Foto – www.andriskozlovskis.lv

Gleznojam uz šķīvja. Ko organismam dod ēdiena krāsa? + krāsainas receptes 0

Nedēļas laikā uz šķīvja jābūt visu varavīksnes krāsu augiem. Pēc iespējas dažādāku nokrāsu dārzeņi un augļi sniedz veselīgu artavu mūsu organismam. Jo krāsaināk, jo veselīgāk! “Maltītes gatavotājs lai darbojas kā mākslinieks ar otu, uzgleznojot krāsainu baudījumu šķīvī,” salīdzina šefpavāre Ineta Grēniņa.

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi”
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Lasīt citas ziņas

Šefpavāre piedāvā receptes, kas veido vasaras pilnbrieda cienastu ar bagātīgu krāsu paleti, tātad ēdiens ir ne tikai gards, bet arī veselīgs. Maltītē iepludināti Austrumu motīvi, vienā gleznā savienojot dažādu tautu virtuves.

Dabīgās krāsvielas savienojumā ar vitamīniem piešķir ogām, augļiem un dārzeņiem dažādas krāsas. Ļoti vajadzīgi mums ir sarkanās, dzeltenās un oranžās krāsas pigmenti – karotinoīdi, antociāni, flavonoīdi un citi antioksidanti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dzeltenās un oranžās krāsas augļi un dārzeņi ir pārbagātīgi vitamīniem, labvēlīgi ietekmē sirdi, redzi un imūnsistēmu.

Sarkanās – palīdz sirdij, stimulē asinsriti, stiprina atmiņu, kā arī uzlabo muskuļu tonusu.

Zilās, violetās krāsas produkti palīdz cīnīties ar novecošanu, labvēlīgi iespaido redzi, urīnsistēmu, uzlabo atmiņu un regulē vielmaiņu.

Zaļās – nāk par labu kaulu un zobu veselībai, uzlabo asinsriti, stabilizē asinsspiedienu un dziedē locītavu iekaisumu.

Baltie (to dēvē par visu krāsu summu) regulē holesterīna līmeni asinīs. Balts ir, piemēram, sīpols, ķiploks, puravs, rutks, ziedkāposts.

 

Tintes gnoči ar lasi un zaļo zirnīšu vasabi mērci (4 porcijas)

 

* 700 g kartupeļu

* 2 olas dzeltenumi

* 300 g miltu

* 300 g zaļo zirnīšu

* naža gals vasabi pulvera vai pastas

* citrons

* muskatrieksts

* 5 g jeb pustējkarote kalmāru tintes (nopērkama garšvielu veikalos vai Austrumu produktu stendos)

* 300 g svaiga laša

* cietais siers pārrīvēšanai

* sauja kressalātu

* eļļa

* sāls

 

Gatavo gnoči mīklu. Novāra kartupeļus, vēl karstus sastampā biezenī, pievieno olu dzeltenumus, miltus, pierīvē muskatriekstu, pieber sāli pēc garšas. Biezenī iejauc kalmāru tinti. Tā ir dabīga krāsviela ar spēcīgu jūras aromātu un intensīvu melnumu, biezenis uzreiz kļūst tumšs. Visu samīca pacietā mīklā, ieliek ledusskapī, lai garšas savelkas.

Ja netīk melnā krāsa vai nav iespējams iegādāties šo tinti, var pievienot kurkumu – gnoči būs dzelteni. Ja iejauc spinātu masu, kartupeļu mīkla kļūst zaļgana, bet ar biešu sulu vai biezeni iekrāsojas violetā tonī.

Reklāma
Reklāma

Gatavo kressalātu eļļu. Lapas sablendē, pievienojot nedaudz eļļas, sāli un piepilinot citrona sulu.

Gatavo zirnīšu vasabi. Zaļos zirnīšus vāra sālsūdenī, kamēr mīksti, sablendē, pievieno vasabi pastu vai pulveri. Ja vēlas izsmalcinātāku garšu, var sablendēt klāt arī piparmētru lapiņas un ierīvēt laima miziņu vai iejaukt mīksto sieru Philadelfia.

