Mobilā versija
+1.7°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
18. septembris, 2014
Drukāt

Ēdam vārnas! “LA” uzaicina rakstnieku Albertu Belu uz pusdienām no vārnas gaļas (36)

Foto - Ilze PētersoneFoto - Ilze Pētersone

No vārnas gaļas var pagatavot izcilus ēdienus.

“Nekad dzīvē nebūtu iedomājies, ka ēdīšu vārnu!” nosaka rakstnieks Alberts Bels un ķeras nobaudīt pīrāgu, kuru rotā divas vārnu galvas. Pirms vairāk nekā divdesmit gadiem viņš savā romānā “Cilvēki laivās” rakstīja par kuršiem, kas pelēkās vārnas ķēra un iesālīja ziemai, taču mūsdienās tās nav ne iecienīts medījums, ne mīlēts putns. Laiks lauzt aizspriedumus – drosme uzaicināt Belu uz Corvus cornix degustāciju man radās reizē ar piedāvājumu šefpavāram Mārtiņam Rītiņam pagatavot ekskluzīvas pusdienas no lidoņiem, kurus Rembates mežos bija nomedījis brašais mednieks Vilis Vizulis.

Kurši medīja ar tīkliem


Senie kurši vārnas pievilināja ar pieradinātiem putniem un sagūstīja tīklos. Ar vienu roku ķērājs paņēma putnu rokā, kuru no stiprā knābja cirtieniem sargāja roņādas cimds, otrā satvēra vārnas galvu un – kliukt – to pārkoda. “Visiem tolaik bija labi zobi, bet vārnu kodējiem vajadzēja īpaši stiprus acu zobus, lai var dabūt pušu putna galvaskausu,” par romānā “Cilvēki laivās” atainotajiem vārnu ķērājiem stāsta romāna autors un atceras, ka tieši šī epizode pēc darba publicēšanas deviņdesmito gadu beigās izraisījusi lielu neticību. Jauna studente televīzijas raidījumā šausminājusies, kādas muļķības rakstnieks sarakstījis – kaut ko tik riebīgu mēs nekad neesam darījuši! Viņa kļūdījās – sešdesmitajos gados Bels tikās ar kādu kungu, kas bērnībā pats piedalījies vārnu ķeršanā. Troksnis esot bijis šausmīgs, stāstījis vīrs, ausīs viņam joprojām skanējuši izmisušo vārnu ķērcieni, bet atmiņas par vārnu kodējiem uzdzinušas šermuļus. Par kuršu medību tradīcijām vienā no savām ekspedīcijām pārliecinājusies arī folkloras pētniece Janīna Kursīte.

Kurši vārnas sālīja un ziemā ēda. Vispirms viņi tās noplaucēja verdošā ūdenī, noplūca, izķidāja un tad lika mucās kārtās kopā ar garšvielām un sāli. “Vārnu gaļu varēja vārīt zupā, cept. Taču šādi viņi, protams, to nemācēja pagatavot,” piebilst Alberts Bels, kad nobaudīta pirmā maltīte – vārnu pīrāgs, kurai seko vēl smalkāks meistarstiķis – panētas ceptas vārnu krūtiņas ar kaperu un citronu mērci.

Trīs putni – 
trīs piegājienos


Mūsdienās mednieki vārnas galvenokārt medī, lai samazinātu populācijas skaitu, jo uzskata tās par kaitīgu putnu, kurš izposta citu putnu ligzdas. Kopš Latvija iestājusies Eiropas Savienībā, tai jāievēro Eiropas Padomes direktīva par savvaļas putnu aizsardzību, un pelēko vārnu visu gadu vairs nedrīkst medīt – no 30. aprīļa līdz 15. jūnijam noteikts tās saudzēšanas periods mazuļu perēšanas laikā.

Pieredzējušais mednieks Vilis Vizulis, kas restorāna maltītei solīja sagādāt trīs vārnas, atzina, ka dabūjis noņemties trīs piegājienos. Pirmajā dienā nogājis 18 kilometrus un nomedījis vienu putnu. “Man radās sajūta, ka viņas nolasa cilvēka domas, jo tuvāk par 150 metriem tās mani nelaida,” stāsta Vilis. Nākamajā reizē mainījis taktiku – dabūjis palīgos par dzinēju jauno mednieku Kristapu Ikaunieku, taču vairāk par vienu vārnu nav izdevies dabūt. “Uz lidojošām šaut pagrūti, taču novēroju, ka viņas lido noteiktā maršrutā un sēžas konkrētos kokos, tāpēc ierīkoju tādu slēpni, ka sēņotājs pat trīs metru attālumā mani nevarēja pamanīt,” vārnu medības apraksta Vilis. Trešajā dienā izdevies nomedīt pašu lielāko un brangāko putnu, kas bija nosēdies kokā netālu no mednieka slēpņa. Vilis ir pārliecināts, ka nomedītās vārnas barojušās ar graudiem, tāpēc tās var uzskatīt par “ekoloģiski tīrām”.

