Mobilā versija
+4.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
5. maijs, 2014
Drukāt

Dzeltenu un garšīgu kartupeļu šķirnes

Foto - LETAFoto - LETA

Kurām šķirnēm izvārītie kartupeļi ir ļoti gaiši dzeltenā krāsā un ir garšīgi?
 LUDMILA RĒZEKNES NOVADĀ

No vietējām kartupeļu šķirnēm ļoti gaišs mīkstums ir Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā izaudzētajai vidēji vēlajai šķirnei ‘Imanta’ (tā ir arī relatīvi izturīga pret lakstu puvi). Kartupeļi ir ļoti izskatīgi – gaiši dzeltena miza ar rozā acu vietām. Bumbuļu cerā nav daudz, bet tie izaug lieli. Šiem kartupeļiem ir augsts cietes saturs, tāpēc vārītie ir miltaini.

Šķirnes ‘Imanta’ sēklas materiālu (C2 ataudzējumu) Priekuļos varēs nopirkt nākampavasar (sēkla ir jāpasūta iepriekš, sākot no novembra).

No ārzemju šķirnēm gaiši dzeltens mīkstums ir Nīderlandē izaudzētajai ‘Flair’. Tā ir vidēji agrīna šķirne. Bumbuļi apaļi ovāli, ar seklām acīm, dzeltenu mizu. Kartupeļi tikpat miltaini kā šķirnēm ‘Adretta’, ‘Agrie Dzeltenie’, tiem ir izcila garša, piemēroti biezputru gatavošanai. Raža liela, izlīdzināta.

Teicama garša ir arī šķirnes ‘Evolution’ (Nīderlande) kartupeļiem. Bumbuļi gareni ovāli ar sarkanu mizu, gaiši dzeltenu mīkstumu, vidēji miltaini. Ienākas vienlaikus ar šķirni ‘Marabel’. Veido prāvus bumbuļus un lielu ražu, zem cera aptuveni 17–18 tupeņu.

Šķirņu ‘Flair’ un ‘Evolution’ sēklu (C1) pašlaik var iegādāties SIA “Ruģēni” (Valmierā, Beātes ielā 30a) – 40 kg iepakojums maksā 19,20 eiro.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+