Foto – Aija Geida

Dzeltenais adatainis – kivano. Ko no tā pagatavot? 0

“Ko gardu var pagatavot no kivano? Izauga man šogad pieci, stāv virtuvē uz palodzes, bet īsti nezinu, ko ar tiem iesākt…”
 Melānija B. Iecavā

Reklāma
Reklāma

 

“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
“Meita raudāja, zvanīja, nesaprotot, kur atrodas!” Šoferis Ogrē vienaldzīgi izsēdina 10 gadus vecu meitenīti nepareizā pieturā 84
Lasīt citas ziņas

Kivano ir interesants auglis, ko iespējams izaudzēt arī Latvijā. Tas esot selekcionēts Jaunzēlandē (vismaz tur šis nosaukums ir patentēts) un atgādina melones un gurķa krustojumu. Kivano var iegādāties arī lielveikalos eksotisko augļu stendā (ar nosaukumu kiwano). Šo augli dažādās pasaulēs valstīs dēvē atšķirīgi – vieni to sauc par želejmeloni, citi par adataino gurķi, vēl kaut kur to dēvē par melano.

 

Ezis ar asām adatām

Kivano izskatās kā dzeltens adatains ezis ar gaiši zaļu ēdamo daļu un sēklām kā gurķim. Adatas ir ļoti asas, jāuzmanās, lai gatavojot nesadurtos. Auglim ir maz kaloriju – 100 gramos vien 22 kilokalorijas. Satur daudz kālija, kā arī C vitamīnu, magniju un dzelzi. Garšu gan grūti noteikt, katram tā liekas mazliet citādāka – vienam atgādina gurķi, citam – meloni, vēl kāds sajūt citrona un banāna nianses. Interesanta ir pēcgarša pēc svaiga augļa nogaršošanas. No tiem, kam eksotika nepatīk, var dzirdēt, ka tas tāds pāraudzis gurķis vien esot. Šis auglis ir interesants ar to, ka to var baudīt jebkurā brieduma stadijā – zaļu, pusgatavu un gatavu.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

Garšu gan grūti noteikt, katram tā liekas mazliet citādāka – vienam atgādina gurķi, citam – meloni, vēl kāds sajūt citrona un banāna nianses. Interesanta ir pēcgarša pēc svaiga augļa nogaršošanas.

 

Visvienkāršākais veids, kā bauda kivano – pārgriež uz pusēm, uzkaisa sāli un piparus un ēd ar karotīti (tad auglis nevar būt pāraudzis!).

Kivano ir ļoti dekoratīvs, tā pusītes var izmantot kā salātu bļodiņas. Visparastākos salātus sapildot šādos dekoratīvos trauciņos, maltīte kļūst neikdienišķa un interesanta. Pat kokteiļus var pasniegt kivano glāzītē – auglim nogriež cepurīti, izgrebj ar karoti mīkstumu, mazliet nolīdzina arī apakšu, lai tā ir taisna un stāv uz šķīvja. Sapilda pēc izvēles savu mīļāko kokteili, pievieno salmiņu, uzliek uz malas apelsīna vai kivi šķēli, un kulinārijas šedevrs gatavs! No kivano var gatavot uzpūteni, pievienot pudiņiem un siera kūkām. Ēdiens tikai iegūst, ja pievieno kivano, jo tam ir patīkama saldskāba garša.

 

Viegls brokastu ēdiens

Ir dažādas receptes, kā šo augli baudīt brokastīs. Piemēram, kivano mīkstumu sajauc ar jogurtu, pievieno medu, mazliet vaniļas cukura un vieglas brokastis ir gatavas. Lai ēdienā nebūtu sēklu, izgrebto mīkstumu nedaudz uzkarsē, tad sēklas viegli atdalās.

