Mobilā versija
-0.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Svētdiena, 4. decembris, 2016
20. novembris, 2014
Drukāt

Franču deserts: kūciņu tornis “Croque-en-bouche”

Foto - klassnoivkusno.ruFoto - klassnoivkusno.ru
Sastāvdaļas:

375 g ūdens

9 ēdamkarotes (135 g) sviesta

šķipsniņa sāls

24 g pūdercukura

trīslitru katls ar dziļu dibenu

225 g balto miltu

5-6 lielas olas

Karamelei:

75 ml ūdens

375 g cukura

2 ēdamkarotes melases vai cukura sīrupa

katls ar dziļu dibenu

Šis franču deserts ir vizuāli iespaidīgs – plaucētās mīklas bumbiņas ar krēmu, saliktas apkārt konusam, rotātas ar karameles diedziņiem.

Katlā samaisa sālītu ūdeni, sviestu un cukuru. Uzvāra. Kad sviests izkusis un ūdens burbuļo, ieber uzreiz visus miltus un ātri un rūpīgi maisa uz mērenas uguns ar koka lāpstiņu. Kad masa pārstāj lipt pie katla sieniņām un uz karotes veidojas viegla plēvīte, ir iztvaikojis viss šķidrums un ir pagatavota panāde.

Karstās panādes centrā uztaisa iedobīti un tajā iesit vienu olu, rūpīgi samaisa, lai ola iesūktos mīklā. Pēc tam pievieno pa vienai olai, katru reizi rūpīgi iemaisot mīklā. Pievienoto olu daudzums var atšķirties, taču finālā no mīklas jāspēj veidot formas un veidojot tām nevajadzētu jukt.

Iegūto plaucēto mīklu vēlams izmantot siltu, citādi tā kļūs pārāk cieta.

Foto - klassnoivkusno.ruFoto - klassnoivkusno.ru

Cepeškrāsni uzsilda līdz 220 grādiem. Izmanto uzreiz divas formas ar cepamajiem papīriem, kurus ietauko.

Tad ar konditorejas uzgaļa palīdzību izspiež “lāsītes” 3 cm diametrā un 3 cm augstumā, atstājot starp tām atstarpes.

Pārklāj cepumiņus ar olu glazūru (1 olu sakuļ ar pustējkaroti ūdens). Seko, lai glazūra nenotecētu – tas traucēs cepumiem pacelties.

Cep aptuveni 20 minūtes, pēc tam, kad bumbiņas divkāršojušās izmēros un ieguvušas zeltītu krāsu, samazina uguni un cep vēl kādas desmit minūtes. Pēc tam izslēdz cepeškrāsni un bumbiņas atdzesē.

Pildījumi var būt dažādi: no vārītā krēma, sviesta, sakulta saldā krējuma u.tml. Ja gatavo torti laikus, labāk izmantot tukšas kūciņas, citādi tās var izmirkt.

Gatavo karameli:

Uzvāra cukuru, ūdeni un sīrupu, līdz cukurs līdz galam izkūst un šķidrums kļūst caurspīdīgs. Uzliek vāciņu un patur uz plīts vēl pāris minūtes, lai sīrups kļūtu dzintarveidīgs.

Ar karameli jādarbojas ātri, pirms tā sacietējusi!

Ņem konusveidīgu vāzi, papīra vai citu pamatni, uz kuras izkārtot kūciņas. Apsmērē to ar augu eļļu bez smaržas un izliek tā augšu (konusu sākumā apgriež otrādi) ar kūciņām. Katru kūciņu uzdur uz neliela naža, vienu pēc otra liek karameļu masā un izliek ap konusu. Visām kūciņbumbiņām savstarpēji jāsalīmējas, obligāti ar karameli jābūt kūciņas apakšai un vienam sānam.

Ņem ar karoti karameli un pārlej visu “Croque-en-bounche”. Pēc tam iemērc karamelē dakšu, virpina to virs deserta, veidojot karameles diedziņus.

Liek desertu uz paplātes un izrotā ar garšīgām lietām.

 

Recepte no klassnoivkusno.ru

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+