Mobilā versija
Brīdinājums -2.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
4. septembris, 2014
Drukāt

Gardie sārtvaidži āboli: interesanti fakti un pankūku recepte

Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock

Tuvojoties rudenim, galdā arvien biežāk tiek celti āboli. Uzņēmums “Lido” sagatavojis infografiku par šiem vērtīgajiem un gardajiem augļiem, kā arī piedāvā ābolu laika recepti.

Latvijā biežāk sastopamas aptuveni 15 šo veselīgo augļu šķirnes, taču pasaulē to ir vairāk nekā 7500. Dažādas ābolu šķirnes nogatavojas no augusta līdz pat novembrim, bet, pareizi uzglabāti, šie augļi pieejami līdz pat pavasarim.

Atbalstot vietējos ābolu audzētājus, “Lido” iegādājies 35 tonnas Latvijā audzētu ābolu, un visa septembra garumā klientiem pie maltītes virs astoņiem eiro tos dāvās bez maksas, portālam LA.lv pavēstīja uzņēmuma sabiedrisko attiecību pārstāvis Justs Dimants.

aboli_infogr

Interesanti un noderīgi fakti par āboliem:

par ābeļu izcelsmes vietu tiek uzskatīta Centrālā Āzija, kur to senākās savvaļas radinieces atrodamas joprojām;

ābeles ir rožu dzimtas koki, tāpēc to ziedi pēc smaržas un izskata atgādina rozes;

vēstures fakti liecina, ka ābeles ir pirmie kultivētie koki pasaulē;

mūsdienās pasaulē sastopamas vairāk nekā 7500 ābeļu šķirnes;

līdz šim smagākais ābols reģistrēts Japānā 2005. gadā un tas svēris 1.849 kg;

neāboli ir labāks pretmiega līdzeklis par kafiju, jo to sastāvā esošie cukuri ir daudz iedarbīgāki nekā kofeīns;

vārda “ādamābols” izcelsme saistās ar Ādamu, Ievu un aizliegto augli, un uzskatu, ka tas radies Ādamam aizrijoties ar aizliegto augli, kas tur iesprūdis, kā sods un mūžīgs atgādinājums;

viena no teorijām vēsta, ka Īzakam Ņūtonam ideja par gravitācijas teoriju ienākusi prātā pēc tam, kad viņam sēžot zem ābeles uz galvas uzkritis ābols;

āboli satur vairāk nekā 50 vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un augļskābju;

āboli tiek dēvēti par dabiskajām zobu birstēm, jo tos ēdot, tiek balināti zobi un masētas smaganas;

viens vidēja izmēra svaigs ābols ar mizu un serdi satur aptuveni 80 kalorijas;

angļu valodā ir paruna, kura saka: “Apēd divus ābolus ik dienu un dakteri nevajadzēs nevienu.”

 

Ābolu-brūkleņu pankūkas pēc “Lido” šefpavāres Ilgas Jomas receptes

Nepieciešams:

1 kg Latvijā audzētu ābolu

200g miltu (pēc izvēles)

ēdamkarote vaniļas cukura

glāze brūkleņu

2 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa sāls.

Lai pagatavotu pankūkas, ar mikseri nedaudz sakuļ olas, tām pievieno miltus, kas izsijāti caur sietu.

Pievieno bez serdēm uz rupjās rīves sarīvētus ābolus, vaniļas cukuru, brūklenes, cukuru un sāli. Visu samaisām līdz iegūst bieza krējuma konsistenci.

Uzkarsē pannu un cep olīveļļā nelielas pankūciņas, līdz tās ir zeltaini brūnas. Pēc izvēles pasniedz ar krējumu, putukrējumu, saldējumu, ievārījumiem, medu vai augļu sīrupiem.

 

Ieteikumi ābolu pasniegšanai

Gatavojot ēdienus, kuros nepieciešami svaigi āboli, lai tie nekļūtu brūni, āboli uz īsu mirkli jāiemērc citronu vai ananasu sulā.

Savukārt, pasniedzot sagrieztus augļus, āboli nekļūs brūni, ja pēc sagriešanas tos iemērksiet vieglā sālsūdenī.

Lai āboli ilgāk uzglabātos svaigi mājas apstākļos, tos ieteicams turēt tumšā un vēsā vietā vai ledusskapī, ievietotus atsevišķā maisiņā.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+