Foto – Shutterstock

Holesterīns palielināts. Vai tiešām mazāk jāuzņem dzīvnieku tauki? 0

“Ja cilvēkam ir palielināts sliktā holesterīna daudzums, vai tiešām no visām eļļām var izmantot tikai olīveļļu, un nedrīkst lietot arī liellopu vai putnu, piemēram, tītaru taukus?
” Ārija Beņķe Babītes novadā

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Mākslīgais intelekts nosauc piecus “neveiksmīgākos” latviešu politiķus 115
Kokteilis
Izplatītas frāzes, ko vedeklām labāk neteikt vīramātēm 1
Lasīt citas ziņas

Jebkuri tauki uzturā jālieto pēc iespējas mazāk, vienalga, cilvēks vesels vai slims, uzsver Latvijas Kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostikas nodaļas vadītāja Iveta Mintāle. Īpaši tas attiecas uz liellopu un cūku taukiem, un tas pats sakāms arī par putnu zemādas taukiem. Jāņem vērā, ka cūkgaļas un putna gaļas tauki ir skaidri saskatāmi, tādēļ tos var nogriezt, taču liellopa gaļā tie ir starp šķiedrvielām. Vēl bīstamāki ir gaļas izstrādājumi (desas) un pusfabrikāti, jo tajos ir tā sauktie slēptie tauki.

Olīveļļa ir atzīta par vislabāko kardiovaskulāro slimību profilaksē. Tai ir visnoturīgākā molekula, tādēļ ir vienlīdz noderīga gan aukstā veidā, gan produktu termiskajā apstrādē. Ne tik izcilas, taču labas ir arī rapšu, linsēklu, saulespuķu un citas nerafinētas augu eļļas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.