Biologs Vilnis Skuja vārnas un citus vārnveidīgos nosauc par putnu pasaules primātiem – vieniem no gudrākajiem starp lidoņiem, tāpēc jau tos ir tik grūti nomedīt. “Vārnas ir ļoti uzmanīgas un spēj viena otrai nodot informāciju, kā arī likt to lietā,” skaidro biologs un piebilst, ka tām tomēr nav dotas spējas atšifrēt provokatorus jeb pievilinātājputnus, kurus savās medībās izmantoja kurši.

Cepta vārna 
ar brīvības piesitienu


“Es nekad nebūtu ticējis, ka no vārnas var pagatavot kaut ko tik garšīgu,” degustācija beidzas ar Bela uzslavām autoram – restorāna virspavāram Ivanam Šmigarevam. “Vincenta” šefs Mārtiņš Rītiņš akcijā nevar piedalīties, taču recepšu izvēle un gatavošanas gaita ar kolēģi tika rūpīgi apspriesta tīmeklī.

“Pildījums izdevies burvīgs, ārkārtīgi laba konsistence, gaļas mīkstums trausls un tīkams, kas radīja jauktas garšas sajūtas ar franču ēdiena elementiem,” vārnu pīrāgs saņem rakstnieka uzslavas. Ivans kautrīgi atzīst, ka tik lieliskus komplimentus viņš sen nav dzirdējis, pats par mīklas podiņā iecepto gaļas sautējumu izsakās atturīgi – vairāk esot piemērots tirgum. Taču par panēto, viegli apcepto vārnas krūtiņu virspavāram šaubu nav – fantastiska gaļa. Seko cildinoši apzīmējumi – elegants gabaliņš, lieliska tekstūra, dziļa medījuma garša, ko pabeidz Bela spriedums: “Šai vārnai nāk līdzi brīvības piesitiens!” Tā par ceptu putnu spēj pateikt vien izcils vārda meistars. Ivans spriež, ka vārna, ja tā ēdusi labu barību, simtprocentīgi lietojama uzturā. “Vincenta” līmenim recepte vēl nedaudz jāuzlabo, bet par pusdienu iznākumu viņš jūtas priecīgs.

Abu restorānā “Vincents” pagatavoto vārnu gaļas ēdienu aprakstus lasiet un fotogrāfijas no Alberta Bela pusdienām skatiet oktobra žunālā “Medības”.

Pievienot komentāru

Komentāri (36)

  1. cilvēks TOTĀLI dumjš un nākotni neredzošs radījums!? Ir tikai tā LIELĀ MUTE vietā un NEVIETĀ! VISS DABĀ TAČU IR LIKUMSAKARĪGI PAKĀRTOTS!?? NEVAJAG JAUTIES DABĀ! PIETIEK, KA SAJAUCIS PATS SAVU DZĪVI UN SEVI PAKĻĀVIS BRIESMĀM!?!

  2. VĀRNAS ir ĻOTI gudri un interesanti putni!!! NAV KO TĀS SALĪDZINĀT AR SUNI! Suns vārnām var pienest ūdeni! KAĶIS JĀ!!! TAS IR ĻOTI GUDRS UN ĻOTI PATSTĀVGS DZĪVNIEKS!!! Viņš ir mājās kā DAKTERĪTIS!!! Lai arī cik garšīgi būtu pagatavota vārnas gaļa, savas DRAUDZENĪTES GAĻU NEKAD PERSONĪGI NEĒSTU!!! Iznīcinājušas jūras ērgļa olu!!! NU UN TAD??? JA savairosies jūras ērgi, tad no tiem nebūs glābiņa tāpat kā tagad no roņiem, kuri kā mežoņi iznīcina zvejnieku tīklus un saplosa tur esošās zivis!?? Drīz cilveks varēs KĀRT ZOBUS VADZĪ, ja tā tiks turpināts un SĀKT mācīties zivju vietā pārtikā lietot roņus…

