Mobilā versija
Brīdinājums +0.2°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
3. marts, 2014
Drukāt

Smiltenes mājražotāji noraizējušies par iecienīto kūpinājumu nākotni (19)

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

Tādi brīnumi Smiltenē sen nav pieredzēti ne pie viena veikala – pamatīgas pircēju rindas ik rītu ap pulksten vienpadsmitiem. Pulcēties nepacietīgākie sāk jau kādos desmitos, jo, ko var zināt – saimnieks produkciju atvedīs agrāk. Kad no netālā Launkalnes pagasta Smiltenes tirgus placī ieripo Normunda Ziemeļa pikaps, mazajā bodītē tautas saskrien tik daudz, ka ar fantastiski smaržojošo kūpinājumu kastēm saimnieks tik tikko cauri var izspraukties.

Divu gadu laikā pārtikas mājražošanas uzņēmums “Zītari IR” no viena veida produkcijas – kūpinātas cūkgaļas – izaudzis līdz vairāk nekā 20 veidu kulinārijas gardumiem un savam veikaliņam. “Zītari IR” īpašniece Sanda Bērziņa ir Normunda sievas Ingas meita un, kaut arī būdama ģimenes biznesā jau vairākus gadus, nesen tikai pārņēmusi vadību no savas mammas. Sanda ir arī pārdevēja, bet brīvajā laikā palīdz gatavot gaļas produkciju.

Sanda Bērziņa: – Neviens no mums negribēja braukt strādāt uz ārzemēm, bet darīt kaut ko tepat Latvijā. Tā kā ģimenē jau ilgus gadus paši savam azaida galdam gatavojām garšīgus kūpinājumus, 2012. gadā izlēmām ar šo nodarbi pelnīt arī naudiņu. No cūkkopības saimniecības Salaspils novadā sākām iepirkt svaigu gaļu un ražot kūpinājumus un desas. Tirgošanās notika no mašīnas. Normunds gatavo produkciju sakrāva tajā un brauca uz pagalmiem. Taču šāds tirdzniecības veids nav ne ērtākais, ne pateicīgākais, tāpēc sameklējām telpas veikalam.

– Smiltenē patlaban gan esat vēl visai nepievilcīga izskata topošā tirgus laukumā.


– Mēs ļoti ceram, ka citi pārdot gribētāji sasparosies un atvērs šeit gan veikaliņus, gan labiekārtos apkārtni, nevis tirgosies vienkārši kaut kur ielas malā.

– Esat izmantojuši kredītus vai kādus citus atbalstus uzņēmējdarbības sākšanai?


– Nē, attīstāmies pamazām un ar to, kas ir pašiem. Tagad esmu iesniegusi vienu projektu ES LEADER programmā mājražotāju atbalstam. Ja apstiprinās, pirksim iekārtas, kas atvieglotu roku darbu.

– 1. septembrī, iespējams, stāsies spēkā ES noteiktās benzpirēna normas kūpinātajai produkcijai. 


– Pagaidām ļoti ceram, ka izcīnīs tiesības Latvijā turpināt ražot nacionālos kūpinājumus pēc senlatviešu metodēm, tas ir, ar alkšņa malku. Ar šo cerību arī dzīvojam, taču par variantiem arī esam domājuši. Viens – pāriet uz elektriskajām kūpināšanas krāsnīm. Otrs – ražot kulinārijas izstrādājumus. Mums jau tagad arī tādi ir un pircēju netrūkst. Piemēram, irbītes no jēlas gaļas, putraimdesas, galerti, pastētes.

Runas par benzpirēna normām uzņēmējus dzen izmisumā. Mēs taču veidojam savu biznesu, un mūs atkal dzen bezizejā. Es ļoti labi saprotu tos, kuri ir pametuši visu savu cerīgi iesākto, lai kļūtu par melnstrādniekiem ārvalstīs.

– Tomēr nav dūmu bez uguns: arī par kūpinājumiem izsakās visādi. 


