Mobilā versija
+4.7°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
6. novembris, 2014
Drukāt

Dzūkijas cepelīni. Lietuviešu “kulta ēdienu” piedāvā Mārtiņš Sirmais (4)

Publicitātes fotoPublicitātes foto
Noskaties!

Šovakar, 6.novembrī, kad Latvijas Televīzija atzīmēs savu 60 dzimšanas dienu, LTV1 ēterā, pulksten 21:15, būs skatāms otrais "Sirmais. KULTA ĒDIENI" raidījums par cepelīniem Lietuvā.

Lietuvā cepelīnus katrā reģionā gatavo savādāk. Šo recepti mums ierādīja fantastiska Dzūkijas reģionā dzīvojoša ģimene. Ņemot vērā to, ka šajā reģionā ir fantastiski sēņu meži, papildus gaļas cepelīniem šejienieši gatavo arī kaltētu baraviku cepelīnus.

8 lieliem cepelīniem

1 kg kartupeļu ar augstu cietes saturu
100 g kartupeļu cietes
250 g cūkas filejas
70 g žāvēta cūkas speķa
1 vidēja izmēra sīpols
sāls – kartupeļu masai, pildījumam un mazliet ūdenim, kurā vārīs
melnie pipari – pildījumam

Pasniegšanai

200 g žāvētas cūkas krūtiņas
1 vidēja izmēra sīpols
skābais krējums

Kartupeļu masa

Vispirms jāuztaisa kartupeļu masa. Dzūkijieši jauc kopā svaigu kartupeļu masu ar vārītiem kartupeļiem – tad sanākot gaisīgāki un gardāki cepelīni.

Tātad – vienu ceturtdaļu no receptē paredzētajiem kartupeļiem novāra ar mizu, pēc atdzesēšanas nomizo un sarīvē uz smalkās siera rīves.

Trīs ceturtdaļas no receptē paredzētajiem kartupeļiem nomizo un sarīvē uz kartupeļu rīves (uz tās rīves, kuru veido apaļi spuraini caurumi). Svarīgi panākt, lai svaigie kartupeļi pārvēršas viendabīgā masā. Kad tas izdarīts, kartupeļu masu caur marli ļoti pamatīgi un vienlaikus maigi nokāš tā, lai dabūtu ārā no kartupeļiem pēc iespējas vairāk šķidruma.

Nokāstajam šķidrumam ļauj mazliet nostāties, lai kartupeļu ciete nosēžas trauka dibenā. Tad uzmanīgi nolej kartupeļu sulu, savukārt iegūto kartupeļu cieti pievieno nokāstajai kartupeļu masai.
Vārīto kartupeļu masu sajauc ar svaigo kartupeļu masu, piejauc klāt 100g kartupeļu cietes un cepelīnu mīklas masa ir gatava.

Pildījums

Smalki jo smalki sagriez cūkas filejas gabaliņus, žāvēto cūkas speķi un sīpolu, visu sajauc, pievienojot sāli un maltus melnos piparus.

Cepelīnu veidošana
Cepelīnus veidojot, lai tie neliptu pie rokām un lai varētu izveidot skaistu cepelīnu formu, rokas vienmēr jāsamitrina. Cepelīniem parasti jābūt palieliem, tāpēc ņem pilnu sauju kartupeļu masas, uztaisi tādu kā plāceni. Tam pa vidu liec pildījumu, ver kartupeļu masu ciet. Kārtīgi jo kārtīgi saspied – tā, lai nepaliek neviena gaisa burbulīša.

Vārīšana
Cepelīnus jāvāra lielā ūdens daudzumā, tāpēc vajadzēs arī lielu katlu. Uzvāri ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai un liec delikāti cepelīnus karstajā ūdenī. Vāri kādu pus stundu. Atceries, ūdens nedrīkst burbuļot – ja ūdens burbuļos, cepelīni var sadalīties pa sastāvdaļām.

Cepelīnus pasniedz karstus, pārlejot ar apceptu cūkgaļas krūtiņu un sīpoliem. Pilnai laimei var apliet arī ar krējumu.

NOSKATIES PIRMO JAUNĀS SEZONAS RAIDĪJUMU “MISIJA SPARĢEĻI VĀCIJĀ”

Pievienot komentāru

Komentāri (4)

  1. Bērnībā šitās pankūkas pie mums laukos sauca par kartupeļu klimpām. Biju vienkārši sašutis, ka 87.g. leiši to pasniedza kā nacionālo ēdienu 100 rubļu vērtībā.

  2. Esmu gatavojusi. Galvenais “neiekrist” uz kartupeļu šķirni ar mazu cietes saturu. Ieteica kartupeļu šķīrni “Glorija”, to leiši audzē speciāli cepelīniem, nezinu, vai pie mums šī šķirne ir nopērkama. Iesaku vispirms izvārīt 1 izmēģinājumam. Ja jūk laukā, masai pievieno vēl kartupeļu cieti. Raidījumā vēl teica, lai masa nemelnētu, pievieno izšķīdinātu C vitamīnu.

  3. vai tā cūkas fileja ir jēla, vai kā pagatavota?

    • protams , jēla.bet vajadzēja skatīties raidijumu “kulta ēdieni” , tur visu arī rādīja. un cepelīni tiešām ir ļoti garšīgi

Draugiem Facebook Twitter Google+