Praktiski
Mājas

Vienreizlietojamie trauki – to plusi un mīnusi 16

Foto – Shutterstock

Rīkojot bērnu ballīti vai plānojot pikniku pie dabas, uzņemot talciniekus savā saimniecībā, daudz ērtāk ir izmantot vienreizlietojamos traukus. Piedāvājums gana plašs – no plastmasas, papīra, cukurniedrēm, kukurūzas, koka un palmu lapām. Kuri no tiem ir praktiski, veselībai un videi nekaitīgi?

Plastmasai mīnusu vairāk


Vienreizlietojamiem traukiem, kas ražoti no polistirola (PS) un polipropilēna (PP), liels pluss ir to lētums. Taču tas attiecas tikai uz plānajiem, trauslajiem traukiem. Tiem, kas no biezāka materiāla un kas no uzliktā ēdiena svara nevis ieliecas, bet turas stingri, cena ir tikpat augsta kā šķīvjiem no palmu lapām. Mīnuss – plastmasas izstrādājumiem vajadzīgi vairāki gadsimti, lai tie vidē sadalītos, savukārt, dedzinot ugunskurā, izdalās kaitīgas vielas, kuras ieelpojot bojājam veselību. Tāpēc izbraukumā jāņem līdzi liels maiss, lai izlietotos nogādātu līdz atkritumu urnai.

Plastmasas traukus lielākoties ražo no dažādu veidu polietilēna, kas atšķirīgi reaģē uz apkārtējās vides temperatūru un tajos ievietotajiem produktiem. Uz iepakojuma jābūt norādītam, vai trauku drīkst likt saldētavā vai mikroviļņu krāsnī. Polietilēna savienojumiem reaģējot, piemēram, ar ļoti skābiem vai karstiem produktiem, pārtikā var nonākt kaitīgas vielas. Diemžēl ne uz visiem plastmasas trauku iepakojumiem ir norādes, kādiem mērķiem tie izmantojami.

Ja ir noteikts derīguma termiņš, traukus ilgāk lietot nedrīkst, jo laboratorijās ir izpētīts, ka šie plastmasas savienojumi pēc noteikta laika kļūst nestabili un var nonākt pārtikā. Ikdienā kaitīgo vielu ietekmi nejūtam, bet viss uzkrājas organismā un var izraisīt smagu saslimšanu.

Galerijas nosaukums

Dabiskie materiāli


Vienreizlietojamos traukus no dabiska materiāla var vienkārši pārstrādāt – sadedzināt ugunskurā, likt kompostā, dažus pat izbarot mājlopiem. Kvalitatīvi izstrādājumi ir daudz izturīgāki, biezāki un cietāki, un cenas būtiski neatšķiras.

Vislētākos, plānos celulozes šķīvīšus šeit neaplūkosim, jo tie ir tik plāni, nestabili un mitruma neizturīgi, ka, klājot galdu, uz tiem var uzlikt vien cepumus un maizi.

Vienreizlietojamie trauki no dabiskiem materiāliem tiek izgatavoti atšķirīgi, taču piedāvājums ir gana plašs.

• No celulozes ražotajām glāzēm iekšpuse klāta ar cietes plēvi, lai mitruma ietekmē trauki neizšķīstu. Savukārt ekoglāžu apdrukai izmantotas tikai videi draudzīgas krāsas, kas nesatur nedz smagos metālus, nedz toksiskas vielas. Šādas glāzes piemērotas karstiem un aukstiem dzērieniem. Tās sakarst mazāk nekā plastmasas glāzītes, līdz ar to daudz vieglāk noturēt rokās.

Lai karotes būtu izturīgas un ērti lietojamas, tās izgatavo no cietes – celulozes (70%), kaļķakmens iežu, citu minerālu un dabisku sastāvdaļu maisījuma. Tās iztur līdz +70 °C lielu karstumu un ir kompostējamas.

Diemžēl par krāsainajiem celulozes šķīvjiem, kas domāti bērniem, grūti spriest, jo uz iepakojuma nav norādīts ne materiāla sastāvs, ne apdrukai izmantotās krāsas.