– Par veikalos nopērkamo un kolēģu – mājražotāju – gatavoto ētisku apsvērumu dēļ neizteikšos. Lai viss paliek pircēju ziņā. Varu vien pateikt par atšķirībām. Veikalā gaļas krāsa ir nemainīgi vienāda visā gabalā. “Zītaru” kūpinātavās ražotajai produkcijai krāsa ir atšķirīga. Arī pircēji nereti jautā, kādēļ tā. Atbildu, ka sāls, cik ievelkas, tik ir, jo mēs nelietojam sāls un garšvielu spricēšanas metodi. Tāpat jautā, kādēļ no gaļas gabala tek ārā ūdens. Neapvainojos par šādu nezināšanu, bet paskaidroju, ka no silta gaļas gabala tek laukā tauki, un cilvēki paši pēc īsa brītiņa attopas – jā, sabiezē, tiešām tie ir tauciņi, nevis ūdens. Tāpat ar alkšņa malku kūpinātai gaļai var atšķirties krāsa, jo kūpināšanas procesu var ietekmēt liels vējš, auk­stums, karstums. Elektriskajās krāsnīs kūpinājumi patiešām iznāk visi vienādi kā izskatā, tā garšā.


VEIKSMES FORMULA



Starts


* pārtikas mājražošanas uzņēmums “Zītari IR” reģistrēts 2012. gada 13. janvārī

* uzsākta gaļas kūpināšana un tirdzniecība no speciāli aprīkotas automašīnas

Attīstība


* 2013. gada decembrī Smiltenē atvērts mājražošanas produkcijas veikals

* pircējiem tiek piedāvāti 23 gaļas izstrādājumu veidi

Nākotne


* iespējama veikala telpu paplašināšana

* gaļas produkcijas sortimenta palielināšana, piemēram, sardeles, vārītās desas, salāti

Pievienot komentāru

Komentāri (19)

  1. bijušais 3. marts, 2014 16:49 Atbildēt
    mūsu LV rodukts eiropai nav vajadzīgs un viss beigsies ar latvijas valsts un nacijas fiasko.
    Tādēļ jau ES politika uz rūpniecību,banku sektora,likvidējot valsts banku, un tad uz bērnu piespiedu apmācīšanu masturbācijai bērnudārzos un to spiholoģiskai orentācijai uz viendzimumu att. un bērnu izņemšanu no protestējošo vecāku ģimenēm un tālāka debilizācija ar brīvajiem elektro tīkliem un gāzēm vien norāda to ka mēs sen esam jau atdoti krievijai un tam es ticu ka tā notiks tādēļ vēl ir iespējas visiem kas ir pie varas vēl nopelnīt un neradot šeit darbavietas mākslīgi,ne-piespiedu kārtībā pamest šo valsti lai šeit jaunajiem saimniekiem būtu tukša,nabadzīga,teritorija ar dažiem pensionāriem.

  2. Cenas šiem kūpinājumiem…fantastiskas.Garšoja man personīgi tikai gaļas desa,bet nu katram jau citādas garšas izjūtas. Cerēju,ka gaļa būs kā īstos laukos žāvēta….pirms tam sālīta.Bet nekā…..Liellopa aknu pastēte(vismaz tā bija rakstīts)…nu jāpiestrādā. Nepatika,ka cenas nav pieliktas visiem produktiem (un tas bija 13:00)
    Bet jauki,ka cilvēki cenšās un dara…..

  3. mūsu LV rodukts eiropai nav vajadzīgs un viss beigsies ar latvijas valsts un nacijas fiasko.

  4. veikaliņš atrodas Smiltenē pagalmā aiz Elektronama{pretī Topam} un viss patiešām ir garšīgi.Tikai pirmdienas un otrdienas un ,protams, svētdienas brīvdienas.

  5. Nu pasakiet taču kur atrodas šis veikals? Kāda ir adrese? Kad būšu Smiltenē, gribu sameklēt, bet uz kuru pusi doties…

  6. Kūpinājumi ir labi…es domāju dabīgi kūpinātie ,nevis mašīn kūpinājums.Vajadzētu pašiem paskatīties uz sevi un muļķīgi nekladzināt līdzi ES,…Itāli šo lietu risina paziņojot ka lietas ko grib ierobežot ir Itālijas nacionālais produkts,tā lietošana ir itāļu nacionālais temperaments un uzdod pretjautājumu ,vai ES patgiesi grib apspiest Itāliju? Daudzos gadījumos esot palīdzējis…

  7. ak,Juhan,Juhan, tev katru dienu piecreiz dienā skaidro cik slikti ir smēkēt un šnabi lakt, bet tev no tā ne silts,ne auksts

  8. Es personiski ēdu sava vectēva, sava tēva visu veidu kūpinājumus un tagad to māku pats un ēd mana ģimene un draugi. Tāpēc gribu teikt, lai valdība nevis dzied līdzi Eiropai, ka no benzopirēna rodas vēzis, bet lai paskatās un izanalizē no kā vēzis ir radies tiem daudzajiem mazajiem bērniņiem, kam valdībai žēl iedot līdzekļus slimnīcas remontam. Ne jau no žāvētas gaļas ēšanas rodas vēzis. Veicināt varbūt var, ja cilvēkā ir iekšā šīs šūnas un ar kūpinātu gaļu tās it kā aktivizējas.
    Un piekrītu iepriekšējam komentāram par tām legālajām narkotikām. Nevienu vārdu neesmu dzirdējis no Eiropas, ka uztrauktos par to sekām.

