Foto – Aija Geida

Garšaugu karalis baziliks 0

Lielākoties uzskata, ka baziliks ir klasisks garšaugs, ko pasniedz kopā ar tomātiem un mocarella sieru, vai izmanto, lai pagatavotu tradicionālo itāļu pesto. Patiesībā tam ir daudz plašāks pielietojums, baziliks ir ne vien aromātisks, bet arī veselīgs, tāpēc noteikti iekļaujams ģimenes ēdienkartē!

Reklāma
Reklāma

 

Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krievija vismaz mēnesi zināja par terorakta gatavošanu: “Lai viņi nestāsta pasakas fejai!” 87
Lasīt citas ziņas

Baziliku dēvē par valdnieku zālīti. Ēdienos tas dod īpašas nianses, maina garšu, sākumā tā ir rūgtena, tad pārvēršas saldā. Šo garšvielu svaigu vai kaltētu izmanto visizsmalcinātākajos restorānos.

 

Kur un kā lietot

Svaigu baziliku pievieno salātiem, zupām, aukstajiem ēdieniem. Smalki sakapātas jaunās lapiņas izmanto pastās, mērcēs, kā arī gatavojot sviestmaižu sviestu. Dažādās Eiropas tautu virtuvēs liek pie tomātiem, zaļajiem dārzeņiem, siera.

CITI ŠOBRĪD LASA

Īpaši labi šis garšaugs der miltu ēdienos: makaronos, picās, jo uzlabo gremošanas sistēmas darbību – palielinās kuņģa skābes un žults daudzums, kas palīdz pārstrādāt barību. Loģiski, ka šī apstākļa dēļ ir jāuzmanās tiem, kuriem ir čūlas un citas problēmas kuņģa un zarnu traktā. Baziliks ir neaizstājams, arī marinējot dārzeņus, īpaši gurķus un kabačus. Šis garšaugs padara tos ļoti aromātiskus. Labi sader ar pētersīļiem, piparmētru, koriandru, estragonu, sevišķi labi – ar kinzu.

 

Pirmajos un otrajos ēdienos baziliku pievieno 2 – 3 minūtes pirms gatavības sasniegšanas.

 

Vidējā norma svaigam – 2 – 5 grami uz vienu porciju, kaltētam – 0,5 grami. Vislabāk baziliku uzglabāt hermētiski noslēgtā stikla vai keramikas traukā, plastmasas un metāla nav ieteicami. Baziliku var arī iekonservēt – tāpat kā skābenes vai dilles ar sāli, tā saglabājot visus vitamīnus un minerālvielas.

Mūsu klimatā šis garšaugs dobē izaug tikai vasarā, ziemā var likt podiņos istabā. Lapas un dzinumus savāc ziedēšanas sākumā. Jāpiebilst, ka Eiropā auguša bazilika īpašības nav pārāk izcilas.

 

Pret gripu un saaukstēšanos

Bazilikam ir ugunīga daba, tāpēc to izmanto dažādu saaukstēšanās un plaušu slimību ārstēšanai. Gripas un drudža gadījumos tam ir sviedrējošas un karstumu samazinošas īpašības. Svaigu sulu lieto strutainā vidusauss iekaisuma, sēnīšu slimību un kandidozes, kā arī slikti dzīstošu brūču ārstēšanai. Baziliks ir augs, kas veicina asins un zarnu trakta attīrīšanos. Palīdz nostiprināt kaulus un locītavas, palielina darba spējas, tonizē nervu sistēmu, ārstē aknas un limfātisko sistēmu.

 

Receptes iedvesmai

No bazilika un citiem garš­augiem var pagatavot dažādus maisījumus, ar kuriem pēc tam, pievienojot mērcēm vai zupām, iegūst pavisam citas garšas nianses, tā atsvaidzinot pierastos ēdienus un padarot tos īpašākus. Piedāvājam dažas receptes, kā izmantot baziliku.

Reklāma
Reklāma

 

Garšaugu koncentrāts


• ½ glāzes sasmalcinātu pētersīļu lapu,

• ½ glāzes sasmalcinātu bazilika lapu,

• ½ glāzes sasmalcinātu raudenes lapu,

• ½ glāzes sasmalcinātu maurlociņu,

• ¼ glāzes sasmalcinātu salvijas lapu,

• ¼ glāzes sasmalcināta timiāna,

• ¼ glāzes sasmalcinātu rozmarīna lapu,

• 2 ķiploka daiviņas,

• ½ – 2∕3 glāzes olīveļļas,

• mazliet sāls un malti melnie pipari.

