Foto: Fotolia

Galetes: kā gatavo, un kas tajās vērtīgs 0

Galetes, tāpat kā maize, ir graudu produkts, tātad B grupas vitamīnu un daudzu minerālvielu avots!

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krievija vismaz mēnesi zināja par terorakta gatavošanu: “Lai viņi nestāsta pasakas fejai!” 87
Lasīt citas ziņas

Svaiga, mīksta maize ne tikai labi garšo, bet arī ātri nokļūst vēderā, jo nav īpaši jākošļā. Lielie maizes mīkstuma gabali zarnās izraisa nepatīkamus traucējumus – kaut kas rūgst, veido gāzes, sāp, jo nepietiek fermentu, kas spētu ar tiem tikt galā. Sausmaizītes un galetes nevar ātri norīt, jākož maziem gabaliņiem. Sausa maize košļājot labi sajaucas ar siekalām, tādējādi izdalās nepieciešamie fermenti, kas nodrošina pareizu uztura uzsūkšanos kuņģī. Tāpēc sausmaizītes un galetes ieteicamas tad, ja ir radušās problēmas ar kuņģa un zarnu trakta darbību.

Galete ir pēc īpašas tehnoloģijas pūstu graudu sausmaizīte. To pagatavo dažās sekundēs, tāpēc tajā saglabājas vērtīgie vitamīni.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viena galete satur aptuveni 26 kcal, tāpēc ir piemērota slaiduma diētām, jo gaisa tajā ir vairāk nekā graudu masas. Tomēr tas nenozīmē, ka pūsto graudu sausmaizītes var ēst, cik vien kārojas. Trīs galetes satur aptuveni tikpat daudz ogļhidrātu, cik viena maizes šķēle. 100 g sausmaizīšu satur aptuveni 330 – 400 kcal.

Sausmaizītes gatavo augstā temperatūrā – tās karsē, cep un žāvē, tāpēc tajās ir krietni mazāk vitamīnu nekā svaigi ceptā maizē. Lai palielinātu sausmaizīšu uzturvērtību, ražotāji tām pievieno dažādas šķiedrvielas (piemēram, klijas), kas labvēlīgi ietekmē gremošanas trakta darbību. Šķiedrvielas ievērojami nobremzē straujo cukura uzsūkšanos, tādējādi sausmaizītes palīdz samazināt problēmas, kas saistītas ar holesterīna, cukura daudzumu asinīs un lieko svaru, kā arī nodrošina sātu.

Daži ražotāji sausmaizītes un galetes bagātina ar vitamīniem un mikroelementiem, jo īpaši ar kalciju.