Mobilā versija
-3.3°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
10. septembris, 2013
Drukāt

Galdā kāpostgalva! Ir variācijas

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Kāposts ir burvīgs dārzenis, diētisks un ļoti garšīgs, ja pareizi sagatavots. Gribas kaut ko vieglu un vienkāršu? P

edāvājam četras receptes, kā galdā celt kāpostgalvu!

 

Lieli un mazi kāpostu pīrāgi ir tradicionāls ēdiens krievu virtuvē, tie lielā mērā ir šīs tautas kulinārā vizītkarte. Taču kāpostu pīrāgi ir populāri arī Eiropā, un dažādās variācijās tos gatavo teju visā pasaulē, tikai pieliekot vietējai virtuvei atbilstošas sastāvdaļas, kas vieniem ir svaigais siers, citiem – baziliks, vēl citiem – olīvas, tomāti un cietais siers.

 

Pīrāgs

Mīklai:

100 g mīksta sviesta,

125 g kviešu miltu,

230 g skābā krējuma,

50 g Krievijas siera,

1 ola,

½ tējkarotes cepamā pulvera,

½ tējkarotes sāls.Pildījumam:

40 g sviesta,

250 g svaigu kāpostu,

50 g žāvētas gaļas,

½ tējkarotes sāls,

¼ tējkarotes maltu melno piparu,

Olu sakuļ ar skābo krējumu un pievieno sarīvētu sieru. Mīkstu sviestu ieberž miltos, kuriem pievienots cepamais pulveris un sāls. Sajauc abas masas un maisa, līdz iegūst vienmērīgas konsistences mīklu (vidēji šķidru, lai nav jārullē).

Kāpostus un gaļu sagriež smalkos gabaliņos. Pusi mīklas lej veidnē, ar karoti vienmērīgi izklāj. Liek sagrieztos kāpostus un gaļu, pārkaisa ar sāli un pipariem un vēl uzliek sviesta piciņas. Masu nedaudz iespiež mīklā. Tad lej otru mīklas daļu un liek cepties +200 °C temperatūrā aptuveni 35 minūtes. Sanāk ļoti sulīgs un aromātisks pīrāgs, kas neprasa daudz pūļu pagatavošanā. Vislabāk garšo, kamēr silts.

 

Pankūkas ar zaļumiem
pankuukas

300 g svaigu kāpostu,

70 g cietā siera,

1 ola,

3 ēdamkarotes zirņu miltu,

1 ēdamkarote skāba krējuma,

3 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu lapu,

½ tējkarotes cepamā pulvera,

½ tējkarotes sāls,

½ tējkarotes maltu melno piparu.

Svaigu kāpostu smalki sakapā un desmit minūtes blanšē verdošā ūdenī. Notecina, atdzesē un pievieno skābo krējumu, ar dakšiņu sakultu olu, melnos piparus, sakapātus pētersīļus, sāli un maltu cieto sieru. Zirņu miltus (var izmantot arī kviešu miltus) sajauc ar cepamo pulveri un pieber masai. Izmaisa un noliek uz pusstundu atpūsties. Masai jābūt vidēji biezai, tā nedrīkst būt par šķidru un tecēt. Tad sakarsē cepeškrāsni līdz +175 grādiem. Ar ēdamkaroti ņem mīklu un saliek piciņas uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Nolīdzina virsmu un liek cepties aptuveni 20 – 25 minūtes. Iznāk aromātiskas un gardas pankūkas. Ja gribas asumiņu, var pievienot žāvētu gaļu.

 

 

Veģetārā strūdele

strudele400 g svaigu kāpostu,

500 g saldētas kārtainās mīklas,

2 burkāni,

2 sīpoli,

100 g skābā krējuma,

3 – 4 ēdamkarotes olīveļļas,

½ tējkarotes sāls,

1/3 tējkarotes malta kumīna,

1/3 tējkarotes kurkumas.

Istabas temperatūrā atlaidina kārtaino mīklu. Kāpostu smalki sagriež, burkānus sarīvē uz rupjas rīves, sīpolus rupji sakapā. Pannā uzkarsē eļļu un uz 30 sekundēm apcep tajā garšvielas. Tad pievieno kāpostus, sīpolus un burkānus un viegli apcep, kamēr tie paliek nedaudz mīksti un zeltaini brūni. Cepšanas vidū pievieno sāli un izmaisa. Noliek atdzesēties. Kārto masu uz atlaidinātās mīklas plātnēm, satin kā ruletē un liek uz pannas cepties. Var izmantot cepamo veidni un ruleti pa apli tajā satīt. Cep aptuveni 20 minūtes +180 °C, kamēr mīkla kļuvusi zeltaini brūna. Ļoti aromātisks un sātīgs ēdiens, piesien dūšu pat bez gaļas. Labi garšo kopā ar skābētu gurķu un tomātu salātiem.

 

Pīrādziņi
pikantie_kapostu_piradzinji

300 g svaigu kāpostu,

100 g žāvētas gaļas,

2 sīpoli,

3 ēdamkarotes olīveļļas,

½ tējkarotes maltu melno piparu,

½ tējkarotes sāls,

½ tējkarotes ķimeņu,

800 g kārtainās mīklas.

Kāpostu, gaļu un sīpolus sagriež mazos gabaliņos. Uz pannas uzkarsē eļļu un apcep tajā garšvielas. Tad pievieno kāpostus un sīpolus un cep, līdz tie kļūst mīksti. Beigās pieliek žāvētu gaļu, apcep un noliek atdzesēties. No kārtainās mīklas izspiež aplīšus un gatavo pīrādziņus, kurus cep +180 °C aptuveni 20 minūtes. Tiem, kam gaļas pīrādziņi apnikuši, labs variants ēdienkartes dažādošanai. Garša daudz spēcīgāka un aromātiskāka nekā parastajiem maltās gaļas pīrādziņiem.

 

 

UZZIŅA

Pie kāpostu ēdieniem labi piestāv ķimenes, kumīns, kurkuma (dod kārdinošu dzeltenu toni), melnie un baltie pipari.

Ja kāposti šķiet pārāk liesi, tiem var pievienot žāvētu gaļu, speķi, olas vai sēnes.

Kāpostiem piedien teju visas mīklas – var izmantot gan kārtaino, rauga, bezrauga mīklu, gan mīklu uz kefīra bāzes.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+