Mobilā versija
+0.2°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
2. jūlijs, 2012
Drukāt

Cukura palmas

Vai ar cukura palmām nav līdzīgi kā ar eļļas palmām? Tās stāda milzu platībās izcirsto/nodedzināto mūžamežu vietā, iznīcinot aizsargājamus augus un mājvietas tūkstošiem dzīvnieku, dažu gadu laikā noplicinot augsni un aiz sevis atstājot tuksnesi. Šī iemesla dēļ principā nepērku palmu eļļas sveces un tamlīdzīgus produktus. Vai tagad jāpievērš uzmanība arī cukuram? 
Anna

 

Pasaules Dabas Fonda komunikācijas vadītāja Dārta Treija skaidro, ka šis fonds pasaulē daudz domā par palmu eļļas ieguves problēmām, kas patiešām ir ļoti nopietnas. Daudzviet Dienvidaustrumu Āzijā eļļas palmas audzē lielās plantācijās, vietējo iedzīvotāju ekonomiskie apstākļi ir grūti. Tāpēc šī ir ne tikai vides, bet arī sociāla problēma. Pasaules Dabas Fonds meklējot risinājumus, kā padarīt palmu eļļas ieguvi videi draudzīgāku, piemēram, izmantojot jaunas zināšanas un izglītojot lauksaimniekus, kā palielināt ražas, lai nebūtu jāizcērt papildu mežu platības jaunām plantācijām, arī sertificējot resursu apsaimniekošanu, lai patērētājiem citur pasaulē sūtītu signālu – šis produkts (lūpu krāsa, šampūns, margarīns, saldējums) satur labo palmu eļļu. Tas ir RSPO sertifikāts. Kopumā mērķis ir atrast veidu, kā cilvēki šajā reģionā varētu dzīvot, nevis kaitējot, bet gan sadarbojoties ar vidi. Jau pāris gadus kā vienu no variantiem atsevišķi zinātnieki saredz cukura palmas. Lai tās audzētu, nav nepieciešami pesticīdi, tāpat šīs palmas nevar augt monokultūrās – tātad tās neapdraud bioloģisko daudzveidību tādā mērā kā eļļas palmas. Audzēšanai nav nepieciešams piegādāt daudz ūdens (palmām ir dziļa sakņu sistēma). Tāpat ir aprēķināts, ka šo palmu audzēšana radītu divdesmit reizes vairāk darba vietu, rēķinot uz hektāru, nekā eļļas palmu kultivēšana.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+