Mobilā versija
+5.2°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
29. oktobris, 2015
Drukāt

Desas var izraisīt vēzi; arī gaļa jāēd mazāk, brīdina vēža pētnieki (9)

Foto - FotoliaFoto - Fotolia
Uzziņa

Veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem
Vairākas reizes dienā ēdiet graudaugu produktus (īpaši pilngraudu), kā arī kartupeļus. Ieteicamais daudzums 800 g vai 4 – 6 porcijas dienā.
Vairākas reizes dienā ēdiet dārzeņus, augļus un ogas, īpaši vietējos. Ieteicamais daudzums vismaz 400 g vai 5 porcijas dienā, no tiem puse – svaigā veidā.
Lietojiet uzturā pienu un piena produktus ar pazeminātu tauku saturu.
Ēdiet pākšaugus, zivis vai liesu gaļu. Ieteicamais liesas gaļas daudzums nedēļā 300 – 600 g, zivis vismaz divas reizes nedēļā.
Samaziniet margarīna, treknas gaļas, sviesta patēriņu. Lietojiet nedaudz eļļas.
Ierobežojiet uzturā sāli, cukuru un tos saturošos produktus.
Uzņemiet katru dienu 1,5 – 2 l šķidruma, tostarp ūdeni.

Avots: Veselības ministrija

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) struktūrvienība Starptautiskais vēža izpētes institūts, kas atrodas Francijā, šonedēļ publiskoja secinājumu, ka, bieži ēdot tā saukto sarkano gaļu (ne vistas un ne zivs gaļu) un pārstrādātus gaļas produktus, var attīstīties zarnu audzējs, kas ir viens no izplatītākajiem vēža veidiem. To konstatējusi darba grupa, kurā strādāja 22 eksperti no 10 valstīm. Ekspertu vidū bija gan zinātnieki no ASV, gan arī Itālijas, Francijas, Beļģijas, Nīderlandes, Zviedrijas un pat Japānas un Austrālijas pētniecības institūtiem un universi­tātēm.

Pētījumā konstatētais nav nekas jauns, kas pārsteigtu pasauli. Zinātnieki ir iepazinušies ar vairāk nekā 800 citiem zinātniskiem atklājumiem par vēzi, kā arī vairāk nekā 700 jau iepriekš veiktajiem epidemioloģiskajiem atklājumiem. Jāņem vērā arī tas, ka Eiropas Komisija ir apņēmusies darīt visu iespējamo, lai līdz 2020. gadam par 15% samazinātu saslimstību ar vēzi. Tāpēc pētnieciskiem nolūkiem tiek piešķirtas apjomīgas naudas summas.

No gaļas nav jāatsakās

Visā pasaulē cilvēki ēd gaļu un no tās ražotos produktus, bet vairāk nekā citur tos lieto valstīs ar zemiem un vidēji zemiem ienākumiem, konstatējuši eksperti. Taču viņi neuzskata, ka gaļa un desas būtu vispār jāizslēdz no uztura, un tāpat kā Latvijā populārais gastroenterologs Anatolijs Danilāns atzīst, ka, ēdot šos produktus nelielos daudzumos un ne jau katru dienu, veselība necietīs.

“Risks saslimt ar vēzi kopumā palielinās līdz ar apēstās gaļas daudzumu. Desmit pētījumos iegūto datu analīze rāda, ka katra 50 gramu pārstrādātās gaļas porcija, ko apēd ik dienu, palielina risku saslimt ar kolorektālo audzēju par 18 procentiem. Nepārstrādātas gaļas vēža risku ir daudz grūtāk novērtēt, tāpēc ka pierādījumi nav tik stingri,” secinājuši zinātnieki. Līdzīgos pētījumos ir konstatēts, ka saslimstība ar zarnu audzēju varētu pieaugt par 17 procentiem, apēdot katru dienu 100 gramus nepārstrādātas gaļas. Bet tajā pašā laikā darba grupa ir secinājusi, ka nav pietiekami daudz informācijas, lai varētu apgalvot, ka tā vai cita veida gaļa vai desas rada augstāku vai zemāku vēža risku.

Dažos pētījumos ir noskaidrots, ka liellopu un cūkas gaļa un atsevišķi pārstrādātās gaļas veidi, piemēram, žāvēts šķiņķis un hotdogi, var būt risks saslimstībai ar audzēju.

Pievienot komentāru

Komentāri (9)

  1. cilvēki mirst no ēšanas vien!

  2. Vai kāds zin,ka desās,kuras mēs ēdam,gaļas praktiski nav?Tā kā mums nedraud saslimšana ar vēzi.Drīzāk mums un nākamajai paaudzei draud saslimšana ar n-tajām citām slimībām,kuras izraisa ģenētiski audzētā modificētā pārtika vai šo augu izejvielas.Un kur tikai zinātnieki skatās “pat no Japānas”,pie kam saņemot par gaļas ietekmi uz organismu “ne jau mazās summas”.Kārtējais blefs.Ēdīsim ģmo sojas desu,barosim ar to bērnus,aizliegsim bērniem lietot uzturā dzelzi saturošu gaļu un priecāsimies par dzīvi,kuru mums cenšas iekārtot “pat Japāna”!Kas ir debīliķi,vai aizmirsāt kā ēda mūsu senči vēl iepriekšējā paaudzē?Lai paceltu mēslu dakšas,ir jābūt spēkam.

  3. PALDIES VALDIM!!! Pievienojos ar visbīstamāko vielu JEBKURĀ gaļas produktā E621!!! (grāmata “Zini, ko pērc”). Nav neviena produkta, kur nebūru KAITĪGO E vielu!!! NEVIENA!!! Pat ziepes, matu šampūni, losjoni utt.piesātināti!?? NAV JĀBRĪNĀS PAR VĒŽA LIELO SLIMNIEKU SKAITU!?? MŪS INDĒ UN DAKTERI KLUSĒ…

  4. Lapas un sliekas jaeed.

  5. Čigāns esot teicis – Vai neēda, kad bija; vai neēdīs, kad būs;-)))… Pētīt jau var visu ko – piem., kā ir ar tām e-vielām, ko tagad pievieno ne tikai desām cilvēces un Apiņpētera ļaunāko ienaidnieku sāls un cukura vietā? Un kā tas kokteilis iedarbojas vienmēr klātesošā MOBIĻŅIKA neredzamajos staros?

  6. Ne jau pati gaļa izraisa vēzi, bet gan piedevas, ko izmanto gaļas pārstrādē. Un pirmām kārtām tie ir nitrāti, ko pievieno gaļas pārstrādātāji, lai uzlabotu gaļas, īpaši desu, krāsu un paildzinātu tās uzglabāšanas laiku ( gaļā tie pārvēršas nitrītos, kam piemīt bakteriocīdas īpašības). Nitrītu kancerogenās īpašības ir sen pierādītas, tikai nezin kāpēc visi lielie pētnieki tiem met lielu līkumu un par to nerunā (arī pie mums), bet EK – neaizliedz? Laikam jau pārāk liels ir pārstrādātāju lobijs. Nu esot vainīga gaļa!

    • Par gaļu jau viņi lieli speciālisti – ja no rīta līdz vakaram stūķē iekšā speķi un desas, tad protams, kaitīga(kupris priekšā aug lielāks).

Draugiem Facebook Twitter Google+