Laukos
Bizness

Ēst maizi, dzert kandžu un baudīt eleganci 16


“MārLapiņi” gatavotās šokolādes trifeles ar mārrutkiem.
“MārLapiņi” gatavotās šokolādes trifeles ar mārrutkiem.
Publicitātes foto

Nākamnedēļ Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks Baltijas pārtikas nozares izstāde “Riga Food 2018”. Četras dienas savus produktus un pakalpojumus prezentēs vairāk nekā 700 dalībnieku no 37 valstīm. Apmeklētājiem būs iespēja nobaudīt vēl nebijušas garšas, piemēram, produktus, kas pagatavoti no kaņepju sēklām, grūbu asinsdesas ar piparmētrām, šokolādes trifeles ar mārrutkiem vai alu, kas veltīts Rīgas rajoniem un Latvijas pilsētām.

Iepriecinās saldo garšu cienītājus

Pirmo reizi izstādē piedalīsies uzņēmumi no Kipras, Irānas, Ēģiptes, Albānijas un Ķīnas, savukārt vietējo produkciju varēs uzmeklēt Latvijas nacionālajā kopstendā. Tur būs piena un gaļas produkti, maize un saldumi, izstrādājumi no ogām, augļiem un dārzeņiem, garšvielas, kafija, pārtika bērniem utt.

Šogad izstādes laikā savu produkciju prezentēs vairāk nekā 130 mājražotāju. Latvijas reģionu hallē “Novadu garša. Latvija” savus tradicionālos ēdienus izbaudīt piedāvās Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales mājražotāji. Nogaršot varēs “Kugrēnu vīna” darināto piparmētru vīnu, savukārt ar kaņepju saldējumu cienās Reinis Kļavis. Izstādē piedalīsies arī pērnā gada konkursa “Tautas garša” uzvarētāji SIA “Mazliet elegances”, kas Aizputē darina saldumus no dabīgām izejvielām.

“Izstādē “Riga Food” piedalīsimies otro gadu. Pērn bijām patīkami pārsteigtas, jo uzvarējām konkursā “Tautas garša” nominācijā “miltu izstrādājumi”,” atminas SIA “Mazliet elegances” komercdirektore Karīna Gūtmane. “Mazliet elegances” apmeklētājus cienās ar izsmalcinātiem konditorejas izstrādājumiem – makarūniem, eklēriem, zefīriem, cepumiem, kūkām, kēksiņiem, kas gatavoti ar rokām.

“Šovasar aprit gads, kopš mēs darbojamies. Esam novērojušas, ka klientu vēlmes ļoti ietekmē sezonalitāte. Vasarā, kad ir ogu laiks, viens no iecienītākajiem produktiem ir Pavlova ar svaigām ogām – avenēm, zemenēm, mellenēm un citām ogām. Savukārt šobrīd klienti labprātāk izvēlas gardumus, kas gatavoti no plūmēm, āboliem un bumbieriem. Arī veselīgie našķi ar riekstiem un burkāniem ir cieņā. Izstādē piedāvāsim arī dažādus jaunumus, ko cilvēki varēs nogaršot un arī iegādāties. Īpaši esam padomājušas par skaistiem iepakojumiem, piemēram, kastītēm sirds formā, lai pircēji mūsu gatavotos produktus var kādam pasniegt kā dāvanu.” K. Gūtmane stāsta, ka darbam izstādēs ir sava specifika. “Jābūt ļoti komunikablam, zinošam un arī smaidīgam. Jāpārzina sava produkcija, jo šāda veida izstādēs cilvēki nekautrējas nākt klāt, jautāt, garšot un arī pirkt.”

