Mobilā versija
Brīdinājums -2.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
10. janvāris, 2014
Drukāt

Cik maksā eļļas taukvāres katls? Cik eļļas tas patērē?

taukvares_katls

“Vēlamies iegādāties taukvāres katlu, jo bērniem ļoti garšo frī kartupeļi. Gribētu uzzināt par izmaksām, gatavojot šādā katlā. Cik eļļas tas vienā reizē patērē? Vai nav tā, ka sanāk dārgi, ja nav vēlmes cept vecā eļļā?” 
Gunita B. Ķekavā

Eļļas patēriņš taukvāres katlā lielā mērā saistīts ar katla tilpumu. Ja ir prāva ģimene, būs nepieciešams lielāks katls un attiecīgi arī eļļas patēriņš ievērojami palielināsies. Salīdzināšanai var minēt, ka taukvāres katlā, kurā vienā reizē var izvārīt 1,2 kg kartupeļu salmiņu, būs jāielej divi vai pat mazliet vairāk litru eļļas, savukārt modelis, kurā var pagatavot 600 gramu kartupeļu salmiņu, patērēs aptuveni litru eļļas. Iegādes brīdī patiešām svarīgs kritērijs ir eļļas patēriņš, jo tie ir izdevumi, kas jāsedz regulāri. Tādā gadījumā labs risinājums ir taukvāres katls, kura grozs griežas leņķī. Tas ļauj ieekonomēt aptuveni 50% eļļas (litra eļļas pietiek viena kilograma produkta pagatavošanai), diemžēl tādu modeļu ir maz. Otrs risinājums – tagad tirgū pieejami taukvāres katli, kur tiek izmantota karstā gaisa cirkulācijas metode, frī pagatavošanai pietiek vien ar ēdamkaroti eļļas. Lai gan tos dēvē par taukvāres katliem, patiesībā tie vairāk līdzinās konvekcijas krāsniņām.

Kad veikalos salīdzināt taukvāres katlu ietilpību, jārēķinās, ka tā tiek mērīta ar svaigi sagrieztiem kartupeļu salmiņiem. Ja ikdienā gatavojat no saldētiem salmiņiem, vienā reizē tik daudz neizcepsiet, jo saldētam produktam vajag vairāk vietas, līdz tas atkūst, pretējā gadījumā kartupeļi sacepsies vienā lielā gabalā.

Vidēja izmēra taukvāres katlam ietilpība ir 
2,2 litri, bet pieejami gan lielie katli ar 3 litru, gan mazie ar litra ietilpību. Ražotājs uz iepakojuma 
norāda eļļas patēriņu, tas dažādiem katliem 
būtiski atšķiras!

Lielākoties taukvāres katlā eļļa tik ātri nesadeg, jo tiek elektroniski regulēta tās temperatūra, tāpēc eļļu var lietot atkārtoti (ja vien tā nav palikusi tumša). Turklāt pēc katras lietošanas eļļa obligāti jāizfiltrē, tad tā kalpo 10–15 reizes. Ja eļļu neizfiltrē, tā uzglabāšanas laikā paliek rūgta un sabojājas, jo eļļā ir palikušas ēdiena daļiņas.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+