Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
13. novembris, 2012
Drukāt

Dienišķā maize + receptes no tās

Foto – Kaspars Filips Dobrovolskis, www.kafifs.comFoto – Kaspars Filips Dobrovolskis, www.kafifs.com

Rudzu maize jau vairākas paaudzes iemieso arī mūsu kultūru un vēsturi. Apēdot kaut vai vienu šķēli, rodas sāta sajūta, ir enerģijas pieplūdums. Šai maizei ir ne vien augsta uzturvērtība, tās smaržai piemīt maģiska spēja radīt mājīgumu un omulību. Lūk, kāpēc rudzu maizi ēdam gan ikdienā, gan svētkos!

 

Rudzi un mieži ir vissenākā labība mūsu platuma grādos un arī vispiemērotākā ziemeļu klimatam. No rudzu miltiem ceptā maize ir veselīga, tā labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, uzlabo zobu un mutes veselību, stiprina imūnsistēmu. Bagātīgais šķiedrvielu daudzums rada sāta sajūtu un veicina gremošanu.

Rudzu maize ir vitamīnu avots. Vērtīgākā ir no rupja maluma miltiem, jo satur B grupas vitamīnus , ir šķiedrvielu un minerālvielu bāze.

Vidēji rudzu maize satur 37 – 47 % ūdens, 6 – 8 % olbaltumvielu, 1 – 2 % tauku, 42 – 58 % ogļhidrātu, 3 – 4 % balastvielu, 1 – 2 % minerālvielu un vitamīnu. Izmantojot visas graudu daļas, tajā skaitā klijas un dīg­stus, maize tiek bagātināta ar olbalmtumvielām, B un E grupas vitamīniem un minerālvielām.

Latvieši tradicionāli rudzu maizi ēd ar medu, kaņepju sviestu, biezpienu, rūgušpienu, kūpinātu gaļu, speķīti, sieru vai citu aizdaru. Meistaro arī desertus – no kaltētas un sarīvētas rudzu maizes gatavo kārtojumus, vāra maizes zupu vai cep rudzu biskvītu. No šī latviešu iecienītā pārtikas produkta var tapt arī gardas uzkodas.

 

Saldskābmaize ar gurķu salsu un skumbriju
maize-6534

• Svaigs gurķis,

• svaigas piparmētras,

• kefīrs,

• sāls,

• malti melnie pipari,

• olīveļļa,

• kūpināta skumbrija,

• Lauku saldskābmaize.

Gurķi nomizo, izņem sēklas, sagriež nelielos gabaliņos. Lai pagatavotu salsu, pievieno kefīru, sasmalcinātas svaigas piparmētras, sāli un piparus. Maizes šķēles vienu pusi noziež ar olīveļļu un 3 – 4 minūtes grauzdē cepeškrāsni 220 grādu temperatūrā. Uzliek gurķu salsu, tai pāri – kūpinātas skumbrijas gabaliņu.

 

Rudzu maizes sacepums ar kazas sieru un papriku

maize-6531• Kazas siers,

• olas,

• sāls,

• paprika,

• tomāti

• Pilngraudu rupjmaize.

Uz pannas cieši kārto rudzu maizes šķēles. Pārsedz ar kazas siera piciņām. Olas sakuļ, pievieno sāli, apceptu papriku un tomātus, pienu un sakuļ vēlreiz. Pārlej maizei un sieram. Pusstundu cep cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā.

 

Rudzu maize ar āboliem un medu

• Āboli,

• cukurs,

• medus,

• laims,

• olas,

• piens,

• Lustīgā rupjmaize.

Ābolus nomizo, sagriež gabaliņos, pievieno cukuru un apcep uz pannas. Tad pievieno medu un laima sulu. Rudzu maizi sagriež gabaliņos. Uz pannas liek ābolu masu, pārlej ar saldo omleti (olas sakuļ ar cukuru un pienu) un virskārtā liek rudzu maizes gabaliņus. Cep 30 – 40 minūtes cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā.

 

Rudzu maize ar omleti un remolādi
maize-6515

Omletei:

• olas,

• piens,

• sviests,

• milti,

• sāls,

• bazilika pesto;

remolādei:

• kaperi,

• marinēti gurķi,

• sarkanais sīpols,

• majonēze,

• karijs,

• ķirštomāti,

• Sevišķā rupjmaize.

Olas sakuļ ar sāli, siltu pienu, sviestu un miltiem, pievieno bazilika pesto. Masu lej formā un pusstundu cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Maizes šķēles vienu pusi noziež ar olīveļļu un 3 – 4 minūtes grauzdē cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā. Noklāj ar remolādi, ko pagatavo, sablendējot kaperus, marinētus gurķus, sarkano sīpolu, majonēzi un kariju. Tad uzliek omletes gabaliņu. Rotā ar ķirštomātu.

 

Rudzu maize ar avokado, gvakamolu un fetas sieru

maize-6524• Avokado,

• laims,

• svaigi tomāti,

• sarkanais sīpols,

• pētersīļi,

• baltvīna etiķis,

• sāls,

• cukurs,

• malti melnie pipari,

• fetas siers,

• Lustīgā rupjmaize.

Avokado, gvakamolu, svaigos tomātus, sarkanos sīpolus un pētersīļus sablendē, piespiež laima sulu, pievieno baltvīna etiķi, sāli, cukuru un maltus melnos piparus. Iegūto masu klāj uz grauzdētām rudzumaizes šķēlītēm, tad uzliek fetas siera gabaliņu.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+