Mobilā versija
Brīdinājums -0.1°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
8. oktobris, 2012
Drukāt

Deserti – atmiņai no vasaras

Foto - Baiba BucenieceFoto - Baiba Buceniece

Šogad apritēs desmit gadi, kopš Valmierā durvis vēris restorāns “Rātes vārti”. 
– Ēdienu piedāvājums ir plašs, turklāt receptes – pašu radītas un lolotas. Virtuvē galvenokārt izmantojam vietējo zemnieku un ražotāju produktus. Galdā tiek celts gan Burtnieku ezera zandarts, gan citas vietējās zivis. Saldētavās glabājas upenes, jāņogas, brūklenes, avenes un citas ogas.

 

 

pavare-bb“Rātes vārtos” var nobaudīt arī Valmiermuižas alu, turklāt to izmantojam arī dažu ēdienu gatavošanā, – stāsta SIA “Kantīne” valdes priekšsēdētāja Iveta Boša. Viena no restorāna pavārēm, kura gādā par gardu maltīti, ir Rasma Sudraba. 
“Mājas Viesa” lasītājiem “Rātes vārti” piedāvā nobaudīt vienu pamatēdienu un trīs saldos ēdienus. Deserti gatavoti, izmantojot saldētu ogu krājumus. Lai šajā rudenīgi pelēcīgajā laikā tie palīdz uzlabot omu!

 

 

Marinēta cūkas fileja ar sēnēm un kartupeļu gnoči
Recepte1-bb

Sastāvdaļas: Cūkas fileja, gailenes vai beciņas, burkāni, ķiploks, sīpoli, garšvielas – pipari, sāls, timiāns. Gnoči: kartupeļi, olas, milti.

 

Kā gatavot?

Gaļu sagriež strēmelītēs, sajauc ar sojas mērci, pievieno timiānu, sāli un piparus. Atstāj marinēties 4 – 5 stundas. Kartupeļus nomizo, izvāra, saputo, pievieno olu un miltus. No iegūtā biezeņa veido mazus kubiciņus, ko sasaldē. Pēc tam cep fritierī vai katliņā lielā sakarsētas (180 – 200 grādi) eļļas daudzumā, līdz tie gaiši brūni. Burkānus un sīpolus notīra, sagriež, cep sviestā. Pievieno marinētās cūkas filejas strēmelītes, notīrītas gailenes (vai baravikas) un sagrieztu ķiploku. Visu cep cepeškrāsnī 15 – 20min. Ēdienu var pasniegt uz karstas panniņas, pārkaisot ar kartupeļu gnoči.

 

 

 

 

Medū cepta rudzu maize ar saldējumu un zemeņu, aveņu mērci

Recepte3-bbSastāvdaļas: Rudzu maize, ziedu medus, plombīra saldējums, cukurs, svaigas vai saldētas ogas – zemenes, avenes vai citas.

Kā gatavot?

Rudzu maizei nogriež garoziņu, sagriež gabaliņos un cep uz pannas sakarsētā sviestā no abām pusēm brūnu. Pievieno medu un visu kopā sacep. Zemenes, avenes vai citas ogas saputo ar cukuru līdz biezeņa konsistencei. Traukā kārto medū apceptos rudzu maizes gabaliņus, virsū liek saldējuma bumbiņas, pārlej ar ogu mērci.

 

 

 

 

 

 

Vaniļas putas ar zemeņu krēma klimpiņām
Recepte2-bb

Sastāvdaļas: Vaniļas mērcei: 200 g piena, 300 g saldā krējuma, 100 g cukura, 9 olu dzeltenumi, vaniļas pāksts. Zemeņu krēmam: putukrējums, cukurs, svaigas vai saldētas zemenes.

Kā gatavot?

Katliņā vienādās daļās lej pienu un saldo krējumu, pievieno sēkliņas no vaniļas pāksts, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, sēkliņas izņem. Olas dzeltenumu saputo ar cukuru, līdz tas izkusis, lēnām pievieno uzkarsētā piena un krējuma maisījumu. Ar putojamo slotiņu puto, līdz rodas putas un vaniļas mērce sabiezē, tad atdzesē. Zemeņu krēma klimpiņas gatavo šādi: traukā saputo putukrējumu un cukuru. Atsevišķā traukā sablenderē svaigas vai saldētas ogas un iecilā saputotajā putukrējumā. Šķīvī liek vaniļas putas un no krēma veidotas nelielas klimpiņas.

 

 

 

Mājas saldējums no ogām

Recepte4-bbSastāvdaļas: 400 g saldētu jāņogu, smiltsērkšķu vai citu ogu, 600 g saldā krējuma, 250 g cukura, 600 g ūdens.

Kā gatavot?

Atkausētas jāņogas vai citas ogas uzkarsē, izberž caur sietiņu, sablenderē un pievieno cukuru. Līdz vārīšanās temperatūrai uzkarsē arī saldo krējumu un pievieno ogu biezenim. Sajauc un vēlreiz uzkarsē. Atdzesē un lej saldējuma mašīnā, kur, atbilstoši sasaldēšanas un putošanas temperatūrai, pabeidz saldējuma gatavošanu. Masu liek traukā un ievieto saldētavā. Saldēšanas temperatūra nedrīkst pārsniegt mīnus 17 grādus. Šādi saldējumu var gatavot arī no bazilika lapiņām vai piparmētrām.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+