Mobilā versija
-0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
17. jūlijs, 2014
Drukāt

Iepazīstam – graudaugi ājurvēdā
. Kurai došai kādi graudaugi piemēroti

1. Ājurvēdā graudaugi iedalīti svarīgāko pā

1no8
Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

36,6°C konsultante 
Guna Selecka, diētas ārste, ājurvēdas uztura speciāliste ājurvēdas un jogas veselības centrā Triguna

Ēšana ir visintīmākā darbība. Kaut kam pilnīgi svešam caur muti ļaujam iekļūt ķermenī, nonākt visās orgānu sistēmās un tikt līdz pat šūnām, veidojot mūsu būtību. Izvēloties partneri attiecībām, bieži esam apbrīnojami piekasīgi: man nepatīk viņa strupais deguns vai aukstās rokas, bet pret ēdienu dažbrīd izturamies ar apbrīnojamu vienaldzību. Turklāt ēšana vairāk nekā jebkurš izdzīvošanas pamatnosacījums pakļauta dažādām modes tendencēm. Daudziem joprojām prātā to diētu traumatiskā pieredze, kuras izslēdza no ēdienkartes visu, kas gatavots no labības. Labi, ka no šīs aplamības pasaule beidzot laukā!

Šķeļoties saliktajiem ogļhidrātiem, ko graudaugi bagātīgi satur, ķermenī rodas glikoze – izejviela enerģijai, kas organismam ir daudz draudzīgāka nekā no ātrajiem cukuriem uzņemtā. Šai saldajai garšai piemīt kaphas īpašības – tā būvē audus, nodrošina ķermeņa stabilitāti.

Graudaugi ir vajadzīgi, tie jāēd daudz, tikai svarīgi atcerēties, ka katrai došai ir atšķirīgs džentlmeņa komplektiņš. Pitai šie produkti labi tāpēc, ka tā pati satur uguns elementu, bet graudos esošais ūdens un zemes elements to labi līdzsvaro. Arī vātai graudaugi vērtīgi, jo tai trūkst ūdens un zemes, turpretī kaphai graudaugi jālieto ar mēru – un piemērotie.

  1. Ājurvēdā graudaugi iedalīti svarīgāko pā
  2. Viss ir labs, ja īstajā vietā
  3. Vātas doša
  4. Pitas doša
  5. Kaphas doša
  6. Jauki, ka esam jaukti. Vātas–kaphas doša
  7. Vātas–pitas doša
  8. Pitas–kaphas doša

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+