Etiķi – paegļu, pētersīļu u.c. 0

Jaunas garšas nianses maltītēm piešķir etiķa uzlējumi. Tas ir veids, kā izmantot dārza un meža veltes, turklāt iegūtais produkts ilgi uzglabājams. Aira Skricka no Grenčiem jau gadiem eksperimentē ar dažādiem etiķa uzlējumiem.

Reklāma
Reklāma

 

Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Lai dažādotu maltītes, viņa izmēģina arī netradicionālus garšaugus. Par pamatu ņem 9 % galda etiķi (kvalitatīvāki, taču dārgākie ābolu, vīna u.c. etiķi), kam pievieno cukura sīrupu, lai koncentrācija nebūtu vairāk par 6 – 7 procentiem. Ar šo šķidrumu pārlej pašaudzētus garšaugus, sakņaugus vai mežā salasītās ogas. Ieteicams sākt ar mazām porcijām, jo piemēroto garšu neiegūst uzreiz, bet gan eksperimentējot. Uzlējumu notur vismaz divas nedēļas, lai kārtīgi ievelkas. Ja vēlas stiprāku garšu, papildina ar atbilstošām sastāvdaļām. Uzlējumu iespējams uzglabāt ilgstoši, pat gadu.

Varianti

Aira Skricka laika gaitā atklājusi vairākus uzlējumus, kurus izmanto konkrētiem ēdieniem:

CITI ŠOBRĪD LASA

• Paegļu ogu etiķis noder siļķei, liellopam un medījumiem. Piemērots arī šo ēdienu marinēšanai.

• Diļļu un pētersīļu uzlējums bagātina kūpinātu zivju ēdienus.

• Pētersīļu un čili kombinācija piešķir neparastu garšu maltītēm, kurās ir trekna gaļa. Pētersīļi piedod svaigumu visiem virumiem.

• Pīlādžogu etiķis arī lieliski noder trekniem ēdieniem.

• Ķiploku-dzērveņu uzlējums izmantojams visiem ēdieniem, kuriem mēdz pievienot ķiplokus. Izsmalcināta garša!

• Rozmarīns ieteicams tiem, kuri vēlas dažādot zaļo salātu garšas. Noder pie zivju un gaļas maltītēm, ko sagatavo kā sautējumus.

• Rozmarīna, piparmētru un čili kombinācija ir ideāla salātu mērcēm, pat tādām, kurām pievieno miltus.

 

 

Uzziņa

Daži uzlējumi paredzēti arī ārējai lietošanai.

• Piemēram, sejas ādu labi attīra ar liepu lapu uzlējumu. Der arī meikapa noņemšanai, jo uzlabo asinsriti. Bet nav ieteicams lietot gluži katru dienu.

• Aukstā laikā piemērots čili uzlējums. Ar to norīvē nosalušas kāju pēdas. Otrs variants ir čili un ingvera etiķis. Tam piemīt eksotisks aromāts un arī sildoša funkcija. Praktiski izmanto, ierīvējot sāpošas locītavas. Var iedzert arī iekšķīgi pa vienai tējkarotei, kad ziemā ienāk no āra. Vaigi kļūst sārti un uzlabojas asinsrite.

Reklāma
Reklāma

• Sāpošiem elkoņiem un ceļgaliem labi noder kastaņu apvalku uzlējums.

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.