Mobilā versija
-3.3°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
30. septembris, 2013
Drukāt

Galetes: kā gatavo un kas tajās vērtīgs

galetes

Galetes, tāpat kā maize, ir graudu produkts, tātad B grupas vitamīnu un daudzu minerālvielu avots!

 

Svaiga, mīksta maize ne tikai labi garšo, bet arī ātri nokļūst vēderā, jo nav īpaši jākošļā. Lielie maizes mīkstuma gabali zarnās izraisa nepatīkamus traucējumus – kaut kas rūgst, veido gāzes, sāp, jo nepietiek fermentu, kas spētu ar tiem tikt galā. Sausmaizītes un galetes nevar ātri norīt, jākož maziem gabaliņiem. Sausa maize košļājot labi sajaucas ar siekalām, tādējādi izdalās nepieciešamie fermenti, kas nodrošina pareizu uztura uzsūkšanos kuņģī. Tāpēc sausmaizītes un galetes ieteicamas tad, ja ir radušās problēmas ar kuņģa un zarnu trakta darbību.

Galete ir pēc īpašas tehnoloģijas pūstu graudu sausmaizīte. To pagatavo dažās sekundēs, tāpēc tajā saglabājas vērtīgie vitamīni.

Viena galete satur aptuveni 26 kcal, tāpēc ir piemērota slaiduma diētām, jo gaisa tajā ir vairāk nekā graudu masas. Tomēr tas nenozīmē, ka pūsto graudu sausmaizītes var ēst, cik vien kārojas. Trīs galetes satur aptuveni tikpat daudz ogļhidrātu, cik viena maizes šķēle. 100 g sausmaizīšu satur aptuveni 330 – 400 kcal.

Sausmaizītes gatavo augstā temperatūrā – tās karsē, cep un žāvē, tāpēc tajās ir krietni mazāk vitamīnu nekā svaigi ceptā maizē. Lai palielinātu sausmaizīšu uzturvērtību, ražotāji tām pievieno dažādas šķiedrvielas (piemēram, klijas), kas labvēlīgi ietekmē gremošanas trakta darbību. Šķiedrvielas ievērojami nobremzē straujo cukura uzsūkšanos, tādējādi sausmaizītes palīdz samazināt problēmas, kas saistītas ar holesterīna, cukura daudzumu asinīs un lieko svaru, kā arī nodrošina sātu.

Daži ražotāji sausmaizītes un galetes bagātina ar vitamīniem un mikroelementiem, jo īpaši ar kalciju.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+