Mobilā versija
Brīdinājums +17.8°C
Vitālijs, Ralfs, Valgudis
Trešdiena, 23. augusts, 2017
20. maijs, 2017
Drukāt

Ēdināšanas biežuma ietekme uz piena produktivitāti

Foto - Dainis BušmanisFoto - Dainis Bušmanis

Jau uzbūvētajās fermās ir grūtāk izmainīt ēdināšanas menedžmentu, bet tie saimnieki, kas vēlas celt jaunas fermas, var izvēlēties sev labāko risinājumu. Somijas zinātnieki pētījumā bija salīdzinājuši ēdināšanu vienu reizi dienā ar piecām ēdināšanas reizēm.
Pētījumā tika izmantots barības izdales robots. Izēdināja pilnīgi maisīto barības devu ar sausnas daudzumu 40%. Sausnas sastāvā kopproteīns bija 17%, neitrāli skalotā kokšķiedra 37%, pelni 7%, maiņas enerģija 11,9 MJ/ kg. Pētījumā izmantotas gan pirmpienes, gan vecāko laktāciju govis. Visas govis bija Aišīras šķirnes.
Pētījuma grupā, kas tika ēdināta vienu reizi dienā, govis vidēji apēda 20,9 kg sausnas, bet tās govis, kuras ēdināja piecas reizes dienā, apēda par vienu kilogramu mazāk sausnas – 19,9 kg. Pirmās grupas govis uzņēma 3,54 kg kopproteīna, bet otrās grupas govis 3,37 kg. Jāuzsver, ka pirmpienes apēda vidēji 18,5 kg saunas, bet vecāko laktāciju govis 22 kg saunas.
Piena izslaukums un sastāvs būtiski neatšķīrās starp pētījuma grupām. Būtiskas atšķirības tika novērotas starp piena olbaltumvielu; barības olbaltumvielas sakarību un enerģētiski koriģētā piena/sausnas daudzumu (P<0,10).
Analizējot sīkāk, varēja novērot, ka vecāko laktāciju govis, ēdinot vienu reizi, uzrādīja 37,1 kg izslaukumu, bet, ēdinot piecas reizes, par vienu kilogramu mazāk. Pirmpienes, ēdinot vienu reizi, deva vidēji 27,1 kg, bet, ēdinot piecas reizes, 27,4 kg.

Svarīgi ir arī analizēt dzīvnieku uzvedību dažādos ēdināšanas modeļos. Ēdinot piecas reizes, govis ilgāku laiku pavadīja ēdot. Bet, ēdinot vienu reizi, tās ilgāku laiku gulēja un atgremoja, kā arī gulēja, bet neatgremoja. Ēdinot govis piecas reizes, tās ilgāku laiku gulēja, kamēr tās govis, kuras ēdināja vienu reizi, ilgāk stāvēja. Ir grūti atrast noteiktus iemeslus, kādēļ konkrētajā gadījumā ir tieši šādi rādītāji. Ir pētījumi, kas atklāj, ka retāka ēdināšana palielina piena izslaukumu būtiski, kamēr ir arī viedoklis, ka govis vairāk uzturas pie barības galda un ēd, ja barību izdala biežāk. Līdzīgi ir pētījumi, kas atklāja, ka, ēdinot govis retāk, palielinās piena tauku un olbaltumvielu daudzums, kas varētu būt skaidrojams ar ekstensīvāku kokšķiedras sagremošanu.

Katram saimniekam pašam jāizanalizē savi saimniecības rādītāji un jāizvēlas sev piemērotākais. Ja govis uzrāda lielākus izslaukumus, ēdinot tās biežāk, un ēdināšanas izmaksas nav lielākas kā ienākumi no papildu piena realizācijas, tas noteikti jādara. Galvenais, lai govīm vienmēr būtu barība un tā būtu pilnvērtīga un svaiga.

Raksta tapšanā izmantots Mantysaari P. et al., (2006) J. Dairy Sci. 89:4312–4320.
Pilns raksts žurnāla “Agrotops” 2016.g.februāra numurā

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+