Praktiski
Receptes

Gatavojam ideālu picas mīklu. 3 dažādas receptes + 13 gardas picas noslēpumi 0

Foto-Aija Geida

Cik picas cepēju, tik dažādu recepšu. Katrs meklē savu ideālo mīklas recepti. Man tādas ir trīs – viena cietāka, otra gaisīgāka, trešā kā itāļu picērijās. Katra piemērota atšķirīgiem pildījumiem.

Ja nav laika, labu picas mīklu var pagatavot teju piecās minūtēs un pēc pusstundas jau baudīt gardu picu (pamatne tad būs stingra), bet pacietīgākie var izmēģināt raudzēšanu vai ilgu mīklas atpūtināšanu.

Visas receptes paredzētas vienai lielai picai standarta cepeškrāsns pannas diametrā.

Pica ar raugu

Sastāvdaļas
• 200 g kviešu miltu
• 120 ml silta piena
• 7 g sausā rauga
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• ½ tējkarotes cukura
• ¼ tējkarotes sāls

Siltam pienam pieber cukuru, sauso raugu un maisa, līdz visas sastāvdaļas sajaukušās. Noliek uz 15 minūtēm siltā vietā, lai raugs aktivizējas. Bļodā iesijā miltus, pieber sāli un samaisa. Miltos izveido iedobi, ielej izšķīdināto raugu un maisa, līdz veidojas mīkla. Pielej eļļu un turpina mīcīt, līdz mīkla kļuvusi vijīga. Pārklāj ar plēvi un siltā vietā raudzē 45–60 minūtes, līdz apjoms dubultojies. Picas pamatni izrullē maksimāli plānu un liek paredzētās sastāvdaļas. Cep +220 °C aptuveni 15 minūtes.
Mīkla ir labi izrūgusi, ja, iespiežot ar pirkstu, paliek iedobe.

Šī mīkla vairāk piemērota klasiskajam variantam ar desu, tomātiem un lielāku siera daudzumu. Ja mīklu plāni neizrullē, pica ir kā liela karstā sviestmaize.

Uz kefīra bāzes

Sastāvdaļas
• 150 g kefīra
• 175–200 g kviešu miltu
• 20 g sviesta
• ¼ tējkarotes sodas
• ½ tējkarotes cukura
• ¼ tējkarotes sāls

Kefīram (tam jābūt istabas temperatūrā) pieber sodu un ļauj tai 15 minūtes izreaģēt. Pievieno sāli, cukuru un maisa, līdz cukurs izkusis. Pieliek izsijātus kviešu miltus un mīca mīklu. Beigās pievieno izkausētu sviestu un vēlreiz samīca. Atkarībā no miltu kvalitātes to daudzums var nedaudz atšķirties. Mīklai jābūt vijīgai un mīkstai, bet saturīgai. To atstāj uz divām stundām, tad izrullē plānu, pirms tam darba virsmu un mīklas rulli bagātīgi apkaisot ar miltiem, un liek pildījumu. Cep +220 °C aptuveni 15 minūtes.
Universāla picas mīkla, jo labi sader ar neparastākiem pildījumiem. Garda būs gan veģetārā, gan gaļas pica.
Mīkla viegli rullējas, picas pamatne ir saturīga un patīkami mīksta.

Ātrā mīkla

Sastāvdaļas
• 160 g kviešu miltu
• 120 ml ūdens vai piena
• 2 ēdamkarotes izkausēta sviesta
• ½ tējkarotes cepamā pulvera
• ¼ tējkarotes sāls

Kviešu miltus sajauc ar cepamo pulveri un sāli, tad iemaisa izkausētu sviestu. Pielej ūdeni vai pienu un mīca, līdz mīkla kļūst vijīga un mīksta. Pēc 10 minūtēm izrullē plānu mīklu, uzliek pildījumu un cep +230 °C aptuveni 15 minūtes.
Šī mīkla piemērota arī dažādiem eksotiskiem variantiem ar jūras veltēm, sparģeļiem, sēnēm.
Pusstundas laikā var tikt pie kraukšķīgas picas.

Dažādu pildījumu kombinācijas

Šķiet, ka picai der jebkuri produkti dažādās kombinācijās – dārzeņi, augļi, jūras veltes, piena un gaļas produkti (izņēmums ir graudaugi un pākšaugi).

• Anšovi labi sader ar olīvām, raudeni un ķiplokiem.
• Garda pica izdodas, ja kopā ar sieru ir sīpoli, puravi, ķiploki (vai lakši pavasarī) un timiāns, vairāk sastāvdaļu nemaz nevajag.
• Tuncis labi garšo ar olīvām, papriku, sīpoliem un dillēm.
• Veģetārās picas ir gardas, ja kombinē zilo un cieto sieru. Dārzeņus ieteicams pirms tam apcept eļļā vai grilēt.

Lorem ipsum
FOTO: Leta

13 gardas picas noslēpumi
1. Lai pica būtu mīksta un vienlaikus kraukšķīga, to cep +220…+230 °C vidēji 15 minūtes. Visvieglāk gatavību noteikt pēc krāsas – kad pamatne kļūst zeltaini brūna, pica ir gatava.
2. Ieteicams uz picas pamatnes plānā kārtiņā uzziest tomātu mērci un tikai tad likt pildījumu (jo īpaši tas svarīgi rauga mīklai).
3. Lai pildījums cepot neslīdētu nost, tomātu mērci pārkaisa ar smalki sarīvētu treknāku sieru un tikai tad liek pārējās sastāvdaļas. Siers šajā gadījumā visu satur kopā.
4. Pirms cepšanas picu mazliet aprasina ar eļļu.
5. Svaigus zaļumus liek uz nedaudz atdzisušas picas, citādi tie kļūst brūni. Picai piestāv baziliks, timiāns, estragons, raudene, pētersīļi un dilles. Turklāt ar jūras veltēm labi garšo raudene, gaļas pildījumam der Kajennas pipari un pētersīļi, sēņu picai – timiāns un dilles, bet tomātu un mocarellas siera picai – baziliks.
6. Sieru uz picas liek piecas minūtes pirms gatavošanas beigām.
7. Garšas nianses būs bagātīgākas, ja izmantos vairāku veidu sieru.
8. Gaļa vai desa jāsagriež jau veikalā, jo plānākas šķēlītes picā ir gardākas. No biezām iztek tauki.
9. Smagākās sastāvdaļas ieteicams likt uz vieglākajām.
10. Picas malas izcepas kraukšķīgas, ja tās pirms ievietošanas krāsnī apziež ar eļļu.
11. Pica ir kraukšķīgāka, ja karstums krāsnī plūst no apakšas (nevajag ieslēgt ventilatoru vai grilēšanas režīmu).
12. Lai picai piešķirtu asumiņu, pēc izņemšanas no krāsns to var aprasināt ar izspiestu ķiploku, kas sajaukts ar kvalitatīvu eļļu.
13. Gardas picas pamatnoteikums – nepārspīlēt ar sastāvdaļu daudzumu. Ja kārtu kārtām saliek dažādus produktus, turklāt biezās šķēlēs, tie kārtīgi neizcepsies.

LA.lv