Mobilā versija
Brīdinājums +0.7°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
6. jūnijs, 2014
Drukāt

Silikona veidnes der ļoti augstai un zemai temperatūrai

Foto - Anda KrauzeFoto - Anda Krauze

Metāla forma ar piedegumdrošu pārklājumu kēksiņu cepšanai (12 gab.). Izmērs 27 x 39 cm. Viena iedobuma diametrs 7 cm. Ražotājs “Stadter” (Vācija). Cena – 16,70 eiro

Arvien biežāk saimnieces ēdiena gatavošanai izmanto silikona veidnes, jo pārliecinājušās, ka tās ir parocīgākas par vecajām labajām metāla formām.

Silikona veidņu lielākais pluss – tās bez bažām var karsēt līdz ļoti augstai temperatūrai (+230 °C, dažus modeļus pat +300 °C temperatūrai) un likt saldētavā (iztur līdz –60 °C un saldējot nesacietē). Vienmērīgi vada siltumu. Izmantojot šā materiāla cepamtrauku, kūku vai torti nepieraus pie veidnes dibena, jo silikonam nepiemīt šāds niķis. Toties gatavo cepumu viegli var izspiest no veidnes, jo silikons ir ļoti elastīgs materiāls. Vēl tā vērtību vairo fakts, ka silikons nerūsē. Gatavojot šāda materiāla veidnēs, vajag ļoti maz taukvielu vai pat var iztikt bez tām, piemēram, ja kēksa mīklai ir pievienotas taukvielas, cepamtrauks nav jāietauko. Ļoti viegli mazgājams, un var likt arī trauku mazgājamā mašīnā. Pēc taukainu produktu izmantošanas silikona veidni izskalo ar trauku mazgāšanas līdzekli un izslauka sausu.

Silikona trauku mīnuss – nedrīkst likt uz tiešas uguns un arī uz elektriskās plīts. Jābūt uzmanīgiem, rīkojoties ar nazi, jo var nejauši sagriezt. It īpaši, ja silikona veidnē kaut kas sasaldēts, jo materiāls aukstumā kļūst neizturīgāks, tāpat to nevajadzētu lieki ņurcīt.

Pieejamas silikona plātnes, ko var likt cepeškrāsnī uz metāla plātnes. Ideāli aizsargā pret piedegšanu, cepot zivis, gaļu, dārzeņus vai ko citu. Pašlaik silikona veidnēs daudzi saldē ledus gabaliņus. Salīdzinājumā ar plastmasas traukiem no silikona ledu var ļoti vienkārši izspiest no apakšas. No plastiskā materiāla iespējams izpresēt gan rozes, gan tulpes, gan zaķīšu un taurenīšu atveidu, kā arī dažādas ģeometriskas formas, līdz ar to daudzveidīgāka kļūst silikona veidņu izmantošana arī konfekšu, mafinu, želejas, galerta un arī… ziepju meistarošanai.

Labāka kvalitāte ir Skandināvijā, Itālijā vai Vācijā ražotajām silikona veidnēm, nevis Ķīnā tapušajām. Uzņēmuma “Gemoss” pārdevējs konsultants Kaspars Veiss zināja teikt, ka kvalitatīvāki esot oranžā un melnā krāsā ieturētie silikona izstrādājumi, kas paredzēti profesionālai lietošanai.

Pirms iegādes ieteicams aplūkot veidni un pārliecināties, vai uz tās ir piktogrammas, ka tā domāta pārtikai, saldēšanai un karsēšanai, proti, dakšiņa un nazītis, minimālā un maksimālā temperatūra (parasti +230 °C un –60 °C). Nevajadzētu riskēt ar lētiem silikona traukiem, kuri aukstumā vai karstumā var deformēties vai salūzt.

Vislielākā izvēle ir lielveikalā “Stockmann” un mājsaimniecības preču vairumtirdzniecības uzņēmumā “Gemoss”, taču tur tā vairāk orientēta uz profesionāļiem. Silikona traukus var nopirkt arī citos veikalos, tomēr rūpīgāk jāizpēta kvalitāte.

PADOMI


• Gatavojot silikona veidnēs, jālieto ļoti maz taukvielu vai pat var iztikt bez tām.

• Var izmantot ne tikai kūku cepšanai, bet arī želeju un galertu gatavošanai.

• Ja silikonu nesagriež un neliek tiešā ugunī, tas ir mūžīgs.

konsultējis mājsaimniecības preču vairumtirdzniecības uzņēmuma “Gemoss” pārdevējs konsultants Kaspars Veiss

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+