatklāj. “Rimi Latvia” kategoriju departamenta direktors Milans Blūms teic, ka “Rimi” veikalu sortimentā ir pieejama gan Latvijas izcelsmes, gan citu Eiropas valstu cūkgaļa – izvēle par pirkumu paliek patērētāja ziņā. Viņš novērojis, ka pircējiem šajā svaigās pārtikas kategorijā cenas faktors ir būtisks un akcijas joprojām ir svarīgas. Blūms nenoliedz, ka labākās cenas apjomu un kvalitātes attiecībā biežāk pārāki ir Eiropas piegādātāji.

“Maxima Latvija” komercdirektors Viktors Troicins skaidro, ka pašlaik gandrīz 80% no visas cūkgaļas “Maxima Latvija” veikalos ir vietējās izcelsmes. Uzņēmums sadarbojas ar tādiem vietējiem piegādātājiem kā “Kurzemes gaļsaimnieks”, z/s “Kumelītes” un “Lāses”. Savukārt importētās cūkgaļas apjoms “Maxima Latvija” veikalos šogad ir būtiski samazinājies. Gaļa tāpat kā piena produkti un maizes izstrādājumi esot tie vietējie produkti, uz kuriem tiek likts akcents, lai veicinātu to pārdošanas apjomus.

Vietējie uzņēmēji gan nav pārliecināti par to, ka, piemēram, “Maxima” tīklā lielākā daļa ir vietējā cūkgaļa. Lejniece zina teikt – mazajos šī tīkla veikalos ir pieejama “Kurzemes gaļsaimnieka” produkcija, bet lielajos tīkla veikalos reizēm pat nedēļām nav pieejama Latvijā ražotā cūkgaļa. “Kurš to var pārbaudīt? Turklāt nedrīkst aizmirst, ka šobrīd darbojas vienots ES tirgus un mēs gribam vienādus spēles noteikumus. Aizbrauciet uz Lietuvu un pamēģiniet tur veikalos atrast spāņu gaļu – tās tur nav. Viņi savu tirgu aizsargā,” zina teikt Lejniece. Viņa gan slavē vietējā kapitāla “Top!” un “Elvi” veikalus, kas sadarbojas ar vietējiem ražotājiem un iepērk cūkgaļu visos reģionos.

Veikalu tīkla “Top!” mārketinga vadītāja Ilze Priedīte neslēpj, ka vietējās svaigās cūkgaļas īpatsvars veikalu tīklā “Top!” ir 95 – 98%, jo svaigo cūkgaļu uzņēmums cenšas maksimāli iepirkt no vietējiem uzņēmumiem. Pēdējo gadu laikā vietējās cūkgaļas īpatsvars veikalos ir palielinājies. Runājot par atsevišķām pilsētām, Priedīte stāsta, ka Ventspils “Top!” veikalos svaigas cūkgaļas importa nav vispār un gaļa tiek iegādāta tikai no vietējiem ražotājiem vai piegādātājiem. Veikalos Vidzemē, Latgalē un Rīgā pircējiem maksimāli tiek nodrošināta tikai vietējā cūkgaļa. Jau četrus gadus ir ļoti laba sadarbība ar Rūjienas puses cūku audzētājiem SIA “Kunturi”, kuru gaļa tiek tirgota 17 veikalos. Savukārt veikalos Vidzemē ir sadarbība ar z/s “Sietiņi” un “Kumelītes”. Šobrīd “Top!” meklē vietējos cūkaudzētājus Jēkabpilī, Alūksnē, Balvos, Līvānos un citās Latvijas pilsētās. Vairākums uzņēmumu pilnībā izvairās no poļu un spāņu produkcijas, neskatoties uz to, ka tā ir lētāka, piebilda Priedīte.

Augsts PVN

Kāpēc tomēr vietējie lieltirgotāji labprātāk izvēlas importa preci? LCAA vadītāja domā, ka izšķirošais faktors ir PVN, kas Spānijā, Polijā ir 5%, kamēr Latvijā 21%. To apliecina fakts, ka nav problēmu konkurēt ar pārējo Baltijas valstu cūkgaļu, kur PVN likme ir tāda pati kā Latvijā. Tieši tāpēc tik svarīga ir PVN likmes pazemināšana, kas sakārtotu tirgu un pašmāju ražotājiem ļautu sekmīgāk konkurēt.

