Foto – Aija Geida

Dažādi veidi, kā žāvēt ābolus 0

Žāvējot ābolus uz mazliet padzisušas malkas plīts, cepeškrāsnī un elektriskajā ierīcē, jāteic, ka galarezultātam atšķīrās gan garša, gan smarža, gan struktūra.

Reklāma
Reklāma

Ilgi un dārgi

Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Vislielāko vilšanos sagādāja klasiskā cepeškrāsns. Process ir ilgs, bet, ja vēlas to saīsināt un temperatūru palielināt kaut nedaudz virs +50 °C, āboli var izcepties. Daži gan apgalvo, ka var droši žāvēt līdz +70 °C temperatūrā, taču, izmēģinot praksē, jāatzīst, ka tad iegūst nevis gardus kaltētos ābolus, bet gan pusizcepušos brūnus gabaliņus bez garšas un aromāta. Ja saliek pilnu cepeškrāsni ar āboliem (trīs pannās un uz sietiņa), process rit vēl gausāk un jāžāvē 36–40 stundas. Ja grib ātrāk, var ieslēgt ventilatoru, durtiņas atstāt pusvirus, lai izsprauktos mitrums. Protams, daudz kas atkarīgs no šķēlīšu biezuma un blīvuma – jo retāk āboli izklāti, jo ātrāk izžūst. Aprēķinot žāvēšanas izmaksas un produkcijas daudzumu, lētāk ir žāvētus ābolu gabaliņus nopirkt veikalā, jo īpaši, ja nav sava ābeļdārza.

Visekonomiskākā žāvēšana

Žāvēt uz plīts virsmas ir daudz vienkāršāk, izmaksas tuvu nullei, jo plīti jau tāpat kurina, lai pagatavotu ģimenei vakariņas un lai mājās būtu silti. Ja ābolu gabaliņus neizklāj blīvi, tie izžūst divās naktīs. Ja saliek kastītēs no plāniem koka dēlīšiem, jau pēc vienas nakts ir gandrīz gatavi kaltētie āboli. Ja žāvē cepešpannā, kas izklāta ar cepampapīru, āboli žūst ilgāk, jo no apakšas neiztvaiko mitrums. Sākumā, kad plīts virsma vēl ļoti silta, pannu vai plānās kastītes var likt uz malkas pagalēm. Uz plīts virsmas pāris nedēļās var sažāvēt lielu maisu ar āboliem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šādai žāvēšanai ir tikai viena problēma – augļu mušiņas jeb drozofilas. Tās savairojas astronomiskā ātrumā, jo ir ideāla vide – mitrs, silts un skābs. Pēc pāris naktīm jau redzams mušiņu mākonis. Vienīgais glābiņš – vai nu pašam pagatavot drozofilu lamatiņas, vai iegādāties tās veikalā. Iepriekš nesagatavojoties, šis žāvēšanas veids kļūst ļoti nepatīkams. Vēl var gaidīt pirmo lielo salu un tad domāt par ābolu žāvēšanu, jo aukstumā drozofilu uzvaras gājiens beidzas.

Viegli kontrolējama kvalitāte

Kaltēt elektriskajā žāvētājā ir patiess baudījums. Ieliec ābolus, noregulē temperatūru (sākumā +50 °C, vēlāk +40…+35 °C), un pēc noteikta laika viss gatavs. Nav ne jāvirina cepeškrāsns durtiņas, ne jācīnās ar drozofilām. Žāvēšana notiek ar vienmērīgu karstā gaisa plūsmu, kas pasargā produktus no pārcepšanās un palīdz saglabāt vairāk vitamīnu un bioloģiski aktīvo vielu.

Sadzīves tehnikas veikalos nopērkamas arī žāvēšanas ierīces, kur tiek izmantoti infrasarkanie stari un mikroviļņi. Izmēģinot to, rezultāts ir vēl labāks nekā ar karstā gaisa plūsmas žāvētājiem. Vienā reizē iespējams apstrādāt līdz 17 litriem produkcijas, kaltēšana ilgst no četrām stundām (sēnes, sīpoli, burkāni, ķirbji) līdz vienai diennaktij (plūmes, vīnogas, aprikozes, zirņi, pupiņas). Diemžēl pie mums tādas ierīces nav manītas, bet Krievijā tās maksā aptuveni 150 eiro.

Žāvētāji ar karstā gaisa plūsmu Latvijā nemaksā dārgi – sākot no 50 eiro, var iegādāties kasti ar septiņiem plauktiem. Ja vēlas lielāku žāvētāju, to var uzkonstruēt pats. Princips ļoti vienkāršs – apakšā ieliek vislētāko sildītāju ar ventilatoru, nodrošinot gaisa vienmērīgu cirkulāciju, un augšā uztaisa skursteni. Vēl labāk, ja silto gaisu ar cauruli aizvada atpakaļ kastes apakšā, tad siltuma zudumi ir minimāli. Karkasam var izmantot savu laiku nokalpojušo vertikālo saldētavu vai pārtikas veikalu vitrīnas.

Uzziņa

Drozofilu lamatas

Žāvējot ābolus uz plīts virsmas vai radiatoriem, ļoti savairojas drozofilas, bet tām var izlikt lamatiņas. Nepieciešams deserta trauks vai konjaka glāze, trauku mazgājamais līdzeklis (vislabāk ar augļu smaržu) un ābolu etiķis. Aptuveni 50 ml ābolu etiķa vajag tikai 2–3 pilienus trauku mazgājamā līdzekļa. Abus šķidrumus sajauc kopā un ielej glāzē. Etiķa vietā var izmantot skābu sulu, piemēram, no cidonijām, citrona. Pagatavoto šķidrumu ielej glāzē un noliek mušiņām tīkamā uzturēšanās vietā. Ja to ir ļoti daudz, pagatavo vairākas ēsmas. Mušiņas itin ātri salido uz cienastu un noslīkst. Drozofilu lamatiņas lielveikalos vai saimniecības preču veikalos maksā aptuveni 5–7 eiro. Lai tās savāktu, var izmantot arī putekļu sūcēju, bet tas būs tikai uz īsu mirkli.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.