Filo mīkla 0

Filo mīkla – tās ir ļoti plāni izrullētas mīklas plāksnes, ko izmanto visgardāko konditorejas izstrādājumu un kārdinošāko pīrāgu cepšanai. Diemžēl uzskata, ka darboties ar tām nav viegli un vienkārši, tāpēc daudzi šīs plāksnes neizmanto. Ja zina, kā strādāt ar filo mīklu, tas nebūt nav sarežģīti, bet gardi gan!

Reklāma
Reklāma

 

Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
Lasīt citas ziņas

Filo var izmantot dažādi: salikt kārtām, locīt, rullēt vai krokot kopā ar visiem iespējamiem pildījumiem – dārzeņiem, sieru, gaļu, āboliem, riekstiem un rozīnēm, un citiem. Šī mīkla jau izsenis ir populāra daudzām tautām, piemēram, grieķiem, turkiem, bulgāriem un spāņiem.

 

Kā pagatavot?

Filo mīklu gatavo no miltiem, ūdens un neliela daudzuma raki jeb baltā etiķa, dažām saldēdienu receptēm nepieciešami arī olu dzeltenumi. Lai tiktu pie tās mājās, vajadzīgs laiks un prasme, aizvien lielāka izrullēšana un izstiepšana līdz vienmērīgai, plānai un ļoti lielai mīklas plāksnei. Tātad – arī liels galds, plats mīklas rullis un nemitīga miltu kaisīšana starp slāņiem, lai novērstu plīsumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Svaigai filo mīklai ir īpaša garša. Plāksnes, sākot no plānām un beidzot ar biezām, kas nepieciešamas pita maizītēm un konditorejas izstrādājumiem, visvieglāk darināt ar makaronu gatavošanas mašīnu, izrullēšanai ar rokām jau nepieciešama zināma meistarība. Šī mīkla ir ideāli piemērota nelieliem uz plīts vai krāsnī cepamiem pīrāgiem.

Sastāvdaļas:

• 500 g kviešu miltu,

• 1 tējkarote raki (baltā etiķa),

• 1 tējkarote olīveļļas,

• ½ citrona sula,

• 300 – 320 g karsta ūdens,

• milti rullēšanai.

Receptē būtisks ir karstais ūdens, svarīgi to izmantot tiešām karstu!

 

Divas metodes

Ja paredzēts mīklu rullēt ar makaronu gatavošanas mašīnu, sajauciet visas sastāvdaļas lielā bļodā, līdz tās turas kopā. Uz darba virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, mīciet ar rokām apmēram 15 – 20 minūtes, līdz masa kļūst mīksta, gluda un pakļaujas veidošanai. Tad ietiniet pārtikas plēvē un uz nakti ielieciet ledusskapī.

 

Lai iegūtu plāksnes konditorejas izstrādājumiem, nākamajā rītā izlaidiet filo caur makaronu gatavošanas mašīnu. Parasti šīm ierīcēm var regulēt mīklas biezumu no 1 līdz 10, no kuriem “1” ir biezākais.

 

Strādājot pakāpeniski samaziniet biezumu līdz “9”. Neizmantoto jeb atlikušo mīklu hermētiski noslēgtā iepakojumā var uzglabāt ledusskapī līdz pat 10 dienām.

Ja paredzēts mīklu rullēt ar rokām, ieberiet 375 gramus kviešu miltu lielā bļodā (atlikušie 125 grami paredzēti veltnēšanas procesam), vidū izveidojiet iedobumu un tajā ielejiet ūdeni (sākumā 300 gramu!) un etiķi. Pievienojiet olīveļļu un turpiniet maisīt. Ja nepieciešams, pielejiet vairāk ūdens, lai veidotos mīksta masa. Nolieciet mīklu uz miltiem pārkaisītas virsmas un mīciet ar rokām. Ja nepieciešams, rokas ieeļļojiet. Mīciet, līdz masa paliek mīksta, gluda un pakļaujas veidošanai, kā arī nelīp pie rokām (apmēram 15 – 20 minūtes).

