Mobilā versija
+4.9°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
22. novembris, 2012
Drukāt

Dekoratīvie ķirbīši – ēdami tikai sākumā

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

“Šogad man padevusies laba dekoratīvo ķirbju raža. Vai tie ir ēdami?” 
Biruta Rīgā

 

– Sīkaugļu ķirbīši no citiem atšķiras ar interesantu, neparastu izskatu – tie ir pumpaini, kārpaini, pilienveida formas, ar izlocītiem kakliņiem. Kamēr miza nav pārkoksnējusies, arī mazie ķirbīši ir ēdami. To var viegli noteikt, pārgriežot svaigu ķirbīti un pagaršojot. Parasti tie ātri izaug, uzturā lietojami jau vasaras nogalē vai rudens sākumā. Vēlāk, kad miza kļūst cieta, bet mīkstums – rūgts, tiem ir vienīgi dekoratīva nozīme, – stāsta dārzniecības “Neslinko” vadītāja Elga Bražūne.

Rūgto augļu garšu dekoratīvajiem ķirbīšiem rada alkaloīds kukurbitacīns, kas lielās devās var izraisīt organisma saindēšanos, īpaši vecākiem cilvēkiem un maziem bērniem. Kukurbitacīnu satur arī citi ķirbjaugi, piemēram, asmalu lufa (Luffa acutangula) un Ēģiptes lufa (Luffa cylindrica).

Jeru pagasta “Lejasvagaļu” saimniece, ķirbju audzētāja Inta Lielbārde apgalvo, ka dekoratīvie lodveida ķirbīši ir ideāli pildīšanai. Augļiem izņem sēklotni un izmanto kā podiņus – tos pilda ar malto gaļu vai dārzeņu maisījumu un cep lielā karstumā cepeškrāsnī, līdz gatavi. Jaunos, nenogatavojušos augļus, kamēr tiem vēl ir plāna, mīksta miziņa, var grauzt arī svaigus kā ābolus, var pievienot pie salātiem.

Ķirbju ģintī ir daudz sugu un paveidu, bet uzturvērtības ziņā lielāka nozīme ir tikai dažām – lielaugļu ķirbjiem, muskata ķirbjiem un parastajiem jeb galda ķirbjiem. Visvairāk karotīna ir muskata un lielaugļu ķirbjos (pat ap 19 mg/100 g), bet parastajos – aptuveni 4 mg.

Lielaugļu ķirbju (Cucurbita maxima) šķirņu grupai pieder arī virkne šķirņu ar sīkākiem augļiem – tos audzē ne tikai krāšņumam, bet arī plaši lieto kulinārijā, jo tiem piemīt ļoti augsta uzturvērtība un lieliska garša. Ļoti iecienīti ir ‘Uchiki Kuri’ (ar maziem, tikai 1 – 2 kg smagiem, īpatnējas formas augļiem koši oranžā krāsā, ar stingru, sulīgu mīkstumu, uzglabājas līdz martam), ‘Baby Boo’ (mazi, balti, rievaini ķirbīši, piemēroti pildīšanai ar gaļu vai sēnēm, vai kādu saldu pildījumu), ‘Turk’s Turban’ (ēd ceptus vai sautētus, ļoti interesantas ir arī šo ķirbju bļodiņas ar gaļas vai dārzeņu pildījumu).

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+