Mobilā versija
Brīdinājums -0.9°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
15. novembris, 2013
Drukāt

Auzu pārslu tume – ēdiens saudzības laikam (2)

Foto - LETAFoto - LETA

Kāds radinieks nokļuva slimnīcā, viņam pēc operācijas dakteris ieteica padzert tumi. Radinieks lūdza, lai izvāru un atnesu. Gribēju ķerties pie darba, bet tikai tad sapratu, ka nezinu, kā tumi pareizi vārīt.

Tas ir vienkārši, vajag tikai auzu pārslas un ūdeni. Taču neder ātri vārāmās pārslas vai daudzgraudu maisījumi, jo tajās nav tik daudz lipekļa, visu labo vielu, kas dod spēku, uzsver P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas virtuves vadītāja Lilija Kovale. Viņa gan piebilst, ka Stradiņos gatavu tumi saņem ikviens, kam tā nepieciešama.

Uz litru ūdens ņem 100 gramus auzu pārslu. Ber verdošā ūdenī un vāra 20 līdz 30 minūtes uz ļoti lēnas uguns. Pēc tam izkāš, ja slimais nedrīkst saņemt biezu barību. Paliek apmēram 350 grami šķidruma, kas ir pabiezs, recējošs, līdzīgs ķīselim.

Ja slimnieks drīkst lietot sāli vai cukuru, to pievieno sākumā. Ja atļauts arī piens, to pielej apmēram 10 minūtes pirms gatavības. Kādu tumi drīkst dzert, pateiks ārsts. Tume ir saudzējošā laika maltīte, tā labi uzsūcas, dod spēku. Taču ilgstoši pārtikt no tumes nedrīkstētu, ja vien tā nav noteicis ārsts.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+