Reklāma
Reklāma

Sadaliet mīklu 4 – 5 vienādās daļās un katru izrullējiet daudzmaz ovālā apmēram 30 – 40 cm platā slānī. Apkaisiet ar miltiem darba virsmu un mīklu, lai tā neliptu pie galda un ruļļa, un arī strādājot visu laiku gan mīklai, gan virsmai un arī rullim jābūt viegli pārkaisītam. Rullējiet ar vienmērīgu spiedienu, līdz mīkla ir vismaz 0,5 – 0,6 mm plāna.

 

Plāna kā papīrs

Ideālām mīklas plāksnēm vajadzētu būt apmēram divu koppapīra lapu biezumā. Jo vairāk iepazīsieties ar mīklas struktūru un rullēšanas procesu, jo spēsiet padarīt to plānāku. Tomēr izrullēt līdz veikalos nopērkamās filo mīklas plānumam, ko panākusi tehnika, var arī neizdoties, jo īpaši sākumā. Taču pat papīra biezums tai piešķir patīkamu un plēkšņainu kraukšķīgumu. Filo mīkla ir tik trausla un gaisīga, ka katrai kārtai var redzēt cauri!

Vienalga, vai gatavojat sāļu vai saldu ēdienu, vienmēr jāatceras katru filo kārtu, pirms liek nākamo, pārsmērēt ar izkausētu un atdzesētu sviestu, jo tikai tad rezultāts ir gards un kraukšķīgs! Bieži vien ēdienam izmanto nevis vienu, bet gan 2 – 3 kārtas, jo viena jau ir tik trausla, ka var viegli saplīst.

Filo plāksnes var lietot pat tad, ja tās ir ieplīsušas. Tās var salipināt, un, pateicoties sviesta vai eļļas slāņiem mīklā, ēdienos šīs vietas nevar pat pamanīt.

 

Dažādi gardumi

Garda uzkoda iznāk, filo mīklā ietinot spinātu un fetas siera maisījumu un izcepot to cepeškrāsnī. Variācija – katru kārtu apziež ar sviestu, katrā otrajā saliek rīvētu Parmas sieru un izcep, pasniedzot ar ķirštomātiem un bazilika mērci. Var pagatavot arī ābolu strūdeli, iznāk izcili kraukšķīgs gardums. Vai izcept tradicionālo grieķu un turku saldumu – baklavu.

 

Groziņi


• 3 filo mīklas plāksnes,

• 2 ēdamkarotes baltmaizes drupaču,

• 4 ēdamkarotes kausēta sviesta,

• 1 ēdamkarote sasmalcinātu riekstu,

• 1 tējkarote cukura (saldajam variantam).

Saldajam pildījumam:

• 200 g mascarpone siera,

• 100 ml saldā krējuma,

• 1 ēdamkarote cukura,

• 150 g ogu.

Sāļajam pildījumam:

• 300 g biezpiena,

• 70 g skābā krējuma,

• zaļumi un sāls.

Baltmaizes drupačas sajauc ar riekstiem un cukuru (ja gatavo sāļo variantu, cukuru neliek!), var pievienot arī nedaudz garš­vielu – maltu kardamonu vai kanēli. Ņem 3 filo mīklas plāksnes, katru pārziež ar izkausētu sviestu un pārkaisa ar drupaču maisījumu. Sagriež kvadrātiņos – tik lielos kā mafinu pannai, plus vēl, lai malas uzlokas uz augšu. Cep +180 °C temperatūrā 10 minūtes. Tad gatavo pildījumu: saldajam saputo saldo krējumu ar cukuru, iemaisot mascarpone krēmu un ogas, sāļajam – sajauc biezpienu ar krējumu un zaļumiem.

 

Pavasara rullīši

• 200 g filo mīklas,

• 100 g burkānu,

• 150 g jauno kāpostu,

• 1 paprika,

• 1 mazs sīpols,

• 3 ēdamkarotes sojas mērces,

• 1 tējkarote cukura,

• mazliet sāls, malti melnie pipari.

