Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
21. jūnijs, 2013
Drukāt

Etiķi lieto ar mēru

Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

Mans vīrs mēdz piesiet dūšu, gandrīz ikvienam ēdienam pievienojot etiķi – citādi viņam negaršo. Draudzene toties no rītiem dzer ābolu etiķi, jo uzskata, ka tas palīdz uzlabot zarnu darbību, attīrīt organismu un notievēt. Vai, daudz un pastāvīgi lietots, etiķis tomēr nenodara kaitējumu veselībai? 
Lilita Liepiņa 
Kuldīgas rajonā 


 

Atbild P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas gastroenterologs un dietologs Edgars Bodnieks: “Vēlēšanās lietot etiķi liecina, ka kaut kas nav īsti labi, jo mēs neesam raduši pie tāda uztura. Asus, pikantus ēdienus lieto dienvidnieki, bet mums tie var izraisīt kuņģa vai taisnās zarnas kairinājumu. Var taču, piemēram, lapu salātiem pievienot mazliet olīveļļas ar citronu – tā būs veselīgāk.

Ja galda etiķi (3 – 9%) lieto lielā daudzumā, tas var skābināt asinis un izraisīt saindēšanos, kā arī nieru un smadzeņu bojājumu. Arī kuņģī un zarnu sulā būs vairāk skābuma, pazemināsies pH līmenis kuņģī un tievajās zarnās, bet tas nav labi, jo tievajās zarnās ir vēlama sārmaina vide, lai uzsūktos visas uzturvielas – tauki, taukos šķīstošie vitamīni, aminoskābes, mikro un makro elementi. Saprātīga galda etiķa lietošana organismam nekaitē, tomēr veselīgāka izvēle ir dabiski raudzēts ābolu, vīnogu vai cits etiķis, nevis ķīmiskās esences atšķaidījums.

Nopietni un apjomīgi pētījumi, kas apliecinātu, ka etiķūdens palīdz samazināt svaru, nav veikti. No liekajiem kilogramiem iespējams atbrīvoties, ierobežojot ogļhidrātu uzņemšanu, kā arī biežāk ēdot mazākām porcijām, uzturā bagātīgi lietojot dārzeņus un vairāk kustoties. Neiesaku tērēt naudu arī ābolu etiķa kapsulām – ieguvums būs mazāks nekā izdevumi.

Labāk ēst ābolus un dzert svaigi spiestu ābolu sulu ar visiem biezumiem.

Vērtīgākais ābolu etiķī ir aktīvās vielas, ko satur āboli, – pektīni, C vitamīns un polifenoli (augu antioksidanti), kuri labvēlīgi ietekmē organismu. Ābolu etiķi var pievienot salātiem, taču, dzerot to tukšā dūšā, ar laiku var paaugstināties kuņģa skābes daudzums, rasties gļotādas kairinājums un funkcionāli gremošanas traucējumi.

Etiķis neattīra zarnas no sārņvielām, kā mēdz apgalvot. Šim nolūkam nepieciešams uzņemt ūdeni un šķiedrvielas, ko satur klijas, graudaugi, rieksti, dārzeņi. Ja zarnas normāli iztukšojas, tas nozīmē, ka ir tīras. Tīrās zarnās ir divi kilogrami baktēriju, kas nodrošina zarnas vides ekosistēmu, lai organisms būtu vesels. Iznīcinot šīs baktērijas, palielinās iespēja inficēties.

Arī tas, ka etiķis uzlabo zarnu darbību, ir mīts. Ja ēdīsiet biežāk mazām porcijām, iekļausiet uzturā dārzeņus un uzņemsiet daudz šķidruma, kā arī būsiet fiziski aktīvi, zarnas labi strādās tāpat.”

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+