Foto – Valdis Semjonovs

Smiltenes mājražotāji noraizējušies par iecienīto kūpinājumu nākotni 19

Tādi brīnumi Smiltenē sen nav pieredzēti ne pie viena veikala – pamatīgas pircēju rindas ik rītu ap pulksten vienpadsmitiem. Pulcēties nepacietīgākie sāk jau kādos desmitos, jo, ko var zināt – saimnieks produkciju atvedīs agrāk. Kad no netālā Launkalnes pagasta Smiltenes tirgus placī ieripo Normunda Ziemeļa pikaps, mazajā bodītē tautas saskrien tik daudz, ka ar fantastiski smaržojošo kūpinājumu kastēm saimnieks tik tikko cauri var izspraukties.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Divu gadu laikā pārtikas mājražošanas uzņēmums “Zītari IR” no viena veida produkcijas – kūpinātas cūkgaļas – izaudzis līdz vairāk nekā 20 veidu kulinārijas gardumiem un savam veikaliņam. “Zītari IR” īpašniece Sanda Bērziņa ir Normunda sievas Ingas meita un, kaut arī būdama ģimenes biznesā jau vairākus gadus, nesen tikai pārņēmusi vadību no savas mammas. Sanda ir arī pārdevēja, bet brīvajā laikā palīdz gatavot gaļas produkciju.

Sanda Bērziņa: – Neviens no mums negribēja braukt strādāt uz ārzemēm, bet darīt kaut ko tepat Latvijā. Tā kā ģimenē jau ilgus gadus paši savam azaida galdam gatavojām garšīgus kūpinājumus, 2012. gadā izlēmām ar šo nodarbi pelnīt arī naudiņu. No cūkkopības saimniecības Salaspils novadā sākām iepirkt svaigu gaļu un ražot kūpinājumus un desas. Tirgošanās notika no mašīnas. Normunds gatavo produkciju sakrāva tajā un brauca uz pagalmiem. Taču šāds tirdzniecības veids nav ne ērtākais, ne pateicīgākais, tāpēc sameklējām telpas veikalam.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Smiltenē patlaban gan esat vēl visai nepievilcīga izskata topošā tirgus laukumā.


– Mēs ļoti ceram, ka citi pārdot gribētāji sasparosies un atvērs šeit gan veikaliņus, gan labiekārtos apkārtni, nevis tirgosies vienkārši kaut kur ielas malā.

– Esat izmantojuši kredītus vai kādus citus atbalstus uzņēmējdarbības sākšanai?


– Nē, attīstāmies pamazām un ar to, kas ir pašiem. Tagad esmu iesniegusi vienu projektu ES LEADER programmā mājražotāju atbalstam. Ja apstiprinās, pirksim iekārtas, kas atvieglotu roku darbu.

– 1. septembrī, iespējams, stāsies spēkā ES noteiktās benzpirēna normas kūpinātajai produkcijai. 


– Pagaidām ļoti ceram, ka izcīnīs tiesības Latvijā turpināt ražot nacionālos kūpinājumus pēc senlatviešu metodēm, tas ir, ar alkšņa malku. Ar šo cerību arī dzīvojam, taču par variantiem arī esam domājuši. Viens – pāriet uz elektriskajām kūpināšanas krāsnīm. Otrs – ražot kulinārijas izstrādājumus. Mums jau tagad arī tādi ir un pircēju netrūkst. Piemēram, irbītes no jēlas gaļas, putraimdesas, galerti, pastētes.

Runas par benzpirēna normām uzņēmējus dzen izmisumā. Mēs taču veidojam savu biznesu, un mūs atkal dzen bezizejā. Es ļoti labi saprotu tos, kuri ir pametuši visu savu cerīgi iesākto, lai kļūtu par melnstrādniekiem ārvalstīs.

– Tomēr nav dūmu bez uguns: arī par kūpinājumiem izsakās visādi. 


Reklāma
Reklāma

– Par veikalos nopērkamo un kolēģu – mājražotāju – gatavoto ētisku apsvērumu dēļ neizteikšos. Lai viss paliek pircēju ziņā. Varu vien pateikt par atšķirībām. Veikalā gaļas krāsa ir nemainīgi vienāda visā gabalā. “Zītaru” kūpinātavās ražotajai produkcijai krāsa ir atšķirīga. Arī pircēji nereti jautā, kādēļ tā. Atbildu, ka sāls, cik ievelkas, tik ir, jo mēs nelietojam sāls un garšvielu spricēšanas metodi. Tāpat jautā, kādēļ no gaļas gabala tek ārā ūdens. Neapvainojos par šādu nezināšanu, bet paskaidroju, ka no silta gaļas gabala tek laukā tauki, un cilvēki paši pēc īsa brītiņa attopas – jā, sabiezē, tiešām tie ir tauciņi, nevis ūdens. Tāpat ar alkšņa malku kūpinātai gaļai var atšķirties krāsa, jo kūpināšanas procesu var ietekmēt liels vējš, auk­stums, karstums. Elektriskajās krāsnīs kūpinājumi patiešām iznāk visi vienādi kā izskatā, tā garšā.


VEIKSMES FORMULA



Starts


* pārtikas mājražošanas uzņēmums “Zītari IR” reģistrēts 2012. gada 13. janvārī

* uzsākta gaļas kūpināšana un tirdzniecība no speciāli aprīkotas automašīnas

Attīstība


* 2013. gada decembrī Smiltenē atvērts mājražošanas produkcijas veikals

* pircējiem tiek piedāvāti 23 gaļas izstrādājumu veidi

Nākotne


* iespējama veikala telpu paplašināšana

* gaļas produkcijas sortimenta palielināšana, piemēram, sardeles, vārītās desas, salāti