Mobilā versija
+3.2°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
21. janvāris, 2014
Drukāt

EK gatava meklēt risinājumus iespējamā kaitējuma novēršanai kūpinājumu ražotajiem (3)

Foto: LETAFoto: LETA

Kūpinājumi tirdziņā Kalnciema ielas kvartālā.

Eiropas Komisija (EK) gatava meklēt risinājumus, lai novērstu iespējamu kaitējumu uzņēmumiem, kas nodarbojas ar kūpinājumu ražošanu, atzīmēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļas pārstāvis Kaspars Kreics.

“Ja būs nepieciešams EK ir gatava meklēt risinājumus, lai novērstu iespējamu kaitējumu uzņēmējdarbībai, taču šajā gadījumā nepieciešami pārliecinoši pierādījumi, ka ogļūdeņražus to ražotajos produktos nav iespējams samazināt līdz noteiktajai normai,” sacīja Kreics, norādot, ka, piemēram, šāds izņēmuma statuss piešķirts šprotēm.

Viņš atzīmēja, ka lēmums par samazinātu atļautā benzopirēna normu nenozīmē tradicionālo kūpināšanas metožu aizliegumu.

“Lai panāktu pēc iespējas zemu kaitīgo ogļūdeņražu līmeni, svarīgi izmantot labu kūpināšanas praksi – jālieto malka ar zemu lignīna un sveķu saturu, piemēram, nevajag lietot skujkoku malku. Veselībai kaitīgo ogļūdeņražu saturu var samazināt, palielinot attālumu starp kūpināmo produktu un dūmu avotu, kā arī kūpināšanas laikā novēršot tauku pilēšanu no produkta dūmu avotā. Iespējami arī tehniski risinājumi, piemēram, filtrs, kas atfiltrē daļiņas, kas produktam piesaista kaitīgos ogļūdeņražus no dūmiem,” klāstīja Kreics.

Viņš arī atgādināja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un EK eksperti 2011.vienojās noteikt zemāku vēzi izraisošo policiklisko aromātisko ogļūdeņražu pieļaujamo līmeni kūpinājumos.

Jau vēstīts, ka, piemēram, gaļas izstrādājumu ražotājs “Rubeņi” plāno pārtraukt ražošanu saistībā ar jauno ES prasību stāšanos spēkā kūpinātas gaļas ražošanā.

Tāpat ziņots, ka no šā gada 1.septembra stāsies spēkā jaunas prasības kūpinātas gaļas un zivju ražošanā un saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu tiks piemērota jauna benzopirēna norma attiecībā uz kūpinātu gaļu un tās produktiem, kā arī kūpinātām zivīm un kūpinātiem zivju produktiem. Izņēmums būs šprotes, kurām benzopirēna normas paliks iepriekšējā līmenī.

Atļautā benzopirēna norma kilogramā produkcijas samazināta no pieciem līdz diviem mikrogramiem, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa kilogramā produkcijas samazināta no 30 līdz 12 mikrogramiem.

Pievienot komentāru

Komentāri (3)

  1. Kūpinājumiem nav ne vainas. Bet šķiet, ka daži “kūpinājumi” nav dūmos konservēti, bet mercēti vai apsmidzināti ar darvai līdzīgu šķidrumu. Tas gan nebūtu pieļaujams.

  2. Ko izdarīs ja pasūtīs tās “regulas”uz vienu vietu un turpinas ražošanu?Lai eiropā rij plastmasu ja viņiem ta patīk,mums patīk normāli kūpinati produkti.Nepakļauties visiem idiotismiem.Cigaretes,alkohols,coca-cola,makdonaldi utt nav kaitīgi?Kāpēc tos neaizliedz?

  3. “Lai panāktu pēc iespējas zemu kaitīgo ogļūdeņražu līmeni, svarīgi izmantot labu kūpināšanas praksi – jālieto malka ar zemu lignīna un sveķu saturu, piemēram, nevajag lietot skujkoku malku(!?)”. Kādam analfabētam gan jābūt,lai domātu,ka latvietis gaļu kūpina ar SKUJKOKU MALKU!!!Un šāds cilvēks ir EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļas pārstāvis? Kaspars Kreics?

Tomātaudzētāji "Mežvidi" pārstrādās ogas un kaņepes (1)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi
Putnu gripa pietuvojusies Latvijai (3)Vairākās Eiropas Savienības (ES) valstīs atklāts bīstamais putnu gripas vīruss, un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) norāda, ka ir pamats satraukumam arī Latvijā, sestdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Kuras izmaiņas likumos būtiski ietekmēs tavu ikdienu 2017. gadā? (1)ALGAS, PABALSTI, PENSIJAS NODOKĻI Saeima pieņēmusi vairākas būtiskas izmaiņas likumos, kas no nākamā gada ietekmēs Latvijas iedzīvotāju ikdienu.
Draugiem Facebook Twitter Google+