Mobilā versija
+8.4°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
19. septembris, 2016
Drukāt

Ēst gatavošana var beigties ar traģēdiju

piededzis_ediens_01.09.2016

Katru dienu ugunsdzēsēji saņem informāciju no iedzīvotājiem par to, ka no kāda dzīvokļa loga nāk dūmi vai mājas kāpņutelpā ir jūtama dūmu smaka utt. Ierodoties notikuma vietā tiek konstatēts, ka atkal uz ieslēgtas plīts ir aizmirsta panna vai katliņš, kura saturs jau ir aizdedzies, radot spēcīgu sadūmojumu, bet vēl traģiskāki ir tie gadījumi, kad blakus istabā tiek atrasti dzīvokļa iemītnieki, kuri nav pamanījuši ugunsgrēku un tiek nogādāti slimnīcā ar diagnozi – saindēšanās ar degšanas produktiem.

Statistikas dati parāda šīs problēmas nopietnību – šogad līdz 1.septembrim Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir devies uz 332 ugunsgrēka dzēšanu, kas saistīti ar bez uzraudzības atstātu ieslēgtu plīti. Šajos ugunsgrēkos gāja bojā 5 cilvēki, cieta 13, bet 17 cilvēki tika izglābti. Ja kopumā šogad astoņos mēnešos ugunsgrēkos gāja bojā 54 cilvēku, bet cietis 208 – tas nozīmē, ka katrs desmitais cilvēks iet bojā, bet katrs 16 cieš tieši piedeguša ēdiena izraisītu ugunsgrēku dēļ.

VUGD apkopoto izsaukumu analīze ļauj izvirzīt versiju par trīs tipiskākajiem ēdiena „piededzinātājiem”: cilvēki, kas atrodas alkohola reibumā – viņi uzliek gatavoties ēdienu, par to aizmirst vai arī aizmieg un nepamana tuvojošos nelaimi; cilvēki gados, kuri mēdz uzlikt gatavoties ēdienu, aiziet nosnausties vai aizmirst par to; cilvēki, kas sāk darīt citus darbus un par ēdienu, kas gatavojas, aizmirst – uz īsu brīdi kaut kur izskrien vai darbojas blakus istabā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+