LCAA aicina pircējus izvēlēties vietējo cūkgaļu, un to var darīt, apskatoties asociācijas mājaslapā www.lcaa.lv, kur atzīmēti gan ražotāji, gan veikali. 
Rokas klēpī salikuši nesēž arī paši cūkgaļas ražotāji, kas, lai palielinātu noietu, atver arvien jaunus veikaliņus. Tā “Kunturi” atvēruši vēl vienu veikalu Rīgā, “Druvas Unguri” – Saldū, “Latgales bekons” – Daugavpilī, “Kalniņkalni” – Liepājā.

“Kunturu” ražošanas vadītāja Santa Preimane atklāj, ka jauns veikals atvērts Pārdaugavā, Slokas ielā, tāpat tiek domāts par jaunām tirdzniecības vietām. “Viennozīmīgi – tas ļauj palielināt noietu,” viņa piebilst.

cukgalastab

Cukgala_10

Pievienot komentāru

Komentāri (16)

  1. Tad ,kad valsts parūpēsies par cilvēka cienīgu algu un pensiju, tad es varēšu atļauties būt patiesa patriote un pirkt tikai Latvijas preci. Diemžēl,par savu minimālo algu (ar visu augstāko izglītību) ,lai varētu uzturēt ģimeni un neiebrauktu parādos, esmu spiesta iegādāties tikai akcijas preces. Un vēl,Latvijā, kā ES valstī,audzējot gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes produktus, izmanto vienas un tās pašas tehnoloģijas un dzīvnieku baŗošanas līdzekļus. Tad kāda tur starpība, no kurienes tā nākusi ?Latvijā veselīgi ēst var atļauties tikai deputāti.

  2. Londona katram vienas kedes lielveikalam ir daz’adi sortimenti bet VISOS ir britu preces!
    Valsts nostaaja ir butiska.

  3. Prasības paģēr, ka neatkarīgi no atrašanās vietas – vai tā būtu Ventspils vai Daugavpils – cūkgaļa jāpiegādā uz Rīgu. Kāpēc Kurzemes ražotājam, kurš būtu gatavs piegādāt savu preci Ventspils “Rimi”, tā būtu jāved uz Rīgu, lai pēc tam to vestu atpakaļ?” neizpratnē ir Lejniece.
    ……………………………
    Tāpēc, ka salasījušies visādas glupības “gudrās grāmatās” par “loģistiku” ( kāds idiotisks vārds), kur paģēr izveidot sadales bāzi un no tās tālāk izvadāt preci patērētājiem. Tikai dižie (cenzēts) nespēj saskatīt atšķirību starp Latviju un piemēram ASV ar tās attālumiem.
    Un pieminētais gadījums ar gaļu nav vienīgais.

  4. Lielveikalā tač gaļu pirkt ir neprāts. Veselība tomēr ir viena.

  5. Latvijā cūkgaļa maksā dārgāk tāpēc, ka Latvijā ir dārgāk to ražot.
    Latvijā to ražo mazos apjomos, atšķirībā no Polijas vai Spānijas, kas to dara milzīgos apjomos.
    Degviela ir dārgāka.
    Kombikorms(kura sastāvā ir lopu kaulu milti) no Vācijas kamēr atnāk līdz Latvijai arī pievieno klāt cūkgaļas cenas izmaksas.
    Nav nekādas atšķirības vai tā cūka ir audzēta Latvijā vai kaut kur citur, ja masveida audzēšanas metodes neatšķiras.

    Ja šie vietējie ražotāji vēl spēs pamatot, ka cūku audzēšanai izmanto TIKAI vietējas izcelsmes lopbarību, kurai var izsekot no sākuma kā tā ir ražota un apstrādāta, tad ir jēga pirkt un netaupīt naudu.

  6. Nu gan! Kāda starpība kurā valstī audzēto cūkgaļu tirgo – visām viena PVN likme, šī jau parāk liela dezinformācijas piešprice – Spāņu cūkgaļa esot lētāka par Latvijas dēļ zemākās PVN – muļķības, ja vien savām vajadzībām nebrauc uz Spāniju to gaļu pirkt 🙂

    Maximā vismaz formāli (pie sienas info) var secināt, ka cūkgaļa ir Latvijā audzēta, savukārt Maximā pārdošanā esošājai liellopu gaļai var pat redzēt, konkrētā lopa krotālija numuru, kas izlikts vitrīnē un kautuve, kurā Latvijā audzētais lopiņš nokauts. Nav tik traki kā visu mālē.

