Mobilā versija
Brīdinājums +12.9°C
Gundars, Kurts, Knuts
Pirmdiena, 25. septembris, 2017
27. marts, 2017
Drukāt

Dzeram un raudzējam

Foto - Evija Trifanova/LETAFoto - Evija Trifanova/LETA

Sākusies bērzu sulu tecināšana. Visvērtīgākā, protams, ir tikko no koka iztecējusī, tāpēc ieteicams dzert svaigu. Ja gribas uzglabāt ilgāk, jāraudzē, pievienojot dažādas piedevas. Jaunākajā žurnāla “Praktiskais Latvietis” numurā savā pieredzē dalās ulbrokietis Ēriks Janpēteris.

Katru gadu viņa ģimene patērē aptuveni 60 litrus sulu, ko iztecina no apkārtnes bērziem. Ēriks palepojas, ka raudzētās sulas izdodas uzglabāt nevainojamā kvalitātē, jo ir ļoti labs pagrabs. Liela nozīme ir tīriem traukiem. Ēriks pārliecinājies, ka dezinficējoša iedarbība piemīt nātrēm. Bērzu sulu tecēšanas laikā nātres vēl tikai spraucas no zemes, tāpēc plastmasas piecu litru pudeles viņš rūpīgi izmazgā jau rudenī. Ieliek traukā nātres, uzlej karstu ūdeni, kādu brīdi patur un izberž ar pudeļu birsti. Ēriks Janpēteris apzinās, ka plastmasas pudeles nav labākās, kurās pildīt sulas, taču neplīst, ko nevar teikt par stikla traukiem. Viņam patīk eksperimentēt, tāpēc katrā pudelē liek citu piedevu, visās gan pievieno ledenes “Bārbele”.

Rozīnes. Rozīnes bez kauliņiem nomazgā, ieber pudelē, pievieno ledenes, aizskrūvē korķi un trauku sakrata, lai ledenes ātrāk izšķīst.

Krustnagliņas. Uz pieciem litriem bērzu sulu ņem 10 krustnagliņas un 10 ledenes. Sarūgušais dzēriens mazliet garšo pēc piparkūkām un ilgi uzglabājas.

Upeņu zariņi. Uz pieciem litriem sulu ņem piecus 5 cm garus upeņu zariņus. Ar to pietiek, lai būtu upeņu aromāts.

Piparmētras. Iepriekš piparmētras izmantojis tikai tējai, bet pērn, paklausot kaimiņu ieteikumam, sauju kaltētu piparmētru lapu pievienojis bērzu sulām. Dzēriena garša atgādinājusi piparmētru tēju.

Rupjmaizes garoziņa. Parasti izmanto “Lāču” rudzu maizi, kam ir bieza un aromātiska garoza. Nogriež garozu no biezāka maizes rieciena un kopā ar ledenēm liek divu litru pudelē. Šādi raudzētu sulu garša līdzinās maizes kvasam.

Citrona miza. Citrusaugli nomazgā un nomizo, taču bez baltās daļas, kas dzērienu var padarīt rūgtu. Burkā liek sprīdi garu citrona mizu kopā ar ledenēm.

 

Vairāk lasiet žurnālā “Praktiskais Latvietis”

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+