Dārzeņus sagriež smalkās strēmelītēs (jo smalkāk, jo vieglāk būs sapildīt!) un apcep uz pannas. Kad gandrīz mīksti, pievieno sojas mērci un cukuru (ja nav sojas mērces, var gatavot bez vai pielikt tomātu mērci un mazliet krējuma). Ņem atlaidinātas divas filo mīklas plāksnes, pārgriež uz pusēm un satin rullīšus, ielokot arī malas, lai neveras vaļā. Lai malas labāk saliptu, var izmantot olas baltumu vai vienkārši samitrināt tās ar ūdeni. Rullīšus fritē eļļā aptuveni 2 – 3 minūtes, tad nosusina papīra dvielī. Iznāk ļoti kraukšķīgi un gardi, turklāt ar pildījumu var variēt, iespējamas visdažādākās gaļas, dārzeņu un sēņu kombinācijas.

 

Baklava


• 500 g filo mīklas,

• 300 g dažādu riekstu (mandeles, valrieksti, nesālītas pistācijas),

• 50 g rozīņu,

• 50 g cukura,

• 180 g sviesta,

• 1 tējkarote kanēļa,

• ¼ tējkarotes muskatrieksta.

Sīrupam:

• 200 g cukura,

• 360 g ūdens,

• 1 citrona sula.

Ja izmanto sasaldētu filo mīklu, to iepriekš atlaidina, uz nakti pārliekot ledusskapī. Katliņā izkausē sviestu. Ņem mazu četrstūra cepamo trauku, ieziež ar sviestu un ieklāj tajā vienu filo mīklas plāksni. Ja tā ir lielāka par pannu, malas apgriež un izmanto nākamajām kārtām. Katru mīklas kārtu ieziež ar sviestu. Tā liek aptuveni 10 kārtas, pēc tam izklāj pusi no riekstu pildījuma, kuru gatavo no piestā saberztām mandelēm, valriekstiem un nesālītām pistācijām, kam pievienotas rozīnes, cukurs, kanēlis un muskatrieksts. Izlīdzina šo masu un liek atkal 8 – 10 kārtas ar sviestu apziestas filo plāksnes. Pēc tam – atlikušo riekstu masu un vēl 5 – 6 kārtas. Kūkas virsmu noziež ar sviestu un tad sagriež to mazos gabaliņos, taču nevis līdz apakšai, bet gan tikai līdz pirmajai riekstu kārtai. Tad liek cepties 180 grādos aptuveni uz 30 – 40 minūtēm, līdz tā zeltaini brūna. Tikmēr pagatavo sīrupu, aptuveni 20 minūtes katliņā uz lēnas uguns vārot visas sastāvdaļas. Kad baklava gatava, to pārlej ar sīrupu, pārkaisa ar riekstiem un atstāj atdzist, lai viss sasūcas mīklā. Kā jau lielākā daļa turku un grieķu saldumu, baklava ir ļoti salda, aromātiska un garda! Vislabāk garšo nākamajā dienā.

 

Padomi

• Nekad neturiet filo slapjās rokās!

• Izmantojot sasaldētu mīklu, vispirms atkausējiet to 24 stundas ledusskapī un pirms lietošanas vēl paturiet istabas temperatūrā, pretējā gadījumā mīkla būs vai nu gumijota (pārāk ātri atkausēta ārpus ledusskapja!), vai arī tā lūzīs.

• Kad filo mīkla saskaras ar gaisu, tā ātri apžūst, tāpēc gatavošanas laiká jāpārsedz ar dvieli.

• Ieteicamā cepšanas temperatūra filo izstrādājumiem ir apmēram 175 °C.

• Pavāri uzskata, ka saldajiem filo mīklas izstrādājumiem jāizmanto tikai kvalitatīvākais sviests, turpretim zinošas saimnieces apgalvo, ka, pievienojot mazliet sviesta un apsmidzinot ar eļļu, rezultāts ir tikpat labs! Turklāt grieķu saldumu receptēm vajadzīga olīveļļa, nevis sviests.

 

Uzziņa

Saldētu filo mīklu var iegādāties lielveikalos mīklu un picu stendos, tā maksā vidēji 1,50 – 1,60 latus par 0,5 kg iepakojumu.

 

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.