Var pagatavot garšas ziņā smalkāku saldo ēdienu: skaisti pārgriezt augli uz pusēm, uzmanīgi izgrebt mīkstumu, un, ja nevēlas ēdienā kivano sēklas, mīkstumu uzkarsēt un izberzt caur sietu. Pievieno 250 g jogurta, ēdamkaroti medus un 50 g vaniļas saldējuma. Samaisa un piepilda kivano pusītes ar šo gaisīgo saldo ēdienu. Dekorē ar piparmētru lapiņām.

Reklāma
Reklāma

 

Sīrups
 (2 porcijas)

50 g cukura,

augļa mīkstums no viena kivano,

1 tējkarote citrona sulas,

2 tējkarotes kviešu miltu,

½ tējkarotes sviesta.

Kivano pārgriež uz pusēm un izgrebj augļa mīkstumu. Mazā panniņā izkausē sviestu, pievieno kviešu miltus un uz pavisam mazas uguns apcep, līdz sāk parādīties mazi burbulīši. Pievieno citrona sulu, kivano mīkstumu un cukuru. Uz mazas uguns sutina aptuveni 15 minūtes, kamēr sēklas atdalās no augļa mīkstuma. Ja nevēlas, ka ir sēklas, vai arī auglis ir nedaudz pāraudzis, sīrupu izkāš caur sietiņu un atdzesē. Jāpiebilst, ka sīrups labi garšo arī ar sēkliņām. Kivano pusītes piepilda ar saldējumu (labi iederas vaniļas vai plombīra) un pārlej ar pagatavoto sīrupu. Ļoti gardi!

 

 

Saldējums

100 ml kivano augļa mīkstuma bez sēklām,

400 ml saldā krējuma,

4 ēdamkarotes citrona sulas,

300 g kondensēta piena ar cukuru,

3 ēdamkarotes cukura,

2 ēdamkarotes vaniļas cukura.

Kuļ saldo krējumu, kamēr parādās putas, tad pievieno cukuru, vaniļas cukuru un kondensētu pienu. Turpina putot līdz putukrējuma konsistencei. Beigās iecilā kivano augļa mīkstumu un citrona sulu. Liek saldētavā un sasaldē. Garša nedaudz nepierasta, ļoti maiga. Labi garšo ar kivano sīrupu, apelsīnu vai plūmju ievārījumu.

 

Atsvaidzinošs 
dzēriens
 (4 glāzes)

augļa mīkstums no 1 kivano,

600 ml gāzēta minerālūdens,

3 ēdamkarotes cukura,

4 ēdamkarotes citrona sulas,

ledus gabaliņi.

No kivano izgrebj augļa mīkstumu, pievieno cukuru, izmaisa un sadala pa glāzēm (lai atbrīvotos no sēklām, masa jāuzkarsē). Pielej minerālūdeni, un katrā glāzē ieliek pa 2 ledus gabaliņiem un pievieno pa vienai ēdamkarotei citrona sulas. Iznāk ļoti atspirdzinošs dzēriens. Tiesa, vairāk piemērots vasarai.

 

 

 

 

 

 

 

Salāti
 (4 porcijas)


2 kivano,

1 avokado,

1 maza paprika,

100 g Ķīnas kāpostu,

100 g Fetas siera,

3 ēdamkarotes sezama sēkliņu,

1 tējkarote citrona sulas,

3 ēdamkarotes olīveļļas,

šķipsniņa sāls un maltu melno piparu.

Kivano pārgriež pusēm un izgrebj mīkstumu. Papriku sagriež strēmelītēs, avokado un Fetas sieru – kubiņos. Smalki sakapā Ķīnas kāpostus. Sezama sēkliņas nedaudz apgrauzdē uz pannas. Kivano pusītēs kārto salātus – papriku, avokado, Fetas sieru, Ķīnas kāpostus, var pievienot arī nedaudz kivano augļa mīkstumu. Uzkaisa sāli un piparus, sezama sēkliņas un pārlej ar citrona sulu un olīveļļu. Izskatās ļoti dekoratīvi un garšo labi. Šie salāti ir ļoti sātīgi, ideāls launags, pietiek piekost maizes šķēlīti.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.