Mobilā versija
Brīdinājums +0.7°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
6. septembris, 2013
Drukāt

Eksotiskais čatnijs – piedeva, kuru labāk gatavot mājās (1)

Catnijs-123rf2

Veikalā ik pa laikam gribas pagrozīties pie mērču plauktiem – varbūt atrodas kaut kas interesants ēdienkartes paplašināšanai un garšas kārpiņu pakārdināšanai. Šoreiz uzmanību piesaistīja augļu un dārzeņu čatniji. 


 

Čatniju dzimtene ir Indija. Šajā zemē tie esot neatņemama virtuves sastāvdaļa, bez kuras nepasniedz gandrīz nevienu ēdienu. Indiešu pavāri par čatniju mēdzot teikt – tam jābūt tik asam, lai to nav iespējams ēst, un tik saldam, lai no tā nevar atteikties. Biežāk čatniju gatavo no augļiem un ogām, retāk – no dārzeņiem. Izmantotās sastāvdaļas nosaka to, vai mērce būs sāļa, skāba vai saldskāba, tomēr gandrīz vienmēr neiztrūkstoša čatnija sastāvdaļa ir kanēļa standziņas un ingvers.

Lielveikalā “Sky & More” atradu četru veidu čatnijus – visus ražotus Latvijā, SIA “Kronis” jaunajā produktu līnijā “Rundāle”. Šis uzņēmums piedāvā mango un tomātu, avokado un mango, kā arī tikai mango un tikai tomātu čatniju. 200 g smago burciņu cena “Sky & More” svārstās no 1,49 līdz 1,99 latiem. Man par pārsteigumu, lielveikalā “Maxima” čatniju piedāvājums ir tieši tāds pats. Plauktā sarindotas tikai SIA “Kronis” četru veidu čatniju burciņas, tikai nedaudz dārgākas – no 1,67 līdz 2,17 latiem par 200 g produkta. Ražotājs – uzņēmums “Kronis” – mango čatniju iesaka pievienot lapu vai siera salātiem vai kā piedevu jebkurai citai maltītei, tomātu čatniju – baudīt kopā ar ceptu cukini, baklažānu vai ceptiem kartupeļiem. Avokado un mango čatnijā var pamērcēt rupjmaizi, indiešu tradicionālo čapati vai to pievienot gurķu salātiem, bet mango un tomātu čatnijs lieliski papildina vistas un rīsu ēdienus, to var izmantot arī gaļas marinēšanai.

Lai kā pūlējos izlasīt uz čatnija etiķetēm uzdrukāto informāciju par šā produkta sastāvu, tas nekādi neizdevās – burtiņi sīki kā pērlītes. Palūdzu, lai ražotājs iepazīstina ar savu produktu sastāvu. Un tā, piemēram, mango un tomātu čatnijs gatavots no šādām sastāvdaļām: mango biezeņa (mango – 30%, cukurs, ūdens, sīpoli, rozīnes, baltvīna etiķis, ingvers, čili pipari, karijs, sāls, biezinātājs – modificēta kukurūzas ciete, antioksidants E 300, stabilizatori E 412, E 415, konservants E 202), tomātu gabaliņiem, ūdens, Indijas riekstiem, sezama sēkliņām, olīveļļas, saulespuķu eļļas, garšvielām un balzamiko etiķa. 100 g produkta satur: 2,2g olbaltumvielu, 2,7 g tauku, 19 g ogļhidrātu. Enerģētiskā vērtība: 109kkal/ 456 kJ

Kā čatniju vērtē uztura speciāliste INGA ŠIRINA?

– Čatnijs ir eksotisks ēdiens, ko gatavo, sajaucot kopā visneiedomājamākās sastāvdaļas – saldas, skābas, sāļas, pikantas –, un no tām pagatavo biezu mērci. Šī mērce parasti tā ir kalorijām bagāta. Kalorijas galvenokārt veido pievienotā eļļa vai cukurs.

Rūpnieciski gatavotie čatniji satur vairākas pārtikas piedevas un diemžēl arī konservantus. Bet produktus, kas satur konservantus, uzturā lietot nevajadzētu. Mango čatnijā kalorijas galvenokārt veido ogļhidrāti (pamatā cukurs), kas nav īpaši veselīgi, jo ātri tiek izmantoti enerģijas ieguvei. Čatniju, kas satur daudz cukura, labāk kombinēt ar pilngraudu produktiem, piemēram, pilngraudu makaroniem. Savukārt avokado un mango čatnija kalorāžu galvenokārt veido tauki – gan no avokado, gan rapšu eļļas.

Vislabāk čatnijus gatavot pašiem, tad varēsiet pievienot veselīgākas sastāvdaļas un izvairīties no pārmērīgas eļļas, sāls vai cukura pievienošanas. Pagatavojot čatniju mājās, būsiet pārliecināti arī par izejvielu kvalitāti. Rūpnieciski pagatavotai mērcei nevar noteikt izejvielu kvalitāti, jo tās ir sasmalcinātas. Taču jāpatur prātā – tā kā čatniju gatavo vārot, tad no vērtīgajiem vitamīniem tajā maz kas paliek pāri.

Kā čatniju pagatavot mājās? Augļu čatniju var gatavot šādi: nomizo 0,5 kg ‘Antonovkas’ ābolu, 0,5 kg bumbieru un vienu lielu gatavu mango. Izņem serdes, smalki sagriež. Izņem kauliņus 1 kg plūmju, arī sagriež. Visu liek katlā, pievieno puslitru ābolu etiķa, 1 kg brūnā cukura, 2 sakapātus sīpolus, 3 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, 50 g rīvēta ingvera, 1 ēd. k. sinepju sēkliņu, 1 tējk. malta koriandra, 1 tējk. maltu čili piparu, 1 tējk. sāls un vienu kanēļa standziņu. Uz lēnas uguns maisot silda, līdz cukurs izkusis. Pēc tam, neliekot katlam vāku, vāra 1 – 1,5 stundas, līdz čatnijs sabiezē. Izņem kanēļa standziņu, pilda burkās, aizvāko. Pasniedz kopā ar ceptu gaļu un sieru.

 

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Atkal nepareizi! Indiešu pavārs neizmanto ”smirdošos” dārzeņus(sīpolus, ķiplokus), eļļu, bet gatavo ghi – kausēts sviests, kurš tiek pannā uzkarsēts, tad tiek iebērtas melnās sinepju sēklas un tūdaļ tiek uzlikts vāks ,lai sēklas neizlektu laukā, kad tas nomierinājušās, tad pieber pārējas garšvielas. Arī etiķi indieši neizmanto, tā vietā viņiem ir citrona sula. Vēl čatnijs jāgatavo labā garastāvoklī un ļoti tīrā virtuvē skaitot mantru.garšot nedrīkst,jo pirmais garšotājs būs Krišna, kuram mazā trauciņā jūs ziedosiet.

Draugiem Facebook Twitter Google+