• Vienreizlietojamie šķīvji no cukurniedru šķiedrām ir biezi un ērti. Cukurniedres sapresē, šķiedrām pievieno ūdeni un dabiskās saistvielas, visu samaļ viendabīgā masā un gatavo traukus. Tie iztur līdz +100 °C karstumu un -25 °C aukstumu, traukus drīkst likt mikroviļņu krāsnī. Vidē tie ātri sadalās un ir liekami kompostā.

• Trauki no palmu lapām ir viegli, vizuāli pievilcīgi, jo saglabāta katras lapas dabiskā struktūra. Ražošana vienkārša – salasa kritušās lapas, nomazgā un +120 °C karstumā sapresē dažāda izmēra šķīvjos un bļodās, visbeidzot malkas krāsnī izžāvē. Bioloģiski sadalās bez atlikuma, var likt komposta kaudzē, dedzināt vai izbarot mājlopiem.

• Caurspīdīgas auksto dzērienu (iztur līdz +40 °C) polilaktīda (PLA) glāzes izgatavo no polimerizētas pienskābes, ko iegūst no dabā sastopamiem cukuriem. Tā sauktā bioplastmasa vidē ātri sadalās, un to var likt kompostā. Pieejamas ar apdruku un bez tās, turklāt apdrukas krāsas ir dabiskas, lai nekaitētu videi un cilvēka veselībai. Tomēr bioplastmasa ir dažāda un ne visu var likt kompostā, jāskatās norāde uz iepakojuma.

• Trauki, kas gatavoti no kukurūzas cietes, ir vislētākie no visiem dabiskas izcelsmes vienreizlietojamiem traukiem. Tie ir karstuma un aukstuma izturīgi, 100% sadalās pusgada laikā, izskatās līdzīgi celulozes traukiem – ir gaiši bēšīgā tonī. To, ka galda piederumi vidē sadalīsies, var noteikt pēc marķējuma OK compost.

• Vienreizlietojamie galda piederumi no koka ir mazliet nepierasti. Ar dakšiņu un nazi ir vieglāk rīkoties, bet, ēdot ar karoti, jūt gan koka garšu, gan ēdiens neslīd mutē, turklāt tās ir samērā dārgas. Celulozes un cukurniedru šķiedras karotes ir taustei daudz patīkamākas.

UZZIŅA


• Bioplastmasas un palmu lapu vienreizlietojamos traukus var iegādāties veikalos “SKY”, “Domo”, “Biotēka ekomarket” un citos bioloģiskās produkcijas veikalos.

• Kartona un plastmasas vienreizlietojamos traukus var nopirkt gandrīz ikvienā lielveikalā vai dārza un mājas preču veikalā. Plaša izvēle ir veikalā “Arcolat” un “Gemoss”.

• Lētus kukurūzas biotraukus ražo Igaunijā, tos var iegādāties SIA “Sārmi4”.

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

 

 

 

 

 

SVARĪGI


Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Plastmasas vienreizlietojamiem traukiem bieži vien uz iepakojuma nav norādīts, no kā tie gatavoti. Lūk, plastmasas marķējuma skaidrojums (melns trīsstūris ar bultiņām un ciparu vidū).

1 Polietilēntereftalāts – PET pudeles.

2 Augsta blīvuma polietilēns – mehāniski izturīgāks un cietāks, salīdzinot ar zema blīvuma polietilēnu, – vienreizējie trauki, necaurspīdīgās pudeles.

3 Polivinilhlorīds – no tā visbiežāk gatavo pārtikas plēves (vides aizsardzības speciālisti norāda, ka lielākoties šis nav videi un cilvēkam draudzīgs materiāls).

4 Zema blīvuma polietilēns – vislētākais polietilēns, ar zemu temperatūras un trieciena izturību – vienreizējie trauki, pārtikas iepakojums.

5 Polipropilēns – vienreizlietojamie trauki, iepirkuma maisiņi.

6 Polistirols – pufīgie trauki silta ēdiena līdzņemšanai, olu kārbas (nereti izmanto piedevas, kas nav draudzīgas veselībai, turklāt augstā temperatūrā no šā materiāla var izdalīties veselībai nevēlamais stirols).

7 Citas plastmasas – visbiežāk cietie plastmasas trauki, kas domāti bērniem.

LA.lv