Mobilā versija
Brīdinājums -1.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
9. aprīlis, 2012
Drukāt

Etiķi – paegļu, pētersīļu u.c.

etikis

Jaunas garšas nianses maltītēm piešķir etiķa uzlējumi. Tas ir veids, kā izmantot dārza un meža veltes, turklāt iegūtais produkts ilgi uzglabājams. Aira Skricka no Grenčiem jau gadiem eksperimentē ar dažādiem etiķa uzlējumiem.

 

Lai dažādotu maltītes, viņa izmēģina arī netradicionālus garšaugus. Par pamatu ņem 9 % galda etiķi (kvalitatīvāki, taču dārgākie ābolu, vīna u.c. etiķi), kam pievieno cukura sīrupu, lai koncentrācija nebūtu vairāk par 6 – 7 procentiem. Ar šo šķidrumu pārlej pašaudzētus garšaugus, sakņaugus vai mežā salasītās ogas. Ieteicams sākt ar mazām porcijām, jo piemēroto garšu neiegūst uzreiz, bet gan eksperimentējot. Uzlējumu notur vismaz divas nedēļas, lai kārtīgi ievelkas. Ja vēlas stiprāku garšu, papildina ar atbilstošām sastāvdaļām. Uzlējumu iespējams uzglabāt ilgstoši, pat gadu.

Varianti

Aira Skricka laika gaitā atklājusi vairākus uzlējumus, kurus izmanto konkrētiem ēdieniem:

• Paegļu ogu etiķis noder siļķei, liellopam un medījumiem. Piemērots arī šo ēdienu marinēšanai.

• Diļļu un pētersīļu uzlējums bagātina kūpinātu zivju ēdienus.

• Pētersīļu un čili kombinācija piešķir neparastu garšu maltītēm, kurās ir trekna gaļa. Pētersīļi piedod svaigumu visiem virumiem.

• Pīlādžogu etiķis arī lieliski noder trekniem ēdieniem.

• Ķiploku-dzērveņu uzlējums izmantojams visiem ēdieniem, kuriem mēdz pievienot ķiplokus. Izsmalcināta garša!

• Rozmarīns ieteicams tiem, kuri vēlas dažādot zaļo salātu garšas. Noder pie zivju un gaļas maltītēm, ko sagatavo kā sautējumus.

• Rozmarīna, piparmētru un čili kombinācija ir ideāla salātu mērcēm, pat tādām, kurām pievieno miltus.

 

 

Uzziņa

Daži uzlējumi paredzēti arī ārējai lietošanai.

• Piemēram, sejas ādu labi attīra ar liepu lapu uzlējumu. Der arī meikapa noņemšanai, jo uzlabo asinsriti. Bet nav ieteicams lietot gluži katru dienu.

• Aukstā laikā piemērots čili uzlējums. Ar to norīvē nosalušas kāju pēdas. Otrs variants ir čili un ingvera etiķis. Tam piemīt eksotisks aromāts un arī sildoša funkcija. Praktiski izmanto, ierīvējot sāpošas locītavas. Var iedzert arī iekšķīgi pa vienai tējkarotei, kad ziemā ienāk no āra. Vaigi kļūst sārti un uzlabojas asinsrite.

• Sāpošiem elkoņiem un ceļgaliem labi noder kastaņu apvalku uzlējums.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+