Mobilā versija
-2.0°C
Alma, Annemarija
Sestdiena, 25. februāris, 2017
21. janvāris, 2014
Drukāt

EK gatava meklēt risinājumus iespējamā kaitējuma novēršanai kūpinājumu ražotajiem (3)

Foto: LETAFoto: LETA

Kūpinājumi tirdziņā Kalnciema ielas kvartālā.

Eiropas Komisija (EK) gatava meklēt risinājumus, lai novērstu iespējamu kaitējumu uzņēmumiem, kas nodarbojas ar kūpinājumu ražošanu, atzīmēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļas pārstāvis Kaspars Kreics.

“Ja būs nepieciešams EK ir gatava meklēt risinājumus, lai novērstu iespējamu kaitējumu uzņēmējdarbībai, taču šajā gadījumā nepieciešami pārliecinoši pierādījumi, ka ogļūdeņražus to ražotajos produktos nav iespējams samazināt līdz noteiktajai normai,” sacīja Kreics, norādot, ka, piemēram, šāds izņēmuma statuss piešķirts šprotēm.

Viņš atzīmēja, ka lēmums par samazinātu atļautā benzopirēna normu nenozīmē tradicionālo kūpināšanas metožu aizliegumu.

“Lai panāktu pēc iespējas zemu kaitīgo ogļūdeņražu līmeni, svarīgi izmantot labu kūpināšanas praksi – jālieto malka ar zemu lignīna un sveķu saturu, piemēram, nevajag lietot skujkoku malku. Veselībai kaitīgo ogļūdeņražu saturu var samazināt, palielinot attālumu starp kūpināmo produktu un dūmu avotu, kā arī kūpināšanas laikā novēršot tauku pilēšanu no produkta dūmu avotā. Iespējami arī tehniski risinājumi, piemēram, filtrs, kas atfiltrē daļiņas, kas produktam piesaista kaitīgos ogļūdeņražus no dūmiem,” klāstīja Kreics.

Viņš arī atgādināja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un EK eksperti 2011.vienojās noteikt zemāku vēzi izraisošo policiklisko aromātisko ogļūdeņražu pieļaujamo līmeni kūpinājumos.

Jau vēstīts, ka, piemēram, gaļas izstrādājumu ražotājs “Rubeņi” plāno pārtraukt ražošanu saistībā ar jauno ES prasību stāšanos spēkā kūpinātas gaļas ražošanā.

Tāpat ziņots, ka no šā gada 1.septembra stāsies spēkā jaunas prasības kūpinātas gaļas un zivju ražošanā un saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu tiks piemērota jauna benzopirēna norma attiecībā uz kūpinātu gaļu un tās produktiem, kā arī kūpinātām zivīm un kūpinātiem zivju produktiem. Izņēmums būs šprotes, kurām benzopirēna normas paliks iepriekšējā līmenī.

Atļautā benzopirēna norma kilogramā produkcijas samazināta no pieciem līdz diviem mikrogramiem, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa kilogramā produkcijas samazināta no 30 līdz 12 mikrogramiem.

Pievienot komentāru

Komentāri (3)

  1. Kūpinājumiem nav ne vainas. Bet šķiet, ka daži “kūpinājumi” nav dūmos konservēti, bet mercēti vai apsmidzināti ar darvai līdzīgu šķidrumu. Tas gan nebūtu pieļaujams.

  2. Ko izdarīs ja pasūtīs tās “regulas”uz vienu vietu un turpinas ražošanu?Lai eiropā rij plastmasu ja viņiem ta patīk,mums patīk normāli kūpinati produkti.Nepakļauties visiem idiotismiem.Cigaretes,alkohols,coca-cola,makdonaldi utt nav kaitīgi?Kāpēc tos neaizliedz?

  3. “Lai panāktu pēc iespējas zemu kaitīgo ogļūdeņražu līmeni, svarīgi izmantot labu kūpināšanas praksi – jālieto malka ar zemu lignīna un sveķu saturu, piemēram, nevajag lietot skujkoku malku(!?)”. Kādam analfabētam gan jābūt,lai domātu,ka latvietis gaļu kūpina ar SKUJKOKU MALKU!!!Un šāds cilvēks ir EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļas pārstāvis? Kaspars Kreics?

Slimība pārvarēta, atveseļojamies. ES vērtē Latvijas ekonomiku (4)Latvija pēdējos gados pieredzējusi vāju ekonomikas izaugsmi, ekonomiskās nenoteiktības un ES fondu krituma dēļ, bet īstermiņa prognozes ir pozitīvākas, teikts Eiropas Komisijas vērtējumā par finansiālo, ekonomisko un sociālo situāciju dalībvalstīs.
Putnu gripas dēļ Vītiņu pagastā saimnieki bažījas par cāļiem (1)Visām vistām un zosīm jāiztur trīs mēnešu ieslodzījums
Cenas noteic turīgākie: Zemgalē un Latgalē zeme dārgāka (1)Lauksaimniecībā izmantojamai zemei cenas noteic turīgākie zemnieki
Pasaulē
Pieaug saražotā siera un biezpiena apjoms; mocarellai - uzvaras gājiensSaskaņā ar provizoriskajām aplēsēm, pērn Latvijā saražotas 41 500 tonnas siera un biezpiena, kas ir 7,5% pieaugums salīdzinājumā ar 38 600 tonnām
Draugiem Facebook Twitter Google+