Alus katrai pilsētai un ciemam

Tam piekrīt arī Ernests Otomers, kurš kopā ar kolēģi Krišjāni Putniņu realizējis ideju par īstenas latviešu kandžas brūvēšanu. Degvīna tecinātava “Akmeņ-lauzis” jau ieguvusi starptautisku atzinību ar saviem stiprajiem dzērieniem, taču šogad, pateicoties svelmainajai vasarai, tapis jauns produkts, ar ko klienti varēs iepazīties izstādē. “Esam radījuši jaunu alkoholisko dzērienu – “VELDZE”, kas noderēs slāpju remdēšanai jebkurā gadalaikā. Kokteiļa pamatā ir dzērveņu sula, kurai pievienojām nedaudz cidoniju sulas, lai paspilgtinātu garšu buķeti,” izskaidro E. Otomers. “Arī mēs izstādē piedalīsimies otro gadu. Tirgošanās tirgos vai izstādēs atšķiras ar to, ka uz tirgu cilvēki dodas tādēļ, lai pamatā iepirktos. Uz izstādēm – lai iepazītos ar jaunākajām tendencēm. Piedaloties “Riga Food”, nekoncentrējamies tikai uz pārdošanu, bet vairāk meklējam sadarbības partnerus, iepazīstamies un apmaināmies kontaktiem.” Uzņēmējs dalās pieredzē – vidējam latvietim vislabāk garšo svaigas garšas degvīns, kas pagatavots no ogām. Vīrieši iecienījuši arī mazliet štengrāku kandžu, kas darināta no mārrutkiem.

Apmeklēt izstādi tiek aicināti arī alus cienītāji. Visas četras dienas Latvijā labi zināmi alus meistari sniegs ieskatu alus brūvēšanas un baudīšanas tradīcijās. Apmeklētāji varēs vērot alus vārīšanas paraugdemonstrējumus, degustēt alus misu, uzzināt jaunumus nozarē, kā arī degustēt dažādu mūsu zemes mazo alus darinātāju un mājbrūvētāju alu. Debiju izstādē piedzīvos alus brūzis “La Barda”, kas popularitāti ieguvis, radot alu par godu dažādām Rīgas apkaimēm un Latvijas pilsētām, piemēram, Dobelei, Siguldai, Maltai, Ādažiem, Čiekurkalnam, Purvciemam u.c. “Mēs par to, ka katrai pilsētai, ciemam vajag savu alu,” pārliecinoši teic “La Barda” alus meistars Imants Birzgalis. “Cilvēkiem šāda veida etiķetes ļoti patīk. Pirmā specializētā etiķete tika izveidota Gāliņciemam par godu. Aizvedot uz veikalu četras piecas kastes ar alu, tās tika izpirktas dienas laikā,” atceras alus meistars.

Rudzu maize ir Latvijas sirds maize

Lai atzīmētu Latvijas Maiznieku biedrības (LMB) 25. jubileju, “Riga Food 2018” izstādē notiks simpozijs “100 iemesli, kāpēc jāēd maize”. Maizes eksperti un dietologi centīsies kliedēt mītus par maizi, un labākie Latvijas šefpavāri rādīs veidus, kā maizi iekļaut katrā ēdienreizē. “Moderatora Valda Meldera vadībā eksperti spriedīs par maizes vēsturisko, emocionālo un kultūras mantojuma vērtību. Diskutēs par maizes kā veselīga produkta nozīmi ikdienā un ar objektīviem, zinātniski pamatotiem faktiem kliedēs negatīvos pieņēmumus par maizi un tās sastāvdaļām, piemēram, raugu, kas nemaz nav tik nelabvēlīgs, kā cilvēki domā,” skaidro LMB izpilddirektore Gunta Duka.

Plānots, ka ar videoprezentāciju pasākumā piedalīsies arī Latvijas Universitātes asociētā profesore Ida Jākobsone un profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns, kurš īpaši atbalsta maizes lietošanu uzturā. Akcentējot, ka maizē atrodamās šķiedrvielas ir nozīmīgas cilvēka asinsritei, tās stiprina galvas, aknu, ādas u.c. asinsvadus, kas ļauj labāk domāt un arī izskatīties skaistākiem. LMB Latvijas simtgades gadā īpašu uzmanību pievērš rupjmaizei un jau kopš gada sākuma aptaujā iedzīvotājus, meklējot 100 iemeslus, kāpēc ēst maizi, it īpaši rudzu rupjmaizi. Viena no atbildēm kļuvusi par LMB saukli – “Rudzu maize ir Latvijas sirds maize!”

Galerijas nosaukums
LA.lv