Mobilā versija
+5.9°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
27. februāris, 2012
Drukāt

Frēzijām tagad ir vasara

freezija_darza

“Kā sagatavot dārza frēzijas stādīšanai pavasarī?” Herta Golvere Limbažu novadā

 

Savā dzimtenē Āfrikā frēzijas zied ziemā, kad ir vēsāks, bet guļ vasaras karstumā. Latvijā šīs sīpolpuķes plaukst siltajos mēnešos, tas ir, Āfrikas ziemā. Miera periodā audzētājam jārada Āfrikas vasarai līdzīgi apstākļi – proti, bumbuļsīpoli jātur lielā siltumā. Vēsumā glabātos neattīsttās ziedaizmetņi – skaidro puķkopis Agnis Ābele, kurš dārza frēzijas audzē vairāk nekā desmit gadu.

Viņš sīpolus norok, tiklīdz beigusies veģetācija – tad, kad laksti ir gandrīz nokaltuši. Nevajag gaidīt, kamēr tie pilnīgi nokalst, jo tad sīpolus grūti izrakt. Pēc novākšanas nogriež lakstus un liek žāvēties siltā, sausā, labi vēdināmā telpā plānā kārtā. Kārtīgi apžāvētus sīpolus notīra un sašķiro. Ziemā, miera periodā bumbuļsīpolus uzglabā +22…+25 °C temperatūrā (pie radiatoriem vai krāsns; ja gaiss sauss, tas jāmitrina), maisiņos, kas laiž cauri gaisu. Nedēļu pirms stādīšanas frēzijas modina – bumbuļsīpolus atdzesē aptuveni +5 °C temperatūrā.

Dārzā stāda, tiklīdz var sastrādāt augsni. Vietai jābūt viegli noēnotai, bet augsnei – trūdainai, bagātai ar barības vielām. Frēzijas nevar stādīt iepriekšējā gada dobē vai arī tur, kur augušas gladiolas. Vienā un tajā pašā vietā tās var stādīt tikai pēc četriem gadiem. Augsni sagatavo 40 – 50 cm dziļumā. Ierok satrūdējušus kūtsmēslus vai kompostu. Stāda 6 – 8 cm dziļi, lielos sīpolus izvieto 5 – 7 cm atstatumā citu no cita, sīkos vairsīpoliņus – biežāk. Frēzijas sāk ziedēt apmēram pēc trim mēnešiem. Ja stādījumā parādās vīrusslimi augi ar kroplas formas ziediem vai svītrainām lapām, tie jāizrok un jāiznīcina.

Prāvie frēziju sīpoli parasti veido 2 – 3 ziedkātus. Agnis Ābele stāsta, ka audzēšanai laukā piemērotas ir ‘White Lace’, ‘Arizona’, ‘Winter Gold’, ‘Athena’. Šo šķirņu stādāmo materiālu pie viņa ik gadu martā arī var iegādāties.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+