Mobilā versija
Brīdinājums +4.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
2. aprīlis, 2013
Drukāt

“Grādīgais” aukstumā nelīdz


Foto-Stock.xchngFoto-Stock.xchng

Kad gadījies nosalt, siltuma sajūtu dod kāds malks stiprāka dzēriena. Bet parasti saka – tas ir bīstami! Vai tiešām tā un ko tad tas ļaunu var nodarīt organismam?


 

 

Tas ir pašapmāns, skaidro ģimenes ārste Vizma Vecvērdiņa. Jā, mazā devā alkohols ķermenī rada siltuma sajūtu – pastiprinās apasiņošana, aktivējas vielmaiņa, un ir sajūta, ka paliek siltāk.

Laikam ritot, alkohols uzsūcas, asinsvadi sašaurinās un reakcija kļūst pretēja. Bioloģiski aktīvie procesi norit daudz lēnāk un tiekam pie vēl lielākas salšanas sajūtas nekā pirms tam.

Iedzerot grādīgo, vairs nespējam objektīvi novērtēt sevi un savu rīcību – tādēļ bieži vien tiekam pie apsaldējumiem. Nereti iedzērušam cilvēkam uznāk miegs. Ja iereibis vēsā laikā snaudīs parkā uz soliņa, sekas var būt gaužām bēdīgas!

Aukstā laikā labāk sildīties ar siltiem dzērieniem – dzert tēju ar ingveru vai medu, derēs arī skābu kāpostu zupa vai karsta šokolāde un upeņu sula. Tie noteikti dos krietni labāku efektu.

Ja nekāds dzēriens nav pieejams, tad jākustas – pavicinām rokas, pastaigājam uz riņķi vai arī imitējam soļošanas kustības uz vietas. Uzreiz kļūs siltāk, jo atkal uzlabojas organisma apasiņošana un paātrinās sirdsdarbība.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+