  3. Ja cilvēks ir VISĒDĀJS, tad būtu labi iemācīties pagatavot arī ĶIRU gaļu. Šie nekaunīgie putni apsēduši visu Baltijas jūras piekrasti kā SĒRGA un trokšņo cauru dienu un nakti, sabojājot daudzdzīvokļu māju jumtu segumus. Pašvaldību vadītāji neliekas zinis, ka NAV IESPĒJAMS vēdināt telpas karstajās vasaras naktīs, jo putnu skaļās rīkles skan cauru nakti!?? Starp citu, šo putnu ir savairojies ĻOTI DAUDZ un viņi savā ēdienkartē patērē zivis!?? Pavāri, lūdzu liekat darbā savas spējas!!! Ja Anglijā pārtikā lieto ķīru olas un tās maksā ap 6 eiro gabalā, tad KĀPĒC neēst pašu dējēju, kas neļauj cilvēkiem dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, naktī normali izguļoties??? VAi tad ornitologi uzskata, ka TIKAI putniem ir TIESĪBAS DZĪVOT, bet cilvēkam NAV CILVĒKTIESĪBU DZĪVOT????????? Varbūt tēlot Luisu Finesu un ausis pa nakti aizbāzt??????? KĀ TAD GALU GALĀ IR???

  4. Atslēgas vārdi ir “vārna,ja tā ēdusi labu barību,100%lietojama uzturà”.Manā rajonā vārnas ēd suņu kakas un cilvēku atkritumus,jau puspuvušus,tā kā ,labu apetīti Albert Bel:-)

  5. druidisms pilnā apmerā-pavāra seja jau vien ko izsaka!

  6. Sunisms un vārnisms Atbildēt

    ..Vārnu ēdāji. nākošie būs suņi, tad kaķi un tad arī sienāžiem būs kirdikts, tos čipšu vietā skolās kā proteīna avotu piedāvās. Dzivnieks medī un ēd, la izdzīvotu. Daži cilvēki krīt zemāk par dzīvnieku un nogalina aiz tīksmes un meklē kādu baudu, kura jau nekad vairs nebus viņiem pieejama.
    Nekas, par visu katram ir jāsamaksā, vai agrāk, vai vēlāk, tas ir tikai laika jautājums. Un laiks ir ļoti relatīvs jēdziens. Pašlaik atceroties rakstu un foto paliek riebīgi ap dūšu, ka puvušu riekstu uzkodis …

  7. kada nezeliba…..meza putniem,vairs nav vietas….un tas parvietojas uz jurmalas piekrasti veikt sanitara pienakumus……

  8. Man loti patik varnas,vinas tiesam ir ipasi gudras un ari skaistas……izskatas,ka cilveki Latvija saks est savus………

  9. nebija jābrauc tik tālu- varēja taču šaut vārnas Lilijas ielas nr.21 Rīgas kokos..

  10. shausmigs pirags,

    ka ta var,
    kas bus nakamais? shmorets eerglis?

  11. Briniskiga ideja, bet… cik labi, ka esmu vegetariete. Bus jauzmanas, ko rakstu…

  12. Lauksaimniecība iznīcināta, tagad atlikušas vārnas … Kalvīša veiksmes stāsta loģiskās beigas…

    • Pastāsti labāk no kurienes rodas čīkstuļi, kas vārnā var kalvīti ieraudzīt un straujākajā izaugsmē eiropā, drupas.

  13. Piekrītu tiem kuri raksta,ar ko viens dzīvnieks vai putns atšķiras no otra? Kapēc vienu drīkst nogalināt un ēst,citu nē! Dzīvnieku aizstāvji,esiet konsekventi,mazu teliņu un sivēntiņu notiesājiet ar baudu,bet gulbi,stirniņu,jūras cūciņu un to pašu vārnu nedrīkst! Stulbums augstākajā mērogā,es esmu veģetārietis,bet man nav saprotama tāda šķirošana!

  14. Mana vecmāmiņa bija jaunībā par ķeķa meitu pie barona mežkunga. Viņa stāstīja, ka mežkungam bijis jāgādā caur saviem mežsargiem visādi medījumi barona virtuvei. Viens viņas stāsts bija par to, ka īpaša delikatese bijusi jaunie vārnēni, kas jau gandrīz pieauguši, bet vēl neprot lidot. Tos ņēmuši no ligzdām, galējuši nost un sūtījuši uz muižu šmorcepetim. Kaut kur esmu dzirdējis, ka kuršu kāpu iedzīvotāji tās sālītās vārnas pat eksportējuši uz Vāciju.

  15. ēd maitas putnu ./vārnas tak ēd visu ko tik var dabūt .Sākot ar sprāgoņām ,visu pūstošu ,beigtu ,protams ,arī visu ko labu ,ja var dabūt.Stipras iekšas ,ja ko tādu var dabūt iekšā mūsu rakstnieks.