Visus garšaugus saliek blenderī, pārlej ar olīveļļu, pieliek sāli un piparus un samaļ. Sākumā izmanto tikai pusglāzi eļļas, ja neveidojas viendabīga masa, pievieno vēl. Ja nav paredzēts maisījumu lietot uzreiz, saliek mazos maisiņos un sasaldē. Ideāls garšaugu koncentrāts, ko ziemā pievienot zupām, salātu mērcēm.

 

Kukurūzas un 
bazilika pankūkas

• 65 g kviešu miltu,

• 100 ml piena,

• 2 lielas olas,

• ½ glāzes sakapātu bazilika lapiņu,

• 250 g kukurūzas,

• 2 ēdamkarotes olīveļļas,

• ½ tējkarotes cepamā pulvera,

• ½ tējkarotes sāls,

• ¼ tējkarotes maltu melno piparu.

Bļodā sajauc miltus, olas, pienu, olīveļļu, sāli un piparus, pievieno bazilika lapiņas. Pieliek kukurūzu un labi samaisa. Cep uz pannas, līdz zeltaini brūnas. Pasniedz ar bazilika pesto vai jogurta – zaļumu mērcīti.

 

Rabarberu un 
bazilika saldējums

• 1 rabarberu kāts,

• 1 ēdamkarote sviesta,

• 180 ml gaišā cukura sīrupa,

• 500 ml jogurta bez piedevām,

• 150 ml 2 % piena,

• ½ tējkarotes citrona miziņas,

• 2 ēdamkarotes sakapātu bazilika lapiņu.

 

Rabarberu nomizo, sagriež smalkos gabaliņos un apcep sviestā uz pannas, līdz tas izjucis, atdzesē un pievieno cukura sīrupu, jogurtu, pienu, citrona miziņas un baziliku. Samaisa un liek saldējuma pagatavošanas mašīnā. Ja tādas mājās nav, liek tukšā saldējuma trauciņā, ievieto saldētavā un ik pa pusstundai apmaisa, lai neveidojas kristāli. Ļoti aromātisks, viegls un gaisīgs saldējums.

 

Bazilika sviests


Ja nu kāda no garšvielām nav pie rokas, bazilika sviestam ir pat divi varianti.

1. variants: • 200 g sviesta,

• 1 ēdamkarote sasmalcinātu pētersīļu,

• 1 ēdamkarote sasmalcinātu maurwloku,

• 1 ēdamkarote sasmalcinātu bazilika lapiņu,

• 1 ēdamkarote sasmalcinātas kinzas,

• ¼ tējkarotes maltu melno piparu,

• 2 tējkarotes sinepju graudiņu,

• ½ tējkarotes sāls, ja sviests nav sālīts.

2. variants: • 200 g sviesta,

• 1 ēdamkarote sasmalcinātu pētersīļu,

• 2 ēdamkarotes sasmalcināta bazilika,

• 1 ēdamkarote sasmalcinātu ķiploku,

• 2 tējkarotes sasmalcinātas citrona miziņas,

• 1 ēdamkarote citrona sulas,

• 1 ēdamkarote maltu koriandra sēklu,

• ½ tējkarotes sāls, ja sviests nav sālīts.

Lai pagatavotu bazilika sviestu, tam jābūt mīkstam, pastāvējušam istabas temperatūrā. Bazilika lapiņas sasmalcina tieši pirms pievienošanas, lai nepaliek melnas. Pievieno pārējos zaļumus un garšvielas un rūpīgi samaisa ar koka karoti. Blenderis šai nodarbei nav vēlams. Sviestu ieklāj pārtikas plēvē un izveido rullīšus. Tos nekavējoties sasaldē. Tā zaļumu sviestu var uzglabāt ilgi. Ja paredzēts tūlītējai lietošanai, novieto ledusskapī. Pasniedzot ar sviesta karoti veido skaistas bumbiņas.

 

 

Uzziņa

• Dažādos avotos lasīts, ka bazilikam ir spēcīga iedarbība arī uz psihi. Šis garšaugs palielina prāta skaidrību, veicina kontaktu ar sirdsapziņu, attīra auru un nostiprina imunitāti. Šo īpašību dēļ to var lieto depresijas un apātijas gadījumā, kad nav vēlēšanas darboties un pat dzīvot.

• Baziliku dzimtas augs ar īpašu iedarbību, ko Indijas kultūrā pat uzskata par svētu, ir tulasi kociņš. Tur to izmanto cīņai ar ļaunajiem gariem un ārstēšanai pret dažādām apsēstībām. Labvēlīgi esot audzēt šo koku mājās, lai tajās nesavairotos dažādi mošķi, un kādu tā gabaliņu turēt pie pie sevis, lai nekļūtu par nelabvēlīgu ietekmju upuri.