Mobilā versija
+4.0°C
Eleonora, Ariadne
Otrdiena, 21. februāris, 2017
29. augusts, 2016
Drukāt

Dārzeņi pārtop pulverī

PL35-2016-700

Enerģiskā dobelniece LORITA MIĶELSONE pirms četriem gadiem pievērsās mājražošanai. Nevarēdama pārdzīvot, ka vietējos dārzeņus, augļus un garšaugus svaigā veidā ēdam vien pāris mēnešu gadā, bet pēc tam pērkam ievestos, viņa izdomāja, ka pašmāju labumus varētu kaltēt tā, lai nezustu uzturvērtība.

Izžāvēti un smalkā pulverī samalti dārzeņi un garšaugi aizņem ļoti maz vietas. Ķiploki ir pamats, no kā dobelniece ražo garšvielu pulverus, piemēram, “Nešpetno ķiploku” un “Diļļu ķiploku”. Process ir ļoti darbietilpīgs, jo vispirms tie jānotīra, jānoņem miza, kas ir ļoti piņķerīga padarīšana, tad jāsagriež plānās šķēlītēs, jāizkaltē infrasarkano staru žāvētavā un tikai pēc tam var samalt pulverī.

No 20 kg svaigu ķiploku viņa iegūst aptuveni septiņus kilogramus kaltētu, bet no sešiem kilogramiem svaigu sīpolu – kilogramu kaltētu, ko samaļ pulverī. To gatavo arī no vairākiem garšaugiem, kam arī nepieciešams liels daudzums izejmateriāla.

 

Plašāk – šodienas “Praktiskā Latvieša” numurā.

Pievienot komentāru

Lauksaimniekiem valsts subsīdijās šogad būs pieejami 8,7 miljoni eiroLauksaimniekiem valsts budžeta programmā "Valsts atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai" šogad būs pieejami 8 723 490 eiro, paredz noteikumi "Par valsts atbalstu lauksaimniecībai", kurus plānots skatīt nākamajā valdības sēdē 21. februārī.
Dabasgāzes tirgu atvērs pēc diviem mēnešiem. Ar ko jārēķinās patērētājiem? (15)Būs vēl citi bez "Latvijas Gāzes": Šaubu par gāzes tirgus atvēršanu nav
Pasaulē
Latvija ekonomiskās brīvības reitingā pakāpusies uz 20.vietu (2) Latvija pasaules ekonomiskās brīvības reitingā šogad ir pakāpusies uz 20.vietu no 36.vietas pērn, bet joprojām atpaliek no Igaunijas un Lietuvas.
Draugiem Facebook Twitter Google+