Mobilā versija
+0.1°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
10. marts, 2013
Drukāt

Drēbju skapja svaigums ar garšvielu un ēterisko eļļu palīdzību

Foto - Anda KrauzeFoto - Anda Krauze

Lai drēbju skapī valdītu labs mikroklimats, talkā var ņemt kaltētus augus, citrusaugļu miziņas, garšvielas un ēteriskās eļļas.

 

No dabiska materiāla sašūtu maisiņu piepilda ar sasmalcinātiem kaltētiem augiem, ziediem un citrusaugļu miziņām, kam uzpilina pāris pilienu augstvērtīgas ēteriskās eļļas vai pievieno samaltas garšvielas. Pildījumam var izmantot arī sausu zāli. Maisiņus aizsien vai aizšuj un liek skapja atvilktnēs un plauktos.

Gultasveļas aromatizēšanai var izmantot dabisku smarž­augu kokteili, ko iegūst, samaisot sauju kaltētu rožu ziedlapiņu, pusi saujas kaltēta timiāna un tējkaroti malta kanēļa. Maisījumu ieber stingra auduma maisiņā, cieši aizsien un liek gultasveļas plauktā. Mazgājot veļu, skalojamam ūdenim var piepilināt dažus pilienus lavandas ēteriskās eļļas.

Ja ir depresīvs noskaņojums, skapja aromatizēšanai ieteicams izmantot citrusaugu aromātus – citronu, greipfrūtu, mandarīnu un apelsīnu smaržas, jo tās uzlabo emocionālo stāvokli.

Veicot skapja plauktu mitro uzkopšanu, ūdenim pievieno pāris pilienu tējaskoka, citrusu, timiāna, lavandas, eikalipta vai salvijas ēteriskās eļļas, kam piemīt dezinficējošas īpašības.

Adījumus no kodēm pasargā ciedru bumbas (tās var iegādāties indiešu preču veikaliņos) un ciedru eļļa, ar ko var ieberzēt atvilktņu un plauktu apakšas. Kodes atbaida lavandas un roz­marīna smarža. Lavandas eļļu var iepilināt vates tamponā un ielikt drēbju skapī. Lai kodēm radītu diskomfortu, uz vilnas drēbju pakaramajiem var savērt auduma maisiņus, kas piepildīti ar krustnagliņu, kalmju sakņu, kaltētu vībotņu un citrusaugu mizu maisījumu.

Ja ož pēc pelējuma, visbiežāk ir vainojams mitrums. Lai to novērstu, skapī ieliek mazus trauciņus ar sāli, sodu vai kaķu tua­letei paredzētajām granulām. Tie uzsūks apkārtējā gaisa mitrumu un mazinās gan pelējuma aromātu, gan citas nepatīkamas smakas.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+