Mobilā versija
-2.8°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
30. augusts, 2012
Drukāt

Ēdieni no piena pulvera

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Ko gardu var pagatavot no sausā piena pulvera?
” Zenta V. Skrīveros

 

No sausā piena pulvera sanāk tiešām izcili saldumi, kurus nevar iegūt ne no svaiga, ne kondensēta piena. Lai gan tiem sastāvdaļas lielākoties ir līdzīgas, atkarībā no proporcijām un pagatavošanas tehnoloģijas top dažādas garšas produkti. Piena pulveri var iegādāties ar atšķirīgu tauku saturu – 26 % (pilnpiena) un 1,25 % (vājpiena). Atkarībā no tā, kādu pulveri izmantosiet, saldumi būs treknāki, mīkstāki vai nedaudz cietāki, saturīgāki. Ja mājās ir sausais piens, var pagatavot tikpat gardas, tikai daudz veselīgākas konfektes “Rafaello” nekā veikalā, kuras, liekas, garšo ikvienam.

 

Piena pulveris ir dabīgs produkts, ko iegūst no svaiga piena, to tvaicējot un kaltējot. Būtībā tas ir piens, no kura atdalīts ūdens, un vērtīgās vielas šajā procesā lielākoties neiet zudumā. Svaigā govs pienā ir vairāk nekā 85 % ūdens, sausajā piena pulverī vairs tikai 3 – 4 %.

 

Diemžēl, ja šo pulveri sajauc ar ūdeni, svaigu pienu vairs neiegūst – tam ir nedaudz karamelizēta piegarša, aptuveni tāda, kad pienu pusstundu – stundu vāra uz nelielas uguns. Toties no šāda piena var raudzēt jogurtu vai kefīru (uzsildot līdz +41…+43 °C, pielejot klāt nedaudz jogurta bez piedevām vai kefīra, silti sasedzot un noliekot raudzēties uz astoņām stundām) un pat gatavot sieru.

Vienu kilogramu pilnpiena sausā pulvera iegūst aptuveni no 8,5 litriem svaiga pilnpiena, vājpiena pulveri – no 11,4 litriem vājpiena. Sauso piena pulveri var uzglabāt vismaz gadu, tas nebojājas, jo ūdens trūkuma dēļ baktērijas nespēj savairoties. Vislabāk to turēt sausā vietā noslēgtā traukā, kur nav specifisku smaržu, jo pulveris uzņem ne tikai apkārt esošās smakas, bet arī gaisa mitrumu.

 

Piena saldumi ar mandelēm

Sastāvdaļas:

• 300 g sausā piena pulvera,

• 125 g sviesta,

• 120 g saldā krējuma,

• 180 g cukura,

• 100 g mandeļu.

 

Kā gatavot?

Mandeles aplej ar karstu ūdeni, patur 10 minūtes, noņem miziņas un pēc tam sakapā. Katliņā izkausē sviestu, pievieno cukuru un pavāra uz mazas uguns piecas minūtes. Tad pieliek saldo krējumu un maisa, līdz viss cukurs izkusis. Katliņu noņem no uguns un pievieno mandeles. Izsijā piena pulveri un pamazām pievieno masai, rūpīgi izmaisot, lai nepaliek kunkuļi. Saliek veidnē aptuveni 2 cm biezumā, apsedz ar pārtikas plēvi un noliek ledusskapī sastingt. Sagriež ar nazi kvadrātiņos un pasniedz našķoties.

 

Piena un dateļu konfektes
piena_datelju_saldumi

Sastāvdaļas:

• 100 g sausā piena pulvera,

• 125 g mīksta sviesta,

• 100 g dateļu,

• 75 g šķidra medus,

• 1 ēdamkarote vaniļas cukura,

• 40 g kokosriekstu skaidiņu.

 

Kā gatavot?

Datelēm izņem kauliņus un sagriež tās mazos gabaliņos. Pievieno piena pulveri, medu, mīkstu sviestu un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi izmīca un masu ieliek uz pusstundu ledusskapī, lai tā nedaudz sacietē. Pēc tam saveļ ruletē un apviļā kokosa skaidiņās. Ietin pārtikas plēvē un noliek uz 2 – 4 stundām ledusskapī sastingt. Tad var griezt šķēlītēs, izspiest dažādas formiņas un pasniegt. Ļoti gardas kopā ar dzērveņu vai smiltsērkšķu mērci!

 

Rafaello

rafaello

Sastāvdaļas:

• 330 g sausā piena pulvera,

• 100 ml ūdens,

• 200 g cukura,

• 160 g sviesta,

• 200 g kokosa skaidiņu,

• 70 g apgrauzdētu mandeļu.

 

Kā gatavot?

Siltā ūdenī ieber cukuru un maisot vāra, kamēr viss izšķīdis. Tad pievieno sviestu un izkausē to uz mazas uguns. Masu noņem no plīts un pievieno izsijātu piena pulveri un 130 g kokosa skaidiņu. Rūpīgi izmaisa un pēc tam sakuļ ar putojamo slotiņu, līdz masa kļūst vijīga un viendabīga. Tad noliek uz 6 – 8 stundām ledusskapī, lai sacietē. No atdzesētās piena masas veido plācenīti, tam vidū ieliek mandeli un izapļo bumbiņu, kuru apviļā kokosa skaidiņās. Saliek bumbiņas kēksiņu papīra trauciņos un noliek ledusskapī sastingt. Garšo tāpat kā veikalos nopērkamais “Rafaello”, pat aromātiskāk un gardāk!

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+