Mobilā versija
-2.2°C
Baiba, Barbara, Barba
Sestdiena, 3. decembris, 2016
24. augusts, 2012
Drukāt

Eiropā mainās kafijas dzeršanas paradumi

Foto - LETAFoto - LETA

Ekonomikas problēmu dēļ Eiropā mainās kafijas dzeršanas paradumi, savukārt Latvijā situācija pagaidām ir stabila, raksta laikraksts “Dienas Bizness”.

Ekonomikas problēmas Eiropā ir sasniegušas kafijas biznesu – sevišķi eirozonas perifērijā. Augošais bezdarbs, algu samazinājumi un nodokļu palielināšana samazina mājsaimniecību pirktspēju. Tas savukārt lauž Eiropas dienvidu valstu kafijas dzeršanas paradumus – kafija tiek dzerta mazāk, tai ir sliktāka kvalitāte.

“The Wall Street Journal” apkopojis Spānijas iedzīvotāju bēdu stāstus par to, ka tie vairs nevar atļauties pēc sirds patikas nodoties kafijas dzeršanas vai pasniegšanas baudai – izdzerto tasīšu daudzums restorānos daudzviet esot samazinājies pat divas reizes. Piemēram, kādas kafejnīcas “El Escudo” vadītājs Madridē klāsta, ka ieņēmumi no kafijas pārdošanas sarukuši par 50%.

Pēdējā laikā arvien biežāk tiek ziņots, ka, lai samazinātu izmaksas un patērētājiem arvien spētu piedāvāt joprojām pievilcīgas kafijas cenas, dzēriena ražošanā kvalitatīvāko “Arabica” pupiņu vietā tiek izmantotas “Robusta” kafijas pupiņas. Šādu tendenci atspoguļo arī tendences pasaules preču biržā. Piemēram, “Arabica” kafijas pupiņu cena kopš šā gada sākuma ir sarukusi jau par 30%. Savukārt “Robusta” kafijas pupiņu cena šajā laika posmā pieaugusi par 18%, kafijas pupiņu pircējiem Eiropā pārorientējoties uz lētāko variantu.

Tiek ziņots, ka atsevišķu marku “Robusta” kafijas pupiņu cena jau sasniegusi zemas vai vidējas kvalitātes “Arabica” kafijas pupiņu cenu. Līdz ar to var teikt, ka ačgārnības notiek ne tikai Eiropas obligāciju tirgū, kur, piemēram, atsevišķos gadījumos par tiesībām aizdot Vācijai naudu investori ir gatavi pat piemaksāt, raksta “Dienas Bizness”.

Eiropā importē vairāk nekā pusi no visā pasaulē saražotās kafijas.

Tikmēr Latvijas kafijas nozares pārstāvji norāda, ka mūsu valsti šādas pārmaiņas neskar. “Baltijas reģions vienmēr ir bijis “Arabica” reģions, “Robusta” šķirnes kafijas mūsu patērētājs uzskata par rūgtām, turklāt tajās ir vairāk kofeīna nekā “Arabica”. “Robusta” objektīvi ir zemākas raudzes kafija. Latvijā arvien vairāk cilvēku izvēlas “Arabica”, jo Latvijā ir zema pirktspēja, bet klientiem ir ļoti laba gaume. Līdzīgi kā vīnam – cena ir objektīvākais kvalitātes rādītājs. Tie cilvēki, kas ir pieraduši pie kvalitatīva vīna, nekad nepazemina savu kvalitātes latiņu, tāpat ir ar kafiju,” skaidro SIA “Innocent Cafe” īpašnieks Mārtiņš Staķis.

Viņš norāda – ja Latvijas patērētājs dienā var atļauties iztērēt vidēji divus latus par kafiju ārpus mājas, tad labāk izvēlēsies vienu ļoti labu, nevis trīs sliktas. Turpretī Spānijā, Portugālē, Grieķijā kafiju dzer piecas un pat vairāk krūzītes dienā (“Espresso” kultūra), tāpēc viņiem ir daudz vairāk jādomā, kā ietaupīt.

Arī kafijas grauzdētavas “Andrito Coffee Roastery” īpašnieks Andris Petkēvičs, runājot par kafijas pupiņu cenu izmaiņām biržā, norāda uz ačgārnībām un to, ka “Robusta” pupiņām vajadzētu būt lētākām par “Arabica” šķirnes pupiņām. Tiesa gan, Petkēvičs nedomā, ka “Robusta” kafijas pupiņu kultūra varētu nostiprināties Latvijā.

“Šāda veida kafija neatbilst ziemeļvalstu nacionālajai kafijas gaumei,” uzskata “Andrito Coffee Roastery” īpašnieks.

Jautāts, vai, Latvijas ekonomikai augot, ir jūtami palielinājies arī kafijas dzērēju skaits, Staķis atbild, ka noteikti ir augusi gan kafijas popularitāte, gan pieprasījums. “Mainās pircēju paradumi no klasiskās melnās kafijas, kuru līdz šim dzērām vienu vai, maksimums, divas lielas krūzes dienā (un to var pagatavot mājās), uz “Espresso” bāzētajiem dzērieniem – “Latte”, “Cappuccino”, kurus var baudīt daudz biežāk, jo ir mazāks kofeīna daudzums. Tāpat aug pieprasījums pēc kvalitatīvas kafijas, uzticamiem zīmoliem un pareizi pagatavotas kafijas,” uzsver nozares pārstāvis.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+