Gatavo gnoči. Tam izmanto bambusa paklājiņu, kas paredzēts suši satīšanai. Pārklāj ar pārtikas plēvi. Gnoči mīklu, kas tikko kā izņemta no ledusskapja, izlīdzina uz paklājiņa apmēram centimetra biezumā, pa vidu liek laša šķēlītes un satin kā suši. Ja mīkla šķiet pārāk mīksta, piejauc nedaudz miltu. Rullīšus sagriež gabaliņos un liek tvaicēties – uz sieta virs katliņa ar verdošu ūdeni – apmēram 15 minūtes. Var lēni vārīt vieglā sālsūdenī, kam klāt eļļa, tad pietiks ar 7–10 minūtēm.

Melnos rullīšus pasniedz kopā ar kressalātu eļļu un zaļo zirnīšu mērci.

Ēdienam ir vēl īpašāka garša, ja pievieno pašgatavotu zivju mērci: 150 g zivju buljona savāra ar 80 g saldā krējuma, pievieno sāli, šķipsniņu kurkumas un mazliet rīvēta ingvera. Ja šķiet par šķidru, iebiezina ar kukurūzas cieti.

 

Bietes karpačo ar rīsu nūdelēm un pikantiem augļu salātiem (4 porcijas)


 

* vidēja lieluma biete

* 0,5 kg rīsu nūdeļu

* 200 g gurķu

* 3 nektarīni

* mango

* puspāksts čili

* 1–2 laimi

* 200 g burkānu

* 2 daiviņas ķiploka

* 2 ēdamkarotes olīveļļas

* daži pilieni sezama vai kādas riekstu eļļas

* tējkarote sakapātu koriandra zaļumu (kinza)

* salātu mikslis piedevām: kressalāti, salātu lapas, mangolda lapas, maurloki vai jebkura cita kombinācija

* sāls, cukurs

 

Gatavo mērci, kas derēs gan biešu marinēšanai, gan augļu salātu pārslacīšanai. Izspiež laima sulu, tai pievieno koriandra zaļumus, sakapātu čili, saspiestas ķiploka daiviņas. Pielej olīveļļu un piepilina sezama vai riekstu eļļu. Pievieno sāli un cukuru pēc garšas. Var pierīvēt laima miziņu. Mērcei jābūt ar saldskābu garšu.

Par karpačo dēvē ļoti plāni sagrieztu liellopa gaļu, ko īsu brīdi iemarinē. Veģetārajā variantā gatavojam biešu karpačo. Bieti sašķēlē pēc iespējas plānākās ripiņās, tās liek saldskābā mērcē uz 5 līdz 10 minūtēm.

Gatavo salātus. Nektarīnus un mango sagriež plānās strēmelītēs, tāpat arī gurķi un burkānus. Pārlej ar saldskābo mērci, viegli apmaisa.

Katliņā uzvāra ūdeni, ieber rīsu nūdeles un vāra apmēram 3 minūtes. Atdzesē aukstā ūdenī, notecina. Iejauc augļu salātos.

Biešu karpačo liek uz šķīvja, papildina ar augļu salātiem. Klāt pasniedz lapu salātu un zaļumu miksli.

Tam, kurš nav veģetāra ēdiena kārotājs, šai pašai kombinācijai var pievienot marinētu ceptu vistu vai zivi.

 

Maigs cālis ar krāsainiem dārzeņiem un cukini rullīšiem (4 porcijas)

 

* 600–700 g vistas filejas vai 2 tā dēvētie kukurūzas cālīši (var nopirkt lielveikalos)

* liels brokolis

* liels ziedkāposts

* 150 g izlobītu zaļo zirnīšu (var ar visām pākstīm, ja maigi)

* 8 mazi burkāni

* 2 cukini vai mazi kabači

* 300 g spinātu

* 150 g kazas siera

* 150 g apelsīnu sulas

* šķipsna malta kardamona

* tējkarote sojas mērces

* tējkarote Vorčesteras mērces

* 3 ēdamkarotes eļļas

* sauja mazu gailenīšu

* sāls un pipari

* muskatrieksts

* apmēram pusglāze sarkanvīna mērcei

* pusotras ēdamkarotes sviesta

* eļļa cepšanai

 

Gatavo marinādi. To dara iepriekšējā vakarā, lai vista iemarinētos. Apelsīnu sulā iejauc sojas un Vorčesteras mērci, pievieno eļļu un kardamonu.

