Foto – Aija Geida

Dažādas saldās bumbas 0

Saldās bumbas no augļiem un riekstiem ir veselīgas, tās viegli pagatavot, turklāt istabas temperatūrā tās nebojājas pat nedēļu, kas vasarā sevišķi svarīgi. Lūk, četras interesantas receptes!

Reklāma
Reklāma

 

Kokosriekstu bumbas

Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām
Lasīt citas ziņas

• 400 g iebiezinātā piena ar cukuru (1 bundžiņa),

• 200 g kokosriekstu skaidiņu,

• 1 ēdamkarote malta kardamona,

• 5 ēdamkarotes sezama sēkliņu,

• 40 g sviesta.

Uz pannas izkausē sviestu, pieliek kokosriekstu skaidiņas (ja tās ir rupja maluma, ieteicams pirms izmantošanas samalt kafijas dzirnaviņās, citādi grūtāk izveidot bumbiņas). Kokosriekstu skaidiņas viegli apgrauzdē, līdz tās sāk spēcīgāk smaržot, bet piededzināt nedrīkst, tikai līdz gaiši zeltainai krāsai. Pievieno kondensēto pienu ar cukuru (ieteicams izmantot tādu, kurā nav augu tauku) un kardamonu, rūpīgi izmaisa. Masu karsē uz pannas, līdz tā atlec no malām. Nogriež uguni un atdzesē. Pēc tam veido mazas bumbiņas, kuras apviļā sezama sēkliņās. Garša ļoti izcila, nevar pat pateikt, kas tajās ir, jo kokosa bumbas lielākoties veido bez karsēšanas, vienkārši sajaucot ar iebiezināto pienu, tāpēc šīm nav šķebinošās piegaršas…

 

CITI ŠOBRĪD LASA

Rīsu saldumi ar šokolādi


• 200 g suši apaļo rīsu,

• 1 ēdamkarote pūdercukura,

• eļļa fritēšanai.

Glazūrai:

• 6 ēdamkarotes kakao pulvera,

• 60 g sviesta,

• 6 ēdamkarotes cukura,

• 3 ēdamkarotes ūdens.

Rīsus izvāra ūdenī, nokāš un sajauc ar pūdercukuru. Vislabāk šis saldais ēdiens sanāk no suši rīsiem, jo tie ideāli salīp. Kad rīsi atdzisuši, ar mitrām rokām veido apaļas bumbiņas, kuras cep eļļā, kamēr zeltaini brūnas. Pagatavo glazūru – katliņā uz lēnas uguns izkausē sviestu, pielej ūdeni un pieber kakao pulveri, kas pirms tam sajaukts ar cukuru. Izmaisa un karsē, līdz cukurs izkusis, tad mazliet atdzesē un pārlej rīsu bumbām. Vislabāk tās garšo, kamēr siltas. Vidus mīksts, apkārt kraukšķīga glazūra – kopā brīnišķīga garšas buķete!

 

Augļu bumba rumā

• 100 g kaltētu dzērveņu,

• 100 g kaltētu aprikožu,

• 100 g Indijas riekstu,

• 100 g kaltētu vīģu,

• 100 g rozīņu,

• 100 g marcipāna,

• 100 ml ruma.

Visus kaltētos augļus diennakti nostādina rumā, ik pa laikam apmaisot. Nākamajā dienā visas sastāvdaļas samaļ gaļas mašīnā un veido apaļas bumbiņas valrieksta lielumā. Ļoti aromātiskas un gardas! Ja nevēlas lietot alkoholu, ruma vietā var izmantot kokosriekstu eļļu, arī tā dod patīkamu garšas akcentu.

 

Karaliskās bumbas


Iekšējai kārtai

• 600 ml piena,

• 400 ml saldā krējuma,

• 60 g brūnā cukura,

• 1 – 2 tējkarotes sviesta,

• 1 ēdamkarote vaniļas cukura.

Ārējai kārtai:

• 300 g svaigā siera,

• 50 g pūdercukura,

• 50 – 70 g viegli apgrauzdētu un samaltu mandeļu.

Vispirms pagatavo iekšējo kārtu, pienu sajaucot ar saldo krējumu un vārot uz mazas uguns, līdz iegūst biezu masu. Tad pievieno sviestu un cukuru un vāra, līdz masa atlec no pannas malām. Beigās pieliek vaniļas cukuru. Ja nu tomēr masa neiznāk viendabīga un sviests it kā atdalās (reizēm tā gadās piena kvalitātes dēļ), beigās var pievienot nedaudz piena pulvera.

Ārējās kārtas pagatavošanai svaigo sieru bez piedevām mīca ar rokām, līdz iegūst viendabīgu masu, pieliek pūdercukuru un vaniļas cukuru. Mandeles apgrauzdē un sakapā rupjos gabaliņos.

Pēc tam veido karaliskās bumbas, no piena savārītās masas pagatavojot mazas bumbiņas, apkārt liekot balto siera masu un apviļājot apgrauzdētajās mandelēs. Tiešām izcila, karaliska garša! Vidus ir salds un aromātisks, apkārt viegls svaigais siers un apgrauzdētās mandeles.

Reklāma
Reklāma

 

 

Uzziņa

• Saldās bumbas no kokosriekstiem un augļiem vislabāk garšo otrajā dienā – tad visas garšas ir harmoniski sajaukušās un izveidojušas neparastu buķeti.

• Ja ir pacietība, katru bumbiņu var ietīt krāsainā papīrā, iznāk interesants pārsteigums bērnu dzimšanas dienas svinībās.

 

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.