Mobilā versija
Brīdinājums -2.3°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
9. jūlijs, 2014
Drukāt

Gaļas kūpināšana. Saimnieces Guntas Stepanovas ieteikumi (3)

kupinata_gala

Žāvēšanai jeb, precīzāk izsakoties, kūpināšanai domāto gaļu sagriež lielos gabalos.

Tos trīs diennaktis iztur sālsūdenī: uz 10 l ūdens ņem 1 kg sāls. Piemēram, kāda saimniece stāsta, ka viņa sāls pietiekamību nosaka šādi: sagatavotajā sālsūdens šķīdumā ieliek nevārītu olu. Ja ola nogrimst, sāls ir par maz, jāpieber vēl. Ja ola peld ūdens virspusē, sāls pietiek.

Izturēto gaļu izņem no sālsūdens un uzkarina uz āķiem, bet āķus – uz alkšņa kārts un aiznes uz pirti kūpināt.

Pirmo krāsni ieteicams kurināt ar sausu malku, lai pirts ātrāk iesilst. Pēc tam 12 stundas pirti kurina ar mitru alkšņa malku.

Pēdējā krāsnī liek kadiķu zarus, kuru dūmi dod gaļai sevišķi labu garšu un smaržu.

Pēc tam no pirts izvēdina dūmus un izžāvēto gaļu aiznes uz kādu vēsu telpu, lai atdziest.

Zinātāji ieteic pēc gaļas kūpināšanas saimei iet pirtī mazgāties.

Pirtiņa esot gana silta un gana smaržīga. Daudzviet Latvijā saimnieki ir uzcēluši speciālas gaļas kūpinātavas.

Sagatavots pēc tematiskā izdevuma “Mājas labumi”

 

Pievienot komentāru

Komentāri (3)

  1. No agrāk laukos kūpinātās šai gaļai ir būtiska atšķirība. Senie latvieši gaļu sālīja, nevis mērcēja sālsūdenī. Sālīja ar garšvielām un sausu sāli, neatceros, cik ilgi. Sālīšanas procesa uzdevums bija izvilkt no gaļas visu lieko šķidrumu. Pēc tam gaļu kūpināja. Un tai bija pilnīgi cita garša.
    BET! Tas šķidrums gaļā sastāda SVARU, kas ir būtiski pārdevējiem, tāpēc sākuši mērcēt sālsūdenī. Tas ir pilnīgi pretējs process tam, kā sālīja gaļu agrāk. Tā teikt – viss ar kājām gaisā…

    • Tieši tā.Cik atceros no bernības,tad tēvs vēl sālīto gaļu pavasarī saulainā dienā kaltēja un tad tik uz pirti kūpināšanai.Tirgotājam,protams izdevīgi mitru gaļu kūpināt,lielāks gaļas svars

  2. mmm šī nu dien izskatās,kā kādreiz laukos kūpināta,nevis,kā tagd kaut kādos eleriskos skapjos sašpricētu gaļu jāēd.brrrr

Draugiem Facebook Twitter Google+