  9. Vajadzētu nevis aizstāvēt kūpinājumus, bet izskaidrot, ka (cik) kūpinājumi ir slikti.

  10. Kā jau mums no augšas norāda,tad kūpinājumi ir aizliedzami,toties ir legālas narkotikas.ĻOTI SKAIDRS VALDĪBAS NORĀDĪJUMS.

  11. es sestdien konkrēti šajā veikaliņā iepirkos. Divu cilvēku ģimenei putraimdesa maksāja 62 centus, gabaliņš žāvētas desas 1 eiro un puskilograms žāvētas karbonādes 3,5 eiro. Mums tur būs ko ēst ļoti garšīgu un aromātisku četrām dienām. Saskaitot uz diviem cilvēkim summa iznāk ap 2,5 eiro, vai nepilni divi lati un tas nav dārgi arī pensionāriem. Starp citu viņi tur iet galvenie pircēji.

  12. butu labi ja tads apsviedigs razotajs butu Jelgavas rajona!diemzel nav!galatiek zaveta pec jaunas metodes!tadu lai eiropa pati ed!

  13. Cienījamā, Daina, nenomelnojiet šos mājražotājus. Ja esat spējīga, tad pārejiet pāri ielai uz TOP Centrs un paskatieties, ka tur visi žāvējumi ir vismaz par vienu vai pusotru eiro dārgāki, pie tam apšaubāmas kvalitātes. Protams, ka varat nepirkt, neviens jūs aiz rokas Zītaros iekšā nerauj, bet nevajag runāt tukšu par dārdzību.

  14. NEPERKAM VISPĀR JO NEVARAM ATĻAUTIES ,PĀRĀK DARGI

  15. Potenciālā pircēja Atbildēt

    Produkcija tiešām ir garšīga – ir bijusi iespēja nogaršot, tikai diemžēl sestdien neizdevās atrast to tirgošanos vietu un jautājot vairākiem Smiltenes iedzīvotājiem, kā arī Tūrisma informācijas centra darbiniekiem (kam tomēr būtu jāpārzin sava pilsēta) – neviens no 4 uzrunātajiem nevarēja sniegt atbildi kur var iegādāties šos produktus

  16. Protams,ka piecas zvaigznes dodu par mājražotāju kūpinājumiem. No lielražotāju gaļas tek sāļš šķidrums un arī garša ne tā. Tikai m’jražotāju gaļai cena augstāka,jo viņiem,lai izdzīvotu,tas jādara,viņi svaru ar ūdeni necenšas palielināt,arī roku darbs.
    Bet šā veikaliņa produkciju esmu nobaudījusi un varu teikt tikai to labāko.

  17. Paldies par šiem garšīgajiem produktiem! Lai veicas!

  18. mans viedoklis ir,ja saimnieks ieliek lietaa sirdi un dveeseli buus viss labi.galvenais lai galjinja ir vieteejaa,kuupinaajums dabiigs peec senjchu metodes,protams tagad ir visaadi uzlabojumi,tehnika iet uz priekshu. pat svariigaakais nepielietot nekaadas kraasvielas,neshpriceet saalsuudeni galjaa svaram utt.
    cieni savus pateereetaajus,tad cieniis tavu darbu.
    ES BIJU un ES BUUSHU,taa var teikt par muusu latvijas iistajiem kuupinaajumiem.
    vairumtirznieciiba taa ir cita runa,neiesaku pirkt. pat Mendeljejeva tabula nobaal 😀

Tomātaudzētāji "Mežvidi" pārstrādās ogas un kaņepes (3)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi
Gatis Strads. Mežā neatkarīgāks nekā teātrīSkatoties uz kokiem, redz ainavu, nevis eiro
Pasaulē
INFOGRAFIKA: Kā valsts atbalstīs ģimenes 2017. gadā?Infografiks: 2017.gada valsts budžetā jauniekļautie demogrāfijas pasākumi INFOGRAFIKA ARĪ PIEVIENOTĀ FAILĀ
Draugiem Facebook Twitter Google+