Marinādē liek vistas fileju, atstāj uz nakti. Kukurūzas cāli griež uz pusēm, sīkāk dalīt nevajag.

Gatavo rullīšus. Cukini griež gareniski plānās šķēlēs. Spinātus uz pannas sviestā viegli sasvīdina, pierīvē muskatriekstu un pieber sāli. Katrā cukini strēmelē ietin karoti spinātu masas un gabaliņu kazas siera.

Vistu izņem no marinādes, uzbārsta sāli un piparus, liek sakarsētā cepeškrāsnī, cep apmēram 15 minūtes. Kad gandrīz gatava, turpat uz plāts liek noblanšētas brokoļa un ziedkāposta rozītes, gailenes un gatavos sarullētos cukini rullīšus, lai sasildītu pirms pasniegšanas.

Brokolim un ziedkāpostam var pagatavot katram savu mērcīti – tad blanšē un apcep tikai pusi no dārzeņa, bet otru pusi izvāra mīkstu un gatavu sa-
blendē ar nelielu saldā krējuma piedevu, var pievienot riekstus.

Sulu, kas paliek pēc vistas cepšanas, ielej pannā, pievieno sarkanvīnu un uz lēnas uguns kādu brīdi ļauj virst, beigās iemet nepilnu ēdamkaroti auksta sviesta, tas ļaus mērcei sabiezēt.

Vistu pasniedz ar dārzeņiem, mērci un cukini rullīšiem. Ja arī no brokoļa un ziedkāposta gatavo mērces, tās lej pie atbilstošā dārzeņa.

 

Laiskās pēcpusdienas deserts bez kafijas

Smilšu mīklas groziņš ar ogām 


 

* 0,5 kg smilšu mīklas

* 10 aprikozes

* sauja melleņu, sauja meža zemeņu vai citu svaigu ogu

* 2 olas

* 150 g salda krējuma

* citrona miziņa

* 150 g cukura

* vaniļas cukurs

* kanēlis

 

Mīklu ieklāj formiņās, liek uz 4 minūtēm cepties 180 grādos. Aprikozes sagriež šķēlēs, pārber ar cukuru un kanēli, atstāj, lai savelkas. Kārto apceptajā groziņā – pamīšus, liek tāpat kā ābolu šķēlītes uz plātsmaizes.

Sakuļ olu ar saldo krējumu, pievieno cukuru, vaniļu un pierīvē citrona miziņu. Pārlej pāri aprikozēm groziņos. Liek cepties 10 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē. Pārber ar svaigām ogām.

 

Zaļās tējas late
 (4 porcijas)

 

* 3 tējkarotes zaļās tējas pulvera (Maccha; Matcha), var nopirkt specializētajās tējas bodītēs vai Japānas un citos Austrumu veikaliņos

* litrs piena

* brūnais cukurs dekorēšanai

 

Zaļās tējas pulveris ir tradicionāls un iemīļots produkts japāņu kulinārijā. Tvaicētas tējas lapiņas izžāvē un samaļ, iegūstot spilgti zaļu pūderi. Ja kafija apnikusi vai dakteris aizliedzis to dzert, lielisks aizvietotājs ir zaļās tējas late.

Pienu uzvāra un ar piena putojamo slotiņu vai kā citādi nesteidzīgi iejauc zaļās tējas pulveri, lai nebūtu kunkulīšu. Rotā ar saputotu pienu, kam uzbārsta brūno cukuru un nedaudz zaļā pulverīša.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.