Mobilā versija
Brīdinājums +12.8°C
Māris, Mārica, Maigurs
Piektdiena, 22. septembris, 2017
29. augusts, 2016
Drukāt

Dārzeņi pārtop pulverī

PL35-2016-700

Enerģiskā dobelniece LORITA MIĶELSONE pirms četriem gadiem pievērsās mājražošanai. Nevarēdama pārdzīvot, ka vietējos dārzeņus, augļus un garšaugus svaigā veidā ēdam vien pāris mēnešu gadā, bet pēc tam pērkam ievestos, viņa izdomāja, ka pašmāju labumus varētu kaltēt tā, lai nezustu uzturvērtība.

Izžāvēti un smalkā pulverī samalti dārzeņi un garšaugi aizņem ļoti maz vietas. Ķiploki ir pamats, no kā dobelniece ražo garšvielu pulverus, piemēram, “Nešpetno ķiploku” un “Diļļu ķiploku”. Process ir ļoti darbietilpīgs, jo vispirms tie jānotīra, jānoņem miza, kas ir ļoti piņķerīga padarīšana, tad jāsagriež plānās šķēlītēs, jāizkaltē infrasarkano staru žāvētavā un tikai pēc tam var samalt pulverī.

No 20 kg svaigu ķiploku viņa iegūst aptuveni septiņus kilogramus kaltētu, bet no sešiem kilogramiem svaigu sīpolu – kilogramu kaltētu, ko samaļ pulverī. To gatavo arī no vairākiem garšaugiem, kam arī nepieciešams liels daudzums izejmateriāla.

 

Plašāk – šodienas “Praktiskā Latvieša” numurā.

Pievienot komentāru

Rīga-Liepāja maršruts ir pārspējis cerībasLatvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" maršruts Rīga-Liepāja ir pārspējis cerības, intervijā aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.
Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+