    • Nēģi arī ēd sprāgušu maitu…
      Vienīgais iebildums, ka taisa no šīs vārnu ēšanas teātri. Nu nav tak nemaz daudz tās gaļas – kauli vien. Tad jau drīzāk var vairāk baložus saķert – tie patiešām ir stulbi.

  16. Un ko ēd meža cūkas,viskautko, jo ir visēdājas.Tā ja,vārnu aizstāvji.

  17. Cilvēku stulbumam nav robežu … 🙁

  18. vai tiesam tada bada esiet kungi,ka jalaupa nabaga varnam dziviba?ja,kam ir nauda tas ed visadas nejedzibas!leisu mednieki ari pec medibam sadzeras un edot varnas!varnas tacu esot meza sanitares,tas ed kritusos un no plesigo zveru atliekas!Latvija vel pietiek normalas baribas!

  19. Kad visas meža cūkas no mēra būs pagalam,vārnu medības neliksies nemaz tik sliktas…

  20. Ne soli nesperšu ēstuvē, kur vārnas gaļa. Cilvēki kūko prātu arvien vairāk un vairāk. Būtu jācenšas vispār mazināt dzīvnieku un putnu galināšanu vēderam, bet izdomā vēl vienas šausmas.

    • Un ko tad tu ēdīsi – zāli? Cāļi, truši, govis, cūkas, arī zirgi, jēri, zosis, pīles – tie visi tiek audzēti un galēti apēšanai. Ar ko vārna sliktāka. Gaļa ir un paliek gaļa. Jums nepatīk kaķi? Ta nemākat jūs tos pagatavot!!!!!

  21. Kurš jūsu komandā ir tas, kam ienāk prātā publicēt sadistiskas bildes? Tā taču nedrīkst rīkoties! To galu galā skatās ne tikai stulbenīši, bet arī bērni un inteliģenti cilvēki. Tikai idotam tas var likties smieklīgi vai atbilstoši tekstam!

    • vegetaariesiem ir citi raksti jaalasa 🙂

    • A,ko mēs sliktākas par vistām vai cāļiem,kuras gaļēdāji apēd gardu muti?Ja bildē būtu trīs vistas,neviens pat neiepīkstētos.Krā!

    • nu ja, bērnam līdz 18 gadiem jātic ziemassvētku vecītim un tam, ka vistu fileja un stilbiņi kokos aug! Bet tie intiliģentie ir tādi liekuļi, kas dzīvo mākoņos un domā, ka cīsiņi aug kā kartupeļi.

  22. Vārnas ir ļoti gudri putni. Tās nogalinot pat iedarbojas mistiskie spēki. To nekad nedrīkst darīt.Tas ir pilnīgs debīlisms. Senie kurši arī kājas grieza nost, lai dabūtu zābakus, izrādās vēl vārnas ar zobiem grauza, kanibāli. Vai tad Belam nav ko ēst, tāds bads, ka jāēd vārnu galvas. Tad jau restorānam ,,Vincents,, ari sliekas jāgatavo to pie mums ir daudz, sevišķi pēc lietus. Ak, cik garšīga slieku mērcīte ar kaperiem……

    • Pirmkārt, kanibāls ir tas, kas ēd sev līdzīgos, tātad kurši nu nekādi nevarēja būt kanibāli. Otrkārt, nekā mistiska tur nav. Arī nekādu seku, ja vārnu nomedī. Ideāls risinājums tam, ka arī vārnas var nomedīt un izmantot uzturā!

      • Sekas ir vienmēr un par visu, tikai ne vienmēr uzreiz… To nosaka Kosmosa likumi! Ko cilvēks iesēj, to viņš arī pļauj.

  23. Tas nu gan ir kretīnisms!

  24. Vaarnas es mediiju ar eesmu,bet mana sieva atskaas gatavot.Tagad redzu,ka vinja kluudaas.

  25. Pēc maniem novērojumiem vārna ir tikpat gudra cik suns,dažreiz pat pārspēj to.

  26. Vai cik apetelīgi tās vārniņas izskatās–par ko ta Belam tās jāēd?

Interaktīvā laika ziņu karte
Rīga +1.7
Alūksne -3.2
Daugavpils +2.6
Saldus +1.7
Liepāja +4.5
Jelgava +2.7
Ventspils +3.1
Limbaži -1
Madona -0.8
Rēzekne -1.6
Draugiem Facebook Twitter Google+