    • Par šo PVN jautājumu derētu skaidrojums. Vai ES robežās eksportējot PVN tiek atmaksāts? Globāli izmaksas veido izejvielas, kurām PVN atšķirības dod mainīgu cenas pieaugumu. Bet jāskatās no tās puses, ka Latvijā joprojām ir lētāks darbaspēks un arī citas izmaksas, piemēram OCTA, nekā Polijā vai Spānijā – tā ka ne tikai PVN viens pats ietekmē cenas.

  7. Sen jaasuuta pupaas visi rimi un maximas utml. Saimniekiem jaaljauj veert savus veikalus un tirgot savu produkciju. Visa taa sinteetiskaa lielveikalu buushana ar 30-50% uzcenojumu buutu jaapartrauc.

    • importējot no jeburas eu vlsts PVN likme tiek piemērots 21%. Respektīvi spānis pārdod LV cūkgaļu ar 0% likmi. Latvijā saņemot tai papīros tiek piemērots 21%. Teorētiski visam jāsakrīt ar LV ražoto produkciju, ja vien gaļa ir legāla un nav iesaistīta karuseļu shēmās, kurās mēdz piedalīties arī lielie milži, jo peļ;na ir milzīga.
      PVN konkurētspēju grauj, ja prece ievesta nelegāli. Bet to izdarīt ir elementāri, jo visa mūsu zeme vaļā stāv. Jūs domājat, ka tos krainiekus polijā aptur skata pēc??? Nē , viņu no primārajām funkcijām ir piefiksēt ienākošo kravu galamērķi un legālo izcelsmi.

  8. musejie ir pārāk rijigi Atbildēt

    un ne tikai tirgotāji. polōs cūkas lāpstiņa bez kaula un ādas uz akciju nopērkama pa 1,65 eiro, un tā nav drukas kļūda. rimi tīklā tas pats poļu ražotājs, tani pat iepakojumā (man izsniedza vesalu iepakojumu tāpec zinu) uz akciju maksā 3 eiro, nu reizem mazliet zem. ieejam vietejo “ražotāju”veikaliņos un cenas vispār kosmiskas. gaļa ta principā tāda pat, tieši tāpat ražota, tikpat daudz ķimijas un modificetās pārtikas grūzts iekšā, bet cena grieztos jo vietejais un tāpec “labāks” mums vienkārši katrs grib maximāli pelnit. nesen lasiju ka amerikāņu fermeris ir apmierināts ja no cūkas nopelnijis 5 dolārus, mums tik pat daudz grib par katru kilogramu pelnit

    • ar vistām šeit ir līdzīgi kā ar tām cūkām…
      mans portugaļu draugs brīnās, kā var vienu vistu notirgot vairākas reizes, resp. , to sadalot sīkās “detaļās”…guziņas, kakliņi, sirsniņas, muguriņas, ādiņas … un nebūt ne par lēto

  9. Kāpēc mūsu zemi regulāri apciemo putnu mēris, cūku mēris, augu iedega?

    • tieši tā,tā pati kakla karbonāde uz akciju maksā 2,30,pie tam garša ideāla,aŗi poļu mājražotāju cenas nav no kosmosa ,ap 5 eiro vari nopirkt žāvētu(nevis dūmos sautētu) gaļu un desas

  10. Vai Ekonomikas ministrija ir aprēķinājusi,cik naudas Latvijas iedzīvotāji nedēļas nogalēs atstāj Polijas pierobežas veikalos?

  11. Un cik naudas par pārtikas produktiem Latvijas iedzīvotāji nedēļas nogalēs atstāj Polijas pierobežas veikalos? Vai mūsu Ekonomikas ministrija ir to aprēķinājusi?!

  12. Lai tā nebūtu,svarīgākajiem pārtikas produktiem arī Latvijā ir jāpiemēro nevis 21%,bet gan Spānijas 4% vai Polijas 5% PVN likmi! Attīstītā sociālisma paņēmieni kapitālismā neder!

Gatis Strads. Mežā neatkarīgāks nekā teātrīSkatoties uz kokiem, redz ainavu, nevis eiro
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Budžeta prioritātes - aizsardzība, drošība, veselība2017. gada valsts budžeta prioritārās nozares ir aizsardzība, sabiedriskā drošība un kārtība, veselība, sociālā aizsardzība un izglītība.
Draugiem Facebook Twitter Google+