Foto: Shutterstock

Gastrīta saasinājums? Pabadojies nedaudz. Ko ēst, ja ir gastrīts. Iesaka Linda Federa 1

Lasītāja Marta jautā uztura speciālistei Lindai Federai: “Kādi pamatēdieni, produkti ieteicami slimojot ar gastrītu?”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas

Atbild uztura speciāliste Linda Federa: “Labdien, Marta. Akūta gastrīta gadījumā, producējoties pārāk daudz kuņģa skābei, tiek bojāta kuņģa gļotāda. Visbiežāk šis iekaisums norimst pats no sevis, kad kuņģa gļotāda ir nomierinājusies. Lai gļotādu nomierinātu, ieteicama ir 1-2 dienu badošanās, dzerot pietiekami daudz ūdens vai remdenas augu tējas. Tie kas nevar pilnībā atteikties no ēdiena, var apēst kādu sausiņu vai izdzert kādu dārzeņu sulu. Pēc badošanās perioda ir ieteicams saudzējošs sabalansēts uzturs.
Saudzējošs uzturs atvieglo kairināto kuņģi, neveicinot skābes rašanos.

Optimāli ieteicamie produkti ir kartupeļu biezputra, sausiņi, rīvēti āboli, banāni un citi pamataugļi. Īpaši ieteicamas ir auzu pārslas vai auzu pārslu putra. Pēc pāris dienām var atgriezties pie parastā uztura, bet vēl joprojām būtu jāizvairās no tādiem agresīviem uzturproduktiem kā kafija, ass un taukains ēdiens.

CITI ŠOBRĪD LASA

Hroniska gastrīta gadījumā, atkarībā no izraisītāja, tiek izšķirti trīs gastrīta veidi – A, B un C tips. A un C tipa gadījumā ir ieteicama saudzējošā diēta. Šajos gadījumos ir svarīgi novērot, kuri pārtikas produkti rada sūdzības un nepieciešamības gadījumā izslēgt arī alerģiju un pārtikas produktu nepanesamības klātbūtni.

Visizplatītākā kuņģa gļotādas iekaisuma forma ir B tipa gastrīts, kura izraisītājs ir baktērija Helico-bacter pylori. To vairošanos kavē probiotiskie jogurti, svaigi brokoļi, rutki un redīsi. Šos produktus noteikti būtu jāiekļauj ēdienkartē.

Uzturs, kas ir sabalansēts, balastvielām bagāts un ar samazinātu tauku un skābju daudzumu, uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību, kā arī aizsargā kuņģa gļotādu no iekaisuma.

Labi sagremojami un ieteicami produkti ir piemēram: 

  • Augļi, kas satur maz skābes (galvenokārt āboli, bumbieri, banāni, kivi, persiki, vīnogas un melones);
    • Dārzeņi (piemēram, fenhelis, burkāni, zaļie salāti, cukīni, zaļie zirnīši);
    • Kartupeļi (piemēram, kartupeļu biezputras veidā);
    • Rīsi

Principā pilnīgi nav aizliegts neviens pārtikas produkts un viss, ko organisms var sagremot, ir atļauts. Katrs cilvēks ir atšķirīgs un ikvienam būtu ieteicams pašam pārbaudīt, kurus pārtikas produktus tas “panes” un kurus ne.

Par spīti individuālajām atšķirībām, pastāv daži kopējie ieteikumi:

• Slāpju remdēšanai izmantot nesaldinātas tējas (fenheļa, kumelīšu un piparmētru);
• Ieteicami sausiņi, grauzdiņi un tostermaize;
• Ieteicamas tumes;
• Piekopt starpēdienreizes (piemēram, jogurts vai banāns);
• Kā ēdiena pagatavošanas veidu izvēlēties sautēšanu, tvaicēšanu;
• Rūpēties par to, lai kuņģis nekad nebūtu tukšs;
• Ēst lēni un kārtīgi sagremot ēdienu!

Reklāma
Reklāma

Ir ieteicams samazināt gaļas un desu patēriņu uzturā. Priekšroka dodama liesākai gaļai (vistas, tītara, liellopu gaļai).

Līdz 20. oktobrim varat uzdot jautājumu uztura speciālistei